Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The Comparison of Fattening Performance of White Turkeys Raised in Conventional and Free Range Systems

Yıl 2020, Cilt: 7 Sayı: 2, 461 - 470, 24.04.2020
https://doi.org/10.30910/turkjans.725874

Öz

This study was performed to compare white turkeys raised in conventional and free range systems in terms of their fattening performance and carcass traits. Totally 90 day-old turkey poults were randomly distributed into three experimental groups; Control (K1; Conventional system) K2 (50% feed + pasture) and Pasture (K3) with three replications. The live weights of turkeys at 17th week in the K1, K2 and K3 were 11000 g, 9511 g, and 7727 g (P<0.01), respectively, for male+female). K1 and K2 groups at the end of 17 weeks per animal consumed 26.15 kg and 15.24 kg of feed P <0.05), respectively. The FCR of the K1 and K2 groups at end-of-trial were 2.35 and 1.60, respectively (P <0.05). As a result, it can be said that in appropriate season and full or partially pasture grazing conditions instead of conventional system in turkey farming could be more economical by decreasing and saving feed.

Kaynakça

  • Altan, Ö., Koçak, Ç., 1987. Hindiciliğin geliştirilmesi olanakları, Hayvansal Üretim Dergisi, İzmir, 26(2): 30-34.
  • Anonim, 1999. Hindi Yetiştiriciliği, Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonu, 2014.
  • Anonim, Highlights antibiotic resistance and agricultural, Animal Health Forum,
  • Anonim, 2006. Kanatlı verileri yıllığı, Besd-Bir, Ankara, 2006.
  • Anonim, 2007. Tarımsal İletmeler Genel Müdürlüğü bilgi belge merkezi (TİGEM) 2007.
  • Anonymous, 2004. Talking turkey, food link Local Harvest, 9(3), 2004.
  • Blake, I.P., 1993. Tavukçuluk artıklarının değerlendirilme yöntemleri, Uluslararası Tavukçuluk Kongresi 93, İstanbul. 106-107, 1993.
  • Camcı, Ö., Sarıca, M., 1991. Entansif hindi yetiştiriciliği, TİGEM Derg., Ankara, 36(6).
  • Cömert, N., 2004. Mısır-soya esaslı etlik erkek hindi yem karmalarına katılan avilamycin, bio-moss, cylactin, yucca schidigera ekstraktının besi performansı, kesim sonuçları ile bazı kan ve bağırsak parametreleri üzerine etkileri, (Basılmamış Doktora Tezi).
  • Çakır, A., Haşimoğlu, S., Aksoy, A. 1981. Çiftlik hayvanlarının uygulamalı besleme ve yemlemesi, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, Erzurum,.
  • Ekinci, Y., 2015. Batman ili entansif koşullarında yapılan hindi yetiştiriciliğinin genel yapısı, B.Ü. Fen Bilimleri Enst. (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi),
  • Eratalar, SA., 2008. Beyaz hindilerde yerleşim sıklığının performans, karkas kalitesi ve bazı stres parametrelerine etkisi, (Basılmamış Doktora Tezi).
  • Gençkan, SM., 1997. Tavuk ve diğer kanatlı meraları, Ege Üni. Zir. Fak., Teknik Bülten,
  • Gölsüz, N., 1984. Toprağın verdiğini toprağa gömüyoruz, Dört Mevsim Dergisi, 6.
  • Gülaç, ZN., 2011. Dünya ve Türkiye’de hindi eti, Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü Yayınları/ Issn: 1303–8346 / Nüsha: 5,
  • Hall, S., 1996. Turkeys turned meat-machines”, (www.earthsave.ca).
  • Işık, S., 2010. Beyaz hindi yetiştiriciliği”, http: // www . angoraankara . com / kümes/ beyaz – hindi-yetiştiriciliği,
  • İnci, H., Taysı, R., Sevinç, EH. 2013. Bingöl ili hindi yetiştiriciliğinin mevcut durumu ve sorunları, Tr. Doğa ve Fen Derg.-Tr.J.Nature Sci., 2(1): 85-89.
  • Kırkpınar, F., Mert, S., 2004. Etlik hindi üretiminin temel ilkeleri, Hasad Hayvancılık Dergisi, 2(9): 24-27.
  • Koçak, Ç., 1984. Hindi yetiştiriciliği, T.C. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü, Yayın No; 7, Ankara.
  • Konca, Y., 2001. Hindi besiciliği, Tarımsal Araştırma ve Eğitim Koordinasyonu. (TAYEK/TYUAP) 2001 Yılı Hayvancılık Grubu Bilgi Alış Veriş Toplantısı Bildirileri. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, 27-29 Mart, İzmir, Yayın No: 100, Sayfa: 21-31.
  • Koyubende, N., Konca, Y. 2010. Türkiye ve Avrupa Birliği’nde hindi eti üretimi, tüketimi ve politikalar, Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 47(2): 201-209, İzmir.
  • Küçükbayrak, U., 2015. Diyarbakır ili merkez ve ilçelerinde hindi yetiştiriciliğinin yapısı ve durumu, B.Ü. Fen Bilimleri Enst. (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi).
  • Nixey, CA., 1986. Comparison of growth and fat deposition of commercial avian species, 7th European Poultry Conference, Paris, 24-28.
  • Özkan, K., Ergül, M., 1974. Kasaplık piliç karmalarında soya küspesi yerine pamuk tohum küspesi kullanılma imkanları, Ege Üni. Zir. Fak. Dergisi. 11(1): 147-157.
  • Sipahi, C., 2010. Entansif hindi yetiştiriciliği işletmelerinde kârlılık ve verimlilik analizleri, Hayvan Sağlığı Ekonomisi Ve İşletmeciliği Anabilim Dalı Doktora Tezi. Türkiye Cumhuriyeti. Ankara Üniversitesi. Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
  • Tan, S., Dellal, İ., 2002. Kırmızı et üretim ve tüketim açığını kapatmak için alternatif bir yaklaşım: Hindi üretimi ve sözleşmeli yetiştiricilik modeli, Tarım Ekonomisi Araştırma Enstitüsü, 79 s, Ankara.
  • Yıldırım, T., 2004. Hindi sektörü ve sektör profil araştırması, İstanbul Ticaret Odası.

Kapalı Sistem ve Serbest Dolaşımlı Sistemlerde Yetiştirilen Beyaz Hindilerin Besi Performansları Bakımından Karşılaştırılması

Yıl 2020, Cilt: 7 Sayı: 2, 461 - 470, 24.04.2020
https://doi.org/10.30910/turkjans.725874

Öz

Bu çalışma, kapalı ve serbest dolaşımlı sistemlerde yetiştirilen beyaz hindilerin canlı ağırlık performansları ve yemden yararlanmalarının belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Denemede günlük yaşta toplam 90 adet hindi palazı kapalı sistem (K), %50 yem + mera (K1) ve Mera (K2) gruplarına 3 tekerrürlü olacak şekilde şansa bağlı olarak dağıtılmıştır. K1, K2 ve K3 gruplarının 17. hafta sonundaki canlı ağırlıkları erkek + dişi karışık (ED) olarak sırasıyla; 11000 g, 9511 g ve 7727 g olarak bulunmuştur (P<0.01). K1 ve K2 grupları hayvan başına 17. haftanın sonunda sırasıyla; 26.15 kg ve 15.24 kg yem tüketmiştir (P<0.05). K1 ve K2 gruplarının deneme sonu yemden yararlanma oranları (YYO) sırasıyla; 2.35 ve 1.60 olarak saptanmıştır (P<0.05). Sonuç olarak, hindi yetiştiriciliğinde tamamen kapalı sistemler yerine uygun mevsim ve mera koşullarında tamamen mera şartlarında veya kısmen meraya dayalı sistemlerin uygulanmasıyla büyük oranda yem tasarrufu sağlanabileceği ve daha ekonomik olabileceği söylenebilir.

Kaynakça

  • Altan, Ö., Koçak, Ç., 1987. Hindiciliğin geliştirilmesi olanakları, Hayvansal Üretim Dergisi, İzmir, 26(2): 30-34.
  • Anonim, 1999. Hindi Yetiştiriciliği, Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonu, 2014.
  • Anonim, Highlights antibiotic resistance and agricultural, Animal Health Forum,
  • Anonim, 2006. Kanatlı verileri yıllığı, Besd-Bir, Ankara, 2006.
  • Anonim, 2007. Tarımsal İletmeler Genel Müdürlüğü bilgi belge merkezi (TİGEM) 2007.
  • Anonymous, 2004. Talking turkey, food link Local Harvest, 9(3), 2004.
  • Blake, I.P., 1993. Tavukçuluk artıklarının değerlendirilme yöntemleri, Uluslararası Tavukçuluk Kongresi 93, İstanbul. 106-107, 1993.
  • Camcı, Ö., Sarıca, M., 1991. Entansif hindi yetiştiriciliği, TİGEM Derg., Ankara, 36(6).
  • Cömert, N., 2004. Mısır-soya esaslı etlik erkek hindi yem karmalarına katılan avilamycin, bio-moss, cylactin, yucca schidigera ekstraktının besi performansı, kesim sonuçları ile bazı kan ve bağırsak parametreleri üzerine etkileri, (Basılmamış Doktora Tezi).
  • Çakır, A., Haşimoğlu, S., Aksoy, A. 1981. Çiftlik hayvanlarının uygulamalı besleme ve yemlemesi, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, Erzurum,.
  • Ekinci, Y., 2015. Batman ili entansif koşullarında yapılan hindi yetiştiriciliğinin genel yapısı, B.Ü. Fen Bilimleri Enst. (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi),
  • Eratalar, SA., 2008. Beyaz hindilerde yerleşim sıklığının performans, karkas kalitesi ve bazı stres parametrelerine etkisi, (Basılmamış Doktora Tezi).
  • Gençkan, SM., 1997. Tavuk ve diğer kanatlı meraları, Ege Üni. Zir. Fak., Teknik Bülten,
  • Gölsüz, N., 1984. Toprağın verdiğini toprağa gömüyoruz, Dört Mevsim Dergisi, 6.
  • Gülaç, ZN., 2011. Dünya ve Türkiye’de hindi eti, Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü Yayınları/ Issn: 1303–8346 / Nüsha: 5,
  • Hall, S., 1996. Turkeys turned meat-machines”, (www.earthsave.ca).
  • Işık, S., 2010. Beyaz hindi yetiştiriciliği”, http: // www . angoraankara . com / kümes/ beyaz – hindi-yetiştiriciliği,
  • İnci, H., Taysı, R., Sevinç, EH. 2013. Bingöl ili hindi yetiştiriciliğinin mevcut durumu ve sorunları, Tr. Doğa ve Fen Derg.-Tr.J.Nature Sci., 2(1): 85-89.
  • Kırkpınar, F., Mert, S., 2004. Etlik hindi üretiminin temel ilkeleri, Hasad Hayvancılık Dergisi, 2(9): 24-27.
  • Koçak, Ç., 1984. Hindi yetiştiriciliği, T.C. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü, Yayın No; 7, Ankara.
  • Konca, Y., 2001. Hindi besiciliği, Tarımsal Araştırma ve Eğitim Koordinasyonu. (TAYEK/TYUAP) 2001 Yılı Hayvancılık Grubu Bilgi Alış Veriş Toplantısı Bildirileri. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, 27-29 Mart, İzmir, Yayın No: 100, Sayfa: 21-31.
  • Koyubende, N., Konca, Y. 2010. Türkiye ve Avrupa Birliği’nde hindi eti üretimi, tüketimi ve politikalar, Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 47(2): 201-209, İzmir.
  • Küçükbayrak, U., 2015. Diyarbakır ili merkez ve ilçelerinde hindi yetiştiriciliğinin yapısı ve durumu, B.Ü. Fen Bilimleri Enst. (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi).
  • Nixey, CA., 1986. Comparison of growth and fat deposition of commercial avian species, 7th European Poultry Conference, Paris, 24-28.
  • Özkan, K., Ergül, M., 1974. Kasaplık piliç karmalarında soya küspesi yerine pamuk tohum küspesi kullanılma imkanları, Ege Üni. Zir. Fak. Dergisi. 11(1): 147-157.
  • Sipahi, C., 2010. Entansif hindi yetiştiriciliği işletmelerinde kârlılık ve verimlilik analizleri, Hayvan Sağlığı Ekonomisi Ve İşletmeciliği Anabilim Dalı Doktora Tezi. Türkiye Cumhuriyeti. Ankara Üniversitesi. Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
  • Tan, S., Dellal, İ., 2002. Kırmızı et üretim ve tüketim açığını kapatmak için alternatif bir yaklaşım: Hindi üretimi ve sözleşmeli yetiştiricilik modeli, Tarım Ekonomisi Araştırma Enstitüsü, 79 s, Ankara.
  • Yıldırım, T., 2004. Hindi sektörü ve sektör profil araştırması, İstanbul Ticaret Odası.
Toplam 28 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Hakan İnci Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 24 Nisan 2020
Gönderilme Tarihi 26 Şubat 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA İnci, H. (2020). Kapalı Sistem ve Serbest Dolaşımlı Sistemlerde Yetiştirilen Beyaz Hindilerin Besi Performansları Bakımından Karşılaştırılması. Türk Tarım Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 7(2), 461-470. https://doi.org/10.30910/turkjans.725874