Yazım Kuralları

A) Stil ve Format

  1. TURCOM’da değerlendirilmek üzere gönderilen makaleler uygun bir akademik dille yazılmalı, belirgin bir kuramsal ve yöntemsel arka plana sahip olmalı ve bu noktalar metin içerisinde sistematik bir biçimde ifade edilmelidir.
  2. Makaleler; Türkçe başlık, İngilizce başlık, Türkçe özet (150-200 kelime), İngilizce özet (150-200 kelime), Türkçe anahtar kelimeler (5 adet), İngilizce anahtar kelimeler (5 adet), giriş, kavramsal arka plan, yöntem, analiz/bulguların tartışılması, sonuç, teşekkür (acknowledgments) ve kaynakça kısımlarından oluşmalıdır. Türkçe yazılan makaleler için çalışmanın kavramsal arkaplanı ve bulgularını özetleyen 750-1000 kelime arası bir İngilizce genişletilmiş özet yazılmalıdır. Genişletilmiş özete kaynakçadan sonra yer verilmelidir.
  3. Makaleler için kapak sayfası hazırlanmasına gerek yoktur. Makale Türkçe ve İngilizce başlıklarla başlamalı, özetler ve anahtar kelimelerle devam etmelidir. Yazar isimleri başlıkların altında yer almaltıdır.
  4. Makale bir tezden veya konferans bildirisinden üretildiyse ilk sayfada açıkça belirtilmelidir.
  5. Dergimize tezden üretilen makaleler gönderilebilmektedir. Bu makalelerin yayınlanabilmesi, diğer makalelerde olduğu gibi hakem değerlendirmeleri ve editör kararı doğrultusunda gerçekleşebilmektedir. Hakemler veya editör, makalede revizyon talep edebilir. Tezden üretilen makalelerin yayınlanabilmesi için revizyon taleplerinin yerine getirilmesi gereklidir. Hakem veya editör görüşleri doğrultusunda revize edilmeyen tezden üretilmiş makaleler iade edilir. Lütfen doktora tez savunmasına girme gerekçesiyle makalenizin yayın sürecinin hızlandırılmasını talep etmeyiniz. Makaleniz dergimize gönderilen diğer makalelerle eşit bir biçimde sürece dahil edilmektedir. 
  6. Derleme makaleler (Review Article) sadece bir literatür özetinden oluşmamalıdır. Bu çalışmaların mevcut literatüre eleştirel yaklaşması, farklı yöntemsel yaklaşımları tartışması ve boşluklara dikkat çekerek gelecek çalışmalar için önerilerde bulunması gerekmektedir. Sadece özet içeren çalışmalar “Yorum-Eleştiri” kısmında değerlendirilebilecektir.
  7. Makalelerin paylaşılan şablona göre düzenlenmesi ve sisteme yüklenmesi gerekmektedir (Dosyayı görüntüleyebilmek için dergipark üyeliği gereklidir).
  8. Makalelerin metin içi atıflar ve kaynakçalarının Endnote veya Microsoft Word Office vb. gibi referans araçları ile APA 7'ye göre düzenlenmiş olarak gönderilmesi zorunludur. Kaynakça düzeni uygun olmayan, statik metne dönüştürülen, el ile oluşturulan referans ve kaynakçanın yer aldığı metinler yazara iade edilir.
  9. Makaleler için kelime üst sınırı, Türkçe özet, İngilizce özet, anahtar kelimeler, dipnotlar, teşekkür ve kaynakça dahil olmak üzere 8000’dir.
  10. Makaleler Türkçe veya İngilizce dillerinde gönderilebilir.
  11. İngilizce makale göndermeyi düşünen yazarların, gerekli redaksiyon desteği alarak metinlerini düzgün bir dil ve anlatıma kavuşturmaları ve bu şekilde dergiye göndermeleri gerekmektedir. Dil ve anlatım yeterliliği taşımayan İngilizce makaleler yayın sürecine alınmamakta ve iade edilmektedir.
  12. Değerlendirmeler ve yorum yazıları için kelime üst sınırı, dipnotlar ve kaynakça dahil olmak üzere 3000 kelimedir.
  13. Makaleler belirtilen gönderim süreleri dahilinde https://dergipark.org.tr/tr/pub/turcom adresi üzerinden “makale gönder” butonuna tıklanarak gönderilmelidir.
  14. Makaleler gönderilirken yazarların aynı zamanda Telif Hakkı Devir Formu yüklemeleri gerekmektedir.
  15. Yazarların makale gönderirken Turnitin veya iThenticate programlarından aldıkları benzerlik raporunu yüklemeleri gerekmektedir.
  16. TUBITAK ULAKBIM TR Dizin Kriterlerine göre insanların veya hayvanların denek veya veri kaynağı olarak kullanıldığı tüm araştırmalar için etik kurul onayının alınması ve makale başvurusu sırasında sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Ayrıca, şablon doğrultusunda etik kurul onayı bilgilerine makalenin ilk sayfasında ve yöntem kısımda yer verilmesi gereklidir. Etik kurul onayı bulunmayan makaleler iade edilecektir.

B) Editör Değerlendirmesi ve Hakem Süreci

  1. Dergimizin bir çağrısında makale yükleyen yazar(lar)ın, bir sonraki çağrıda makale yüklemesi mümkün olmayacaktır. Bir yazarın üst üste iki sayıda makalesi yayınlanamaz.
  2. Dergipark üzerinden gönderilen makaleler öncelikle editoryal ön değerlendirme sürecine alınmaktadır. Bu süreçte makalenin, derginin yayın hedeflerine, kalitesine ve yazım kurallarına uygunluğu değerlendirilmektedir. Uygun görülmeyen makaleler değerlendirmeye alınmamakta ve iade edilmektedir.
  3. Kısa sürede düzeltilebilir nitelikte eksikler içeren makaleler yazarlara gönderilerek yeniden gönderim istenebilmektedir. Yazarların bu eksikleri tamamlayarak tekrar gönderim yapması için verilen süre 5 gündür. 5 gün içinde tekrar gönderilmeyen makaleler iade edilmektedir.
  4. Yazarların makale gönderirken Turnitin veya iThenticate programlarından aldıkları benzerlik raporunu yüklemeleri gerekmektedir. Benzerlik oranı %10’u geçen makaleler yazara iade edilmekte ve değerlendirme süreci sonlandırılmaktadır. Raporda makalelerin tek bir kaynağa benzeşim oranı %4 ve üzeri olamaz. Benzerlik oranı %10’un altında olsa da sorun görülen makaleler yazara gönderilebilmekte ve düzeltme talep edilebilmektedir.
  5. Etik Kurul Onayı bulunmayan makaleler sürecin en başında iade edilmektedir.
  6. Ön değerlendirme süreci 15 gün içinde tamamlanmaktadır. Ön değerlendirme sürecinden başarıyla geçen makaleler için hakem süreci başlatılmaktadır.
  7. TURCOM çift kör hakem süreci yürütmektedir. Hakemlerin yazarlarla aynı kurumdan olmamalarına özen gösterilmektedir. Hakem ve yazarların isimleri titizlikle saklanmakta ve hiçbir şekilde açıklanmamaktadır. Hakem Kurulu her sayıda değişmekte ve yazıların konusuna göre oluşturulmaktadır. İnterdisipliner nitelikli yazıların hakemleri ilgili oldukları alanlara göre belirlenmektedir. Hakem Değerlendirme Rehberi için tıklayınız.
  8. Makalenin alanına göre ilk aşamada iki hakem tayin edilmektedir. Gelen raporlar doğrultusunda editör incelemesini yapmakta ve bir karara varmaktadır. Editör gerekli görürse ilave hakem görüşüne başvurabilmektedir. 
  9. Yazarların, kendilerinden istenen düzeltmelere titizlikle ve ivedilikle uymaları, makalelerin son şeklini düzeltilmiş haliyle Dergipark sistemine talep edilen süre içinde göndermeleri gerekmektedir. Düzeltme taleplerine yeterince uyulmadığı anlaşılırsa bu durum yazara bildirilmekte ve yeniden düzeltme talep edilebilmektedir. Belirtilen sürede düzeltilmiş olarak geri gönderilmeyen makaler değerlendirme sürecinden çıkarılmakta ve iade edilmektedir.
  10. Hakemlik sürecinde revizyon istenilen çalışmalarda bütün düzeltmelerin Office programında "değişiklikleri izle" seçeneğiyle veya kırmızı renk ile işaretlenerek yüklenmesi gerekmektedir. Bu şekilde yüklenmeyen çalışmalar için hakemlik incelemesi sonlandırılabilir.
  11. Hakem değerlendirme sürecinin sonunda kabul kararı çıkması, makalenin kabul edileceği anlamına gelmemektedir. Değerlendirme süreci sona eren çalışmalar editoryal incelemeden geçirilerek, gerekirse düzeltme istenebilmekte olup, yayın noktasında nihai karar editöre aittir.
  12. Kabul kararı verilen makaleler için ilerleyen süreçlerde son okuma süreci yürütülür. Bu aşamada yazarlardan düzeltmeler istenir ve en kısa sürede dönüş yapılması beklenir. Süreçler hakkında yazarlar her aşamada sorumlu editör yardımcıları tarafından bilgilendirilmektedir.
  13. Makalelerin yayınlanması konusunda son karar Editör’e aittir. Editör’ün makale hakkındaki değerlendirmesi, yazar(lar)a en kısa zamanda hakem raporlarıyla birlikte iletilir.

C) Etik İlkeler

  1. Dergiye yayınlanmak üzere gönderilen makalelerin, daha önce başka bir yayın organında yayınlanmamış olması ya da yayın için değerlendirme aşamasında bulunmaması gerekmektedir.
  2. Daha önce akademik alanda ulusal ya da uluslararası nitelikli bilimsel toplantı, kongre, konferans ya da sempozyumda sunulmuş olan bildiriler, başka bir dergi ya da yayında yayınlanmamış olması ve makale formatına ve içeriğine dönüştürülmesi koşulu ile kabul edilebilmekte ve değerlendirme sürecine alınabilmektedir.
  3. Yazıların içeriğine dair tüm yasal sorumluluk yazar(lar)ına aittir.
  4. Makaleler herhangi bir ayrımcılık, cinsiyetçilik, ırkçılık veya herhangi bir nefret söylemi içermemelidir. Bu açıdan sorun tespit edilen makaleler iade edilir.
  5. Yayınlanmaya uygun bulunan makalelerin telif hakkı Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisine aittir, başka bir yerde yayınlanamaz. Yazar(lar)a telif ücreti ödenmez.
  6. Yazar(lar) ulusal ve uluslararası akademik bilgi paylaşımını desteklemek amacıyla yazılarının tam metin olarak ticari niteliği bulunmayan elektronik veri tabanlarında yer almalarını onaylarlar. Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi bu anlayışla, tam metin olarak Genel Kamu Lisansı şeklinde ayrıca internette de yayınlanabilir.
  7. TUBITAK ULAKBIM TR Dizin Kriterlerine göre insanların veya hayvanların denek veya veri kaynağı olarak kullanıldığı tüm araştırmalar için etik kurul onayının alınması ve makale başvurusu sırasında sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Etik kurul onayı bulunmayan makaleler iade edilecektir.
  8. Yukarıda makaleler için belirtilen ilkeler, değerlendirme yazıları için de geçerlidir.

D) Referanslar

Makalelerin metin içi atıflar ve kaynakçalarının Endnote veya Microsoft Word Office gibi referans araçları ile APA 7'ye göre düzenlenmiş olarak gönderilmesi zorunludur.

E) İLETİŞİM

Süreç hakkında sorular için iletisimdergi@marmara.edu.tr adresine e-posta gönderilebilir.
Dergimizin sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz:
http://twitter.com/turcomdergi
https://www.facebook.com/marmarailetisimdergi

Son Güncelleme Zamanı: 22.03.2024 11:35:57