Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Eskişehir Ekolojik Koşullarında Farklı Anason (Pimpinella anisum L.) Populasyonlarının Verim ve Verim Öğelerinin Karşılaştırılması

Yıl 2021, Cilt: 2 Sayı: 2, 339 - 347, 31.12.2021

Öz

Bu çalışmada, farklı genotiplerin (populasyon) anasonun (Pimpinella anisum L.) verim ve verim bileşenleri üzerindeki etkisini ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Deneme, Eskişehir ekolojik koşullarında 2017 ve 2018 yılları yetiştirme döneminde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada Türkiye’nin farklı bölgelerinden temin edilen dört farklı anason populasyonu (Afyon, Bilecik, Çeşme ve Burdur) kullanılmıştır. Bitki materyalleri, tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak yetiştirilmiştir. Sonuçlar, populasyonların 1000 tohum ağırlığı (g) hariç incelenen diğer tüm parametrelerde önemli farklılığa sahip olduğunu göstermiştir. Bilecik ve Çeşme populasyonlarından en yüksek tohum verimi (sırasıyla 80.56 ve 76.31 kg da-1) ve en yüksek uçucu yağ verimi (sırasıyla 2.17 ve 2.22 L da-1) elde edilmiştir. Diğer taraftan çalışmada elde edilen uçucu yağ oranı %2.67-2.92 arasında değişmiş, Avrupa farmakopesinde belirtilen % 2 sınırının üzerinde olduğu görülmüştür. Netice olarak; çalışmada yer alan populasyonlar arasında yüksek tohum ve uçucu yağ verimleri açısından Bilecik ve Çeşme populasyonlarının öne çıktığı belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Albulushi SMA, Al Saidi H, Amaresh N and Mullaicharam AR (2014). Study of physicochemical properties, antibacterial and gc-ms analysis of essential oil of the aniseed (Pimpinella anisum Linn.) in Oman. Research and Revıews: Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 2(4): 24-33.
  • Anonim (2010). European pharmacopoeia (E.P.) 7th ed. European Directorate for the Quality of Medicines& Health Care (EDQM): Strasbourg, France, p.1231.
  • Baloch MS, Shah ITH, Nadim MA, Khan MI and Khakwani AA (2010). Effect of seeding density and planting time on growth and yield attributes of wheat. The Journal of Animal & Plant Sciences, 20(4): 239-240.
  • Bienkowski T, Zuk-Golaszewska K, Kurowski T and Golaszewski J (2016). Agrotechnical indicators for Trigonella foenum-Gracum L. production in the environmental conditions of Northeastern Europe. Turkish Journal of Field Crops, 21(1): 16-28.
  • Can M ve Katar D (2020). Yapraktan uygulanan farklı organik gübrelerin Mentha x piperita L. ve Mentha spicata L. türlerinin tarımsal ve kalite özelliklerine etkisi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 35(3): 361-373.
  • Can M (2020). Çörek otu tarımında üretici davranışlarının belirlenmesi, sorunlar ve çözümler: Uşak ili örneği. Ziraat Mühendisliği, 370: 18-33.
  • Doğan Ö (2018). Anason populasyonlarında verim ve kalite ile genetik ilişkilerin araştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı, s. 47, Isparta.
  • Doğramacı S ve Arabacı O (2015). Anason (Pimpinella anisum L.) çeşit ve ekotiplerinin bazı teknolojik özellikleri üzerine organik ve inorganık gübre uygulamalarının etkisi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 12(1): 41-47.
  • Faravani M, Salari B, Heidari M, Kashki TM and Gholami BA (2013). Effects of fertilizer and plant density on yield and quality of anise (Pimpinella anisum L.). Journal of Agricultural Sciences, 58(3): 209-215.
  • Hassan OM and Elhassan IA (2017). Characterization of essential oils from fruits of umbelliferous crop cultivated in Sudan I. Pimpinella anisum L (Anise) and Anethum graveolens L. (Dill). Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 6(1): 109-112.
  • Haşimi N, Tolan V, Kizil S ve Kilinc E (2014). Anason (Pimpinella anisum L.) ve kimyon (Cuminum cyminum L.) tohumlarının uçucu yağ kompozisyonu ile antimikrobiyal ve antioksidan özelliklerinin belirlenmesi. Tarım Bilimleri Dergisi, 20: 19-26.
  • Hussain A, Anjum F, Rab A and Sajid M (2006). Effects of nitrogen on the growth and yield of asparagus (Asparagus officinalis). Journal of Agricultural and Biological Science, 2: 41-47.
  • İpek A, Demirayak S, Gürbüz B and Tarihi G (2004). A study on the adaption of some anise (Pimpinella anisum L.) population to Ankara conditions. Tarım Bilimleri Dergisi, 10(2): 202-205.
  • Karaç T ve Efe L (2017). Anason (Pimpinella anisum L.) bitkisinin farmakolojik özellikleri ve tedavi amaçlı kullanımı. 12. Tarla Bitkileri Kongresi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Kahramanmaraş.
  • Karık Ü (2020). Türkiye anason (Pimpinella anisum L.) genetik kaynakları ve yabancı anason genotiplerinin uçucu yağ bileşenleri. Anadolu Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, 2: 163-178.
  • Katar D, Can M ve Katar N (2020). Farklı lokasyonların lavandin (Lavandula × intermedia Emeric ex Loisel.)’de uçucu yağ oranı ve kimyasal kompozisyonu üzerine etkisi. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 6(3): 546-553.
  • Katar N and Katar D (2020). Effect of different row spaces on yield and quality of anise (Pimpinella anisum) under Eskisehir ecological conditions. Biyolojik Çeşitlilik ve Koruma, 13(3): 314-321.
  • Khalid AK (2015). Quality and quantity of Pimpinella anisum L. essential oil treated with macro and micronutrients under desert conditions. International Food Research Journal, 22(6): 2396-2402.
  • Kotyuk L (2015). Hyssop composition depending on age and plants development phases. Biotechnologia Acta, 8: 55-63.
  • Mammadov R (2014). Tohumlu bitkilerde sekonder metabolitler. Nobel Akademik Yayıncılık, Yayın No: 841, Ankara.
  • Nabizadeh E, Salari B and Hosainpour M (2012). The effect of fertilizers and biological nitrogen and planting density on yield quality and quantity Pimpinella anisum L. European Journal of Experimental Biology, 2(4): 1326-1336.
  • Orav A, Raal A and Arak E (2008). Essential oil composition of Pimpinella anisum L. fruits from various European countries. Natural Product Research, 22(3): 227-232.
  • Salim EA, Yagi S and Elyass HMM (2016). Histology, phytochemistry and bacterial activity of anise (Pimpinella anisum L.) seed and essential oil. Journal of Bacteriology & Mycology Open Access, 3(4): 1-6.
  • Shojaii A and Abdollahi Fard M (2012). Review of pharmacological properties and chemical constituents of Pimpinella anisum. ISRN Pharmaceutics, 1-8.
  • Sourestani MM, Malekzadeh M and Tava A (2014). Influence of drying, storage and distillation times on essential oil yield and composition of anise hyssop [Agastache foeniculum (Pursh.) Kuntze]. Journal of Essential Oil Research, 26(3): 177-184.
  • Sönmez Ç and Bayram E (2017). The influence of different water and nitrogen applications on some yield parameters and antioxidant activity in sage (Salvia officinalis L.) Turkish Journal of Field Crops, 22(1): 96-103.
  • Sönmez Ç (2018). Effect of phosphorus fertilizer on some yield components and quality of different anise (Pimpinella anisum L.) populations. Turkish Journal of Field Crops, 23(2): 100-106.
  • Turhan H (2006). Lemon balm. In K.V. Peter (eds.) Handbook of herbs and spices (Chapter 23, pp.390-399). Cambridge, England: Woodhead Publishing.
  • Yıldırım V (2010). Türk anason genotiplerinin (Pimpinella anisum L.) Tekirdağ koşullarında tohum verimi ve bazı bitkisel özellikleri üzerinde bir çalışma. Yüksek Lisans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı, 47s, Tekirdağ.

Comparison of Yield and Yield Components of Different Anise (Pimpinella anisum L.) Populations Under Eskişehir Ecological Conditions

Yıl 2021, Cilt: 2 Sayı: 2, 339 - 347, 31.12.2021

Öz

In this study, it was aimed to reveal the effect of different genotypes (population) of anise (Pimpinella anisum L.) on yield and yield components. The experiment was carried out under Eskişehir ecological conditions in the growing season of 2017 and 2018. Four different anise population (Afyon, Bilecik, Çeşme and Burdur) obtained from different parts of Turkey was used in the study. Plant materials were cultivated in randomized complete block design with three replications. The results showed that the populations had a significant differences on other all parameters examined except 1000 seed weight (g). The highest seed yield (80.56 and 76.31 kg da-1, respectively) and the highest essential oil yield (2.17 and 2.22 L da-1, respectively) were obtained from Bilecik and Çeşme populations. On the other hand, the essential oil contents obtained from the populations varied between 2.67-2.92%, and it is seen that these values are above the 2% limit stated in the European pharmacopoeia. As a result, it was determined that Bilecik and Çeşme populations are superior populations among the populations examined in terms of high seed and essential oil yields.

Kaynakça

  • Albulushi SMA, Al Saidi H, Amaresh N and Mullaicharam AR (2014). Study of physicochemical properties, antibacterial and gc-ms analysis of essential oil of the aniseed (Pimpinella anisum Linn.) in Oman. Research and Revıews: Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 2(4): 24-33.
  • Anonim (2010). European pharmacopoeia (E.P.) 7th ed. European Directorate for the Quality of Medicines& Health Care (EDQM): Strasbourg, France, p.1231.
  • Baloch MS, Shah ITH, Nadim MA, Khan MI and Khakwani AA (2010). Effect of seeding density and planting time on growth and yield attributes of wheat. The Journal of Animal & Plant Sciences, 20(4): 239-240.
  • Bienkowski T, Zuk-Golaszewska K, Kurowski T and Golaszewski J (2016). Agrotechnical indicators for Trigonella foenum-Gracum L. production in the environmental conditions of Northeastern Europe. Turkish Journal of Field Crops, 21(1): 16-28.
  • Can M ve Katar D (2020). Yapraktan uygulanan farklı organik gübrelerin Mentha x piperita L. ve Mentha spicata L. türlerinin tarımsal ve kalite özelliklerine etkisi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 35(3): 361-373.
  • Can M (2020). Çörek otu tarımında üretici davranışlarının belirlenmesi, sorunlar ve çözümler: Uşak ili örneği. Ziraat Mühendisliği, 370: 18-33.
  • Doğan Ö (2018). Anason populasyonlarında verim ve kalite ile genetik ilişkilerin araştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı, s. 47, Isparta.
  • Doğramacı S ve Arabacı O (2015). Anason (Pimpinella anisum L.) çeşit ve ekotiplerinin bazı teknolojik özellikleri üzerine organik ve inorganık gübre uygulamalarının etkisi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 12(1): 41-47.
  • Faravani M, Salari B, Heidari M, Kashki TM and Gholami BA (2013). Effects of fertilizer and plant density on yield and quality of anise (Pimpinella anisum L.). Journal of Agricultural Sciences, 58(3): 209-215.
  • Hassan OM and Elhassan IA (2017). Characterization of essential oils from fruits of umbelliferous crop cultivated in Sudan I. Pimpinella anisum L (Anise) and Anethum graveolens L. (Dill). Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 6(1): 109-112.
  • Haşimi N, Tolan V, Kizil S ve Kilinc E (2014). Anason (Pimpinella anisum L.) ve kimyon (Cuminum cyminum L.) tohumlarının uçucu yağ kompozisyonu ile antimikrobiyal ve antioksidan özelliklerinin belirlenmesi. Tarım Bilimleri Dergisi, 20: 19-26.
  • Hussain A, Anjum F, Rab A and Sajid M (2006). Effects of nitrogen on the growth and yield of asparagus (Asparagus officinalis). Journal of Agricultural and Biological Science, 2: 41-47.
  • İpek A, Demirayak S, Gürbüz B and Tarihi G (2004). A study on the adaption of some anise (Pimpinella anisum L.) population to Ankara conditions. Tarım Bilimleri Dergisi, 10(2): 202-205.
  • Karaç T ve Efe L (2017). Anason (Pimpinella anisum L.) bitkisinin farmakolojik özellikleri ve tedavi amaçlı kullanımı. 12. Tarla Bitkileri Kongresi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Kahramanmaraş.
  • Karık Ü (2020). Türkiye anason (Pimpinella anisum L.) genetik kaynakları ve yabancı anason genotiplerinin uçucu yağ bileşenleri. Anadolu Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, 2: 163-178.
  • Katar D, Can M ve Katar N (2020). Farklı lokasyonların lavandin (Lavandula × intermedia Emeric ex Loisel.)’de uçucu yağ oranı ve kimyasal kompozisyonu üzerine etkisi. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 6(3): 546-553.
  • Katar N and Katar D (2020). Effect of different row spaces on yield and quality of anise (Pimpinella anisum) under Eskisehir ecological conditions. Biyolojik Çeşitlilik ve Koruma, 13(3): 314-321.
  • Khalid AK (2015). Quality and quantity of Pimpinella anisum L. essential oil treated with macro and micronutrients under desert conditions. International Food Research Journal, 22(6): 2396-2402.
  • Kotyuk L (2015). Hyssop composition depending on age and plants development phases. Biotechnologia Acta, 8: 55-63.
  • Mammadov R (2014). Tohumlu bitkilerde sekonder metabolitler. Nobel Akademik Yayıncılık, Yayın No: 841, Ankara.
  • Nabizadeh E, Salari B and Hosainpour M (2012). The effect of fertilizers and biological nitrogen and planting density on yield quality and quantity Pimpinella anisum L. European Journal of Experimental Biology, 2(4): 1326-1336.
  • Orav A, Raal A and Arak E (2008). Essential oil composition of Pimpinella anisum L. fruits from various European countries. Natural Product Research, 22(3): 227-232.
  • Salim EA, Yagi S and Elyass HMM (2016). Histology, phytochemistry and bacterial activity of anise (Pimpinella anisum L.) seed and essential oil. Journal of Bacteriology & Mycology Open Access, 3(4): 1-6.
  • Shojaii A and Abdollahi Fard M (2012). Review of pharmacological properties and chemical constituents of Pimpinella anisum. ISRN Pharmaceutics, 1-8.
  • Sourestani MM, Malekzadeh M and Tava A (2014). Influence of drying, storage and distillation times on essential oil yield and composition of anise hyssop [Agastache foeniculum (Pursh.) Kuntze]. Journal of Essential Oil Research, 26(3): 177-184.
  • Sönmez Ç and Bayram E (2017). The influence of different water and nitrogen applications on some yield parameters and antioxidant activity in sage (Salvia officinalis L.) Turkish Journal of Field Crops, 22(1): 96-103.
  • Sönmez Ç (2018). Effect of phosphorus fertilizer on some yield components and quality of different anise (Pimpinella anisum L.) populations. Turkish Journal of Field Crops, 23(2): 100-106.
  • Turhan H (2006). Lemon balm. In K.V. Peter (eds.) Handbook of herbs and spices (Chapter 23, pp.390-399). Cambridge, England: Woodhead Publishing.
  • Yıldırım V (2010). Türk anason genotiplerinin (Pimpinella anisum L.) Tekirdağ koşullarında tohum verimi ve bazı bitkisel özellikleri üzerinde bir çalışma. Yüksek Lisans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı, 47s, Tekirdağ.
Toplam 29 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Nimet Katar 0000-0003-0699-167X

Mustafa Can 0000-0003-1533-7039

Duran Katar 0000-0003-1340-8040

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2021
Gönderilme Tarihi 19 Ağustos 2021
Kabul Tarihi 24 Ekim 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Katar, N., Can, M., & Katar, D. (2021). Eskişehir Ekolojik Koşullarında Farklı Anason (Pimpinella anisum L.) Populasyonlarının Verim ve Verim Öğelerinin Karşılaştırılması. Turkish Journal of Agricultural Engineering Research, 2(2), 339-347.

26831

Uluslararası Hakemli Dergi

Turkish Journal of Agricultural Engineering Research'deki makaleler OPEN ACCESS açık erişimli makalelerdir, yani tüm içeriğin kullanıcıya veya kurumuna ücretsiz olarak erişilebilir olduğu anlamına gelir. Yayınlanan makaleler Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı (CC-BY-NC-4.0)(https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/deed.en) ile lisanslanmıştır. Bu lisans, üçüncü tarafların orijinal çalışmaya uygun şekilde atıfta bulunarak içeriği ticari olmayan amaçlarla paylaşmasına ve uyarlamasına izin verir. Daha fazla bilgi için lütfen https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/ adresini ziyaret edin. 

Turkish Journal of Agricultural Engineering Research (TURKAGER); CABI, EBSCO, Information Matrix for the Analysis of Journals (MIAR), CAS Source Index (CASSI), Food Science & Technology Abstracts (FSTA), BASE, Directory Research Journals Indexing (DRJI), ROAD (Directory of Open Access Scholarly Resources), WorldCat, ResearchBible, Beluga-Catalogue of Hamburg Libraries, Advanced Science Index (ASI), Scientific Literature (Scilit), Scholar Article Journal Index (SAJI), IJIFACTOR Indexing, Electronic Journals Library (EZB), SJIF Master Journals List, International Institute of Organized Research (I2OR), International Services for Impact Factor and Indexing (ISIFI), ASOS INDEX, Cosmos, Technical Information Library (TIB), ROOTINDEXING, Scientific Indexing Services (SIS), Journal Tables of Contents, Quality Open Access Market tarafından indekslenmektedir.

Turkish Journal of Agricultural Engineering Research (TURKAGER) herhangi bir başvuru, yayın ücreti veya abonelik ücreti almamaktadır.

Yayıncı: Ebubekir ALTUNTAŞ

Turkish Journal of Agricultural Engineering Research (TURKAGER) makalelerine (TURKAGER) atıf yapan makaleler için lütfen tıklayınız: