İlk olarak 2012 yılında yayın hayatına başlayan Munzur Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi/MÜSBİD, sosyal bilimler alanıyla ilgili nitelikli yazıların yer aldığı akademik bir e-dergidir. Haziran ve Aralık olmak olmak üzere yılda iki sayı yayımlanan MÜSBİD'in yayın dili Türkçe ve İngilizce'dir. Türkçe çalışmalar için Türk Dil Kurumu'nun yayımladığı "İmla Kılavuzu", yabancı dillerdeki çalışmalar için ise o dillerin dilbilgisi kuralları esas alınır.
MÜSBİD, Tarih, Coğrafya, Sanat Tarihi, Sosyoloji, Felsefe, Psikoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, İktisat, İşletme, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Maliye, Çalışma Ekonomisi, Ekonometri, Kültür Araştırmaları, Spor Yöneticiliği, Turizm İşletmeciliği, Müzikoloji, sağlık sosyolojisi vb. farklı alanlarda kuramsal ve uygulamalı akademik çalışmaları kabul etmektedir.
Munzur Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi/MÜSBİD, Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki sayı olarak yayımlanan hakemli akademik bir e-dergidir. Dergide sosyal bilimler alanında daha önce yayımlanmamış özgün araştırma ve inceleme makaleleri, yabancı dillerde yayımlanmış makale çevirileri, sadeleştirmeler, kitap, tez, konferans ve sempozyum değerlendirmeleri ile bilimsel röportajlar yayımlanır. Dergiye gönderilen yazılar aşağıda belirtilen kurallara göre işleme alınır. Bu kurallara uymayan yazılar müelliflerine iade edilir.
Çalışmalar Microsoft Word programında Times New Roman yazı stili, 12 punto ve 1,5 satır aralığında, dipnotlar ise Times New Roman 10 punto ve tek satır aralığı ile yazılmalıdır. Sayfa kenar boşlukları Microsoft Word programının varsayılan kenar boşluğunda (her yönden 2,5 cm) olmalıdır. Çalışmanın başlığı 12 punto küçük ve koyu harflerle sayfa ortalanarak, ara başlıklar ise koyu harflerle 12 punto ve sola bitişik yazılır.
Çalışmalarda yazar adı ve soyadı ana başlığın altına 12 nk aralık bırakıldıktan sonra 12 punto, küçük harf ve sağa hizalı olarak yazılmalıdır. (*) işareti ile sayfanın altına unvan, üniversite, fakülte, bölüm, şehir/ülke, e-posta ve ORCID bilgileri 10 punto olarak verilmelidir.
Dergide yayınlanacak çalışmalar için dipnot, alıntı ve referans sistemi olarak APA (6. Edisyon) kaynakça Sistemi kullanılmalıdır.
Çalışmanın başına eklenecek Özet araştırmanın genel bir sunumu olmamalı; araştırmanın amaç ve kapsamını, yöntemini, alana yönelik özgün katkısını kapsamalıdır. Bu şartları taşıyan Özet kısmı 150-200 kelime arasında olmalı, en az 4, en fazla 6 anahtar kelimeden oluşmalıdır. Özet ve anahtar kelimelerin İngilizce tam çevirisi de olmalıdır.
Kitap değerlendirmesi için ise yazıların başına 60-80 kelimelik Türkçe öz ve İngilizce abstract, 4’er adet de anahtar kelime eklenmelidir.
Çalışmalarda Türk Dil Kurumu’nun imla ve transkripsiyon kuralları uygulanır. Kelimelerin imlasında metnin tamamında birlik aranır. Latin alfabesinden başka bir alfabe ile yazılmış kelimeler ve kaynak eser künyeleri transkripsiyonu yapılarak verilir.
Dergiye gönderilen tüm çalışmalar intihal taramasından geçirilir. iThenticate intihal engelleme programı kullanılarak denetlenen çalışmalarda benzerlik oranı %15’i geçmemelidir.
Gönderilen çalışmalar yayın kurulunca uygun bulunduğu takdirde, çift taraflı kör hakemlik sistemi uyarınca, yazarın bilgileri kapalı olduğu halde iki hakeme gönderilecektir. Araştırma-inceleme makaleleri için raporlardan birinin olumsuz olması halinde yayın kurulu çalışmayı yeni bir hakeme daha gönderir.
Kabul edilen makaleler için yazarlara telif ücreti ödenmez. MÜSBİD çevirimiçi (online) olarak elektronik ortamda yayımlanan bir e-dergidir. Yazarlar eserlerinin Munzur Üniversitesi internet sitesinde pdf formatında yayımlanmasını da kabul etmiş sayılırlar.
Bu dergide yayımlanan makaleler yayın kurulunun izni olmadan aynen veya kısmen bir başka eserde yayımlanamaz ve iktibas edilemez. Yayımlanan yazı ve makalelerin dil, içerik ve hukukî sorumluluğu tümüyle yazarlarına aittir.
İnsanlar ve hayvanlar üzerinde yapılan deneysel araştırmaların bildirildiği yazıların metot bölümünde, bu araştırmanın yapıldığı gönüllü ya da hastalara uygulanan işlemler anlatıldıktan sonra kendilerinin onaylarının alındığını gösterir bir cümle bulunmalıdır. Yazar(lar), bu tür araştırmalarda Helsinki Deklarasyonu (2013 yılı revizyonu), Yükseköğretim Kurulu Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi (29.08.2012 tarihli, 2012.18.946 sayılı), hükümlerine ve ilkelerine uyulduğunu belirtmelidir. Makalenin YÖNTEM bölümünde, alınan Etik Kurul Onayı’nın tarih/sayısı yazılmalıdır.
Dergimizde yayımlanan çalışmaların her türlü sorumluluğu (bilimsel, hukuki, mesleki, etik v.b.) yazarlara aittir. Yayımlanan çalışmaların telif hakkı dergiye aittir ve referans gösterilmeden kullanılamaz.
Munzur Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisin'de makale gönderim/süreç işletimi ücretsizdir.