In this study, It is aimed to determine the effect on yield and yield components of Origanum syriacum var.bevanii of different nitrogen doses (0, 4, 8, 12 and 16 kg da-1). The study was carried out in a randomized complete block design with three replications under Eskişehir ecological conditions in 2019-2020. The plant height, fresh herb yield, dry herb yield, dry leaf yield, essential oil content and essential oil yield of Origanum syriacum var. bevanii were investigated in the study and the effects of different nitrogen doses on examined parameters, except the essential oil content, were found to be significant. The results (2019 and 2020 mean) obtained from the experiment showed that fresh herba yield, dry herb yield, dry leaf yield and essential oil yield ranged between 787.65-1267.50 kg da-1, 440.10-708.22 kg da-1, 235.92-379.62 kg da-1 and 8.33-12.53 L da-1, respectively.In addition, essential oil contents were determined between 3.23-3.47%. In the parameters studied (except essential oil content), the highest values were obtained from a nitrogen dose of 16 kg da-1
Bu araştırmada, farklı azot dozlarının (0, 4, 8, 12 ve 16 kg da-1) Origanum syriacum var. bevanii ‘nin verim ve verim öğeleri üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak Eskişehir ekolojik koşullarında 2019-2020 yıllarında yürütülmüştür. Çalışmada bitki boyu, taze herba verimi, kuru herba verimi, kuru yaprak verimi, uçucu yağ oranı ve uçucu yağ verimi incelenmiş, farklı azot dozlarının uçucu yağ oranı hariç incelenen parametrelerin üzerine etkisi önemli bulunmuştur. Çalışmada iki yılın ortalaması olarak verimler (2019 ve 2020 yılları ortalaması) taze herbada 787.65-1267.50 kg da-1, kuru herbada 440.10-708.22 kg da-1, kuru yaprakta 235.92-379.62 kg da-1 ve uçucu yağda 8.33-12.53 L da-1 arasında değişmiştir. Uçucu yağ oranları ise %3.23-3.47 arasında belirlenmiştir. Çalışılan parametrelerde (uçucu yağ oranı hariç) en yüksek değerler 16 kg da-1 azot dozundan elde edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2021 |
Submission Date | March 20, 2021 |
Acceptance Date | May 7, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 2 Issue: 1 |
International peer double-blind reviewed journal