Derleme

İnsan Hakları ve Sosyal Hizmet: Ortak Bir Kader Mümkün Mü? Nasıl Bir İlişki, Ne Çeşit Bir Etkileşim?

Cilt: 30 Sayı: 2 30 Mayıs 2019
PDF İndir
TR EN

İnsan Hakları ve Sosyal Hizmet: Ortak Bir Kader Mümkün Mü? Nasıl Bir İlişki, Ne Çeşit Bir Etkileşim?

Öz

İnsanların sadece insan oldukları düşüncesinden yola çıkılarak insan onurunun korunmasını sağlama ve insanların bazı haklarının bulunması hatta bazı haklarının da korunması gerekliliğine yönelik gelişen kolektif bilinç, yirminci yüzyılın en büyük başarılarından biri olan insan hakları kavramıdır. İnsan ihtiyaçlarının ürünü olan bu haklar, Birinci, İkinci, Üçüncü ve Dördüncü Kuşak Haklar şeklinde tasnif edilerek tarihsel bir gelişim seyri göstermiştir. Öte yandan insan refahı odaklı bir yaklaşıma sahip olan sosyal hizmet ise teorik ve uygulamalı çalışmalarında insanların doğuştan elde ettiği haklarından maksimum düzeyde faydalanmalarını hedeflemektedir. Bu anlamda, insan hakları ve sosyal hizmet mesleğini birbirinden ayırmak mümkün değildir. O halde bu derlemenin insan hakları ve sosyal hizmet arasındaki ilişkiyi açıklama hedefi gütmesi ve ulusal sosyal hizmet literatüründe insan hakları kavramına yönelik yeni kavrayışlar sağlama kaygısı taşıması kayda değer ölçüde önemli bir amaç olarak açıklanabilir. Sosyal hizmet uzmanlarının, sosyal hizmet değerlerini gözeterek insan hakları kavramına mesleki uygulamalarında atıfta bulunmaları aynı zamanda sosyal haklarda eşitlik, sosyal adaletin sağlanması ve sosyal refah politikalarında savunuculuk rolleriyle sağlanır. İnsan hakları, sosyal adalet ve sosyal refah politikaları savunuculuğunun titiz bir şekilde ele alınması gerekir çünkü çoğu sosyal hizmet uzmanlarına göre meslek bu kavramlar üzerine inşa edilmiştir. Sosyal hizmet uzmanları, uygulama alanlarında hangi müracaatçı grubu ile karşılaşırsa karşılaşsın sunulacak bütün hizmetlerin ve yapılacak müdahalelerin insan hakları ile ilişkili olduğunu bilirler. Dolayısıyla insan hakları ve sosyal hizmet etkileşiminde ortak bir kader birliği söz konusudur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akbaş, E. (2014). Sosyal çalışmada çağdaş eleştirel perspektifler. Ankara: SABEV Yayınları.
  2. Arslan, R. (2004). Türkiye’de insan haklarının gelişim süreci ve insan hakları alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları: İnsan Hakları Derneği ve Mazlumder üzerine bir inceleme. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Cumhuriyet Üniversitesi, Sivas.
  3. Beetham, D. (ed.). 1995. Politics and human rights. Oxford: Blackwell.
  4. Bielefeldt, H. (1996). Secular human rights: Challenge and opportunity to Christians and Muslims. Islam and Christian‐Muslim Relations, 7(3), 311-325.
  5. Bratspies, R. M. (2015). Do we need a human right to a healthy environment?. Santa Clara Journal of İnternational Law, 13(1), 31-69.
  6. Ceviz, A. (2000). Paradigma felsefe sözlüğü. İstanbul: Paradigma Yayınları.
  7. Dağdelen, G. (2016). Sosyal sorunlar ve sosyal çalışma. İçinde: İ. Çılga, E. Erkul, B. Yıldırım ve İ. B. Adıgüzel (Eds.), Sosyal çalışma ve sosyal politika yazıları (ss. 61-82). Ankara: Bellek Yayınları.
  8. Duyan, V. (2010). Sosyal hizmet: Temelleri, yaklaşımları, müdahale yöntemleri. Ankara: Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Genel Merkezi Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sosyoloji (Diğer)

Bölüm

Derleme

Yayımlanma Tarihi

30 Mayıs 2019

Gönderilme Tarihi

14 Ocak 2019

Kabul Tarihi

10 Nisan 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 30 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Yıldırım, B., & Aslan, H. (2019). İnsan Hakları ve Sosyal Hizmet: Ortak Bir Kader Mümkün Mü? Nasıl Bir İlişki, Ne Çeşit Bir Etkileşim? Toplum ve Sosyal Hizmet, 30(2), 643-664. https://doi.org/10.33417/tsh.572229
AMA
1.Yıldırım B, Aslan H. İnsan Hakları ve Sosyal Hizmet: Ortak Bir Kader Mümkün Mü? Nasıl Bir İlişki, Ne Çeşit Bir Etkileşim? Toplum ve Sosyal Hizmet. 2019;30(2):643-664. doi:10.33417/tsh.572229
Chicago
Yıldırım, Buğra, ve Harun Aslan. 2019. “İnsan Hakları ve Sosyal Hizmet: Ortak Bir Kader Mümkün Mü? Nasıl Bir İlişki, Ne Çeşit Bir Etkileşim?”. Toplum ve Sosyal Hizmet 30 (2): 643-64. https://doi.org/10.33417/tsh.572229.
EndNote
Yıldırım B, Aslan H (01 Mayıs 2019) İnsan Hakları ve Sosyal Hizmet: Ortak Bir Kader Mümkün Mü? Nasıl Bir İlişki, Ne Çeşit Bir Etkileşim? Toplum ve Sosyal Hizmet 30 2 643–664.
IEEE
[1]B. Yıldırım ve H. Aslan, “İnsan Hakları ve Sosyal Hizmet: Ortak Bir Kader Mümkün Mü? Nasıl Bir İlişki, Ne Çeşit Bir Etkileşim?”, Toplum ve Sosyal Hizmet, c. 30, sy 2, ss. 643–664, May. 2019, doi: 10.33417/tsh.572229.
ISNAD
Yıldırım, Buğra - Aslan, Harun. “İnsan Hakları ve Sosyal Hizmet: Ortak Bir Kader Mümkün Mü? Nasıl Bir İlişki, Ne Çeşit Bir Etkileşim?”. Toplum ve Sosyal Hizmet 30/2 (01 Mayıs 2019): 643-664. https://doi.org/10.33417/tsh.572229.
JAMA
1.Yıldırım B, Aslan H. İnsan Hakları ve Sosyal Hizmet: Ortak Bir Kader Mümkün Mü? Nasıl Bir İlişki, Ne Çeşit Bir Etkileşim? Toplum ve Sosyal Hizmet. 2019;30:643–664.
MLA
Yıldırım, Buğra, ve Harun Aslan. “İnsan Hakları ve Sosyal Hizmet: Ortak Bir Kader Mümkün Mü? Nasıl Bir İlişki, Ne Çeşit Bir Etkileşim?”. Toplum ve Sosyal Hizmet, c. 30, sy 2, Mayıs 2019, ss. 643-64, doi:10.33417/tsh.572229.
Vancouver
1.Buğra Yıldırım, Harun Aslan. İnsan Hakları ve Sosyal Hizmet: Ortak Bir Kader Mümkün Mü? Nasıl Bir İlişki, Ne Çeşit Bir Etkileşim? Toplum ve Sosyal Hizmet. 01 Mayıs 2019;30(2):643-64. doi:10.33417/tsh.572229

Cited By