Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Gübrelemenin Sakız Fasulyesinin [Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub.] Ot Verimi ve Bazı Özelliklerine Etkisi

Yıl 2017, Cilt: 4 Sayı: 1, 79 - 87, 06.01.2017

Öz

Ülkemizde yetiştirilebilecek yazlık
baklagil yem bitkileri türü oldukça sınırlıdır. Bu bakımdan sakız fasulyesi
önemli bir seçenek olabilir. Bu çalışmada sakız fasulyesinde farklı gübre
çeşidi ve dozlarının yetiştiricilikle ilgili bazı özellikler üzerindeki
etkileri belirlenmiştir. Araştırma Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Dardanos
Yerleşkesi Ziraat Fakültesi uygulama alanında 2015 yılında yürütülmüştür.
Tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulan denemede, 3
azot (0, 3, 6 kg/da) ve 5 fosfor (0, 3, 6, 9, 12 kg/da) dozu uygulanmıştır.
Araştırmadan elde edilen verilere göre, gübre dozlarının kuru madde oranı, dal
sayısı, sap kalınlığı ve yaprak/sap oranı üzerine etkisi istatistiki olarak
önemli olmazken, yeşil ve kuru ot verimi, bitki boyu ve yaprak sayısına etkisi
önemli olmuştur. 6 kg N + 9 kg P2O5 ve 3 kg N + 6 kg P2O5
gübre dozlarında en yüksek yeşil ot (2710.0 kg/da) ve en yüksek kuru ot verimi
(713.1 kg/da) gözlenmiştir. En yüksek bitki boyu 114.7 cm ile dekara 3 kg N + 9
kg P2O5, en fazla yaprak sayısı 144.0 adet ile 6 kg N + 6
kg P2O5 gübre dozlarında belirlenmiştir. Sonuç olarak,
Çanakkale ve benzeri çevrelerde ot üretimi amacıyla sakız fasulyesi
yetiştiriciliğinde dekara 3 kg N ve 9 kg P2O5 verilmesi
uygun olacaktır.

Kaynakça

  • Açıkgöz, E. 1991. Yem Bitkileri. Uludağ Üniversitesi. Basımevi, Bursa.
  • Açıkgöz, E., Uzun, A., Bilgili, U. and Sıncık, M. 2004. Yield and quality performances of forage type pea strains contrasting leaf types. European J. Agronomy, 22: 85-94.
  • Alatürk, F. 2012. Gübrelemenin Çanakkale İli ve Meralarında Verim ve Otun Kimyasal Bileşimine Etkileri (Yüksek Lisans Tezi). Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü. Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Çanakkale.
  • Altın, M. ve Gökkuş, A. 1998. Erzurum sulu koşullarında bazı yem bitkileri ile bunların karışımlarının değişik ekim şekillerindeki kuru ot verimleri üzerinde bir araştırma. Doğa Tarım ve Orman Dergisi, 12(1): 24-3.
  • Altın, M., Gökkuş, A. ve Koç, A. 2005. Çayır Mera Islahı. TKB, TÜGEM, Çayır-Mera Yem Bitkileri ve Havza Geliştirme Daire Başkanlığı, Ankara, 468s.
  • Anderson, E., 1949. Endosperm mucilages of legumes. Ind. Eng. Chem., 41: 2887-2890.
  • Anlarsal, A.E. ve Gülcan, H., 1988. Çukurova koşullarında fiğ (Vicia sativa L.) çeşitlerinde önemli bazı karakterlerde genetik ve çevresel varyabilitenin saptanması üzerinde bir araştırma. Ç.Ü. Ziraat Fak. Dergisi, 3(2): 101-107.
  • Arora, R.N. and Pahuja, S.K. 2008. Mutagenesis in guar (Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub.). Plant Mutation Reports, 2(1): 7-9.
  • Ayub, M., Nadeem, M.A., Naeem, M., Tahir, M., Tariq, M. and Ahmad, W. 2012. Effect of different levels of P and K on growth, forage yield and quality of cluster bean (Cyamopsis tetragonolobus L.). The Journal of Animal and Plant Sci., 22(2): 479-483.
Yıl 2017, Cilt: 4 Sayı: 1, 79 - 87, 06.01.2017

Öz

Kaynakça

  • Açıkgöz, E. 1991. Yem Bitkileri. Uludağ Üniversitesi. Basımevi, Bursa.
  • Açıkgöz, E., Uzun, A., Bilgili, U. and Sıncık, M. 2004. Yield and quality performances of forage type pea strains contrasting leaf types. European J. Agronomy, 22: 85-94.
  • Alatürk, F. 2012. Gübrelemenin Çanakkale İli ve Meralarında Verim ve Otun Kimyasal Bileşimine Etkileri (Yüksek Lisans Tezi). Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü. Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Çanakkale.
  • Altın, M. ve Gökkuş, A. 1998. Erzurum sulu koşullarında bazı yem bitkileri ile bunların karışımlarının değişik ekim şekillerindeki kuru ot verimleri üzerinde bir araştırma. Doğa Tarım ve Orman Dergisi, 12(1): 24-3.
  • Altın, M., Gökkuş, A. ve Koç, A. 2005. Çayır Mera Islahı. TKB, TÜGEM, Çayır-Mera Yem Bitkileri ve Havza Geliştirme Daire Başkanlığı, Ankara, 468s.
  • Anderson, E., 1949. Endosperm mucilages of legumes. Ind. Eng. Chem., 41: 2887-2890.
  • Anlarsal, A.E. ve Gülcan, H., 1988. Çukurova koşullarında fiğ (Vicia sativa L.) çeşitlerinde önemli bazı karakterlerde genetik ve çevresel varyabilitenin saptanması üzerinde bir araştırma. Ç.Ü. Ziraat Fak. Dergisi, 3(2): 101-107.
  • Arora, R.N. and Pahuja, S.K. 2008. Mutagenesis in guar (Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub.). Plant Mutation Reports, 2(1): 7-9.
  • Ayub, M., Nadeem, M.A., Naeem, M., Tahir, M., Tariq, M. and Ahmad, W. 2012. Effect of different levels of P and K on growth, forage yield and quality of cluster bean (Cyamopsis tetragonolobus L.). The Journal of Animal and Plant Sci., 22(2): 479-483.
Toplam 9 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Müge Batırca

Fırat Alatürk Bu kişi benim

Ahmet Gökkuş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 6 Ocak 2017
Gönderilme Tarihi 14 Ocak 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Batırca, M., Alatürk, F., & Gökkuş, A. (2017). Gübrelemenin Sakız Fasulyesinin [Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub.] Ot Verimi ve Bazı Özelliklerine Etkisi. Türk Tarım Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 4(1), 79-87.