Araştırma, öz suyu alınmış olan tatlı sorgum [Sorghum bicolor var. saccharatum (L.) Mohlenbr.] saplarının (posa) silaj yapılarak kaba yem olarak değerlendirilme potansiyelinin ortaya konulması amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada, değişik kaynaklardan temin edilen 21 adet farklı tatlı sorgum genotipi materyal olarak kullanılmıştır. Tarla denemeleri, Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü deneme alanında (Yüreğir/Adana), 2016 ve 2017 yıllarında ikinci ürün koşullarında, tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Çalışma kapsamında, salkımdaki tanelerin süt ile hamur olum arasındaki dönemde hasadı yapılan tatlı sorgum posasından elde edilen silajın, verim ve bazı yem kalite özellikleri saptanmıştır. Yılllar ortalamasına göre incelenen tüm özelliklerde genotipler arasında istatistiki olarak çok önemli farklılıklar saptanmıştır. Araştırma sonucunda genotiplerin ortalamasına göre, silaj sindirilebilir kuru madde (KM) verimleri ve ham protein (HP) verimlerinin sırasıyla 718.7-2235.2 kg da-1 ve 49.5-167.5 kg da-1 arasında değiştiği saptanmıştır. Ayrıca silajların kalite özelliklerinden KM alımının % 1.74-2.33, nispi yem değerinin 68.7-109.5, net enerji laktasyon değerinin 1.206-1.397 Mcal kg-1 KM ve sindirilebilir KM oranının % 50.98-61.54 arasında değiştiği belirlenmiştir. Sonuç olarak, Çukurova Bölgesi’nde ikinci ürün koşullarında farklı tatlı sorgum genotiplerinin özsuyu alınan sapları ile yapılan silajların, birim alandaki sindirilebilir KM verimi ve HP verimi bakımından çok yüksek değerlere sahip oldukları belirlenmiştir. Ayrıca posa silajının yem kalite özelliklerinin belirlenmesi ile posanın silaj yapılarak kaba yem olarak değerlendirilebileceği sonucuna varılmıştır.
The objective of this research was to determine some feed quality characteristics of silage made from bagasse after juice extractioning of stalks of sweet sorghum [Sorghum bicolor var. saccharatum (L.) Mohlenbr.]. 21 different sweet sorghum genotypes obtained from different sources were used as materials. Field trials were carried out in the Eastern Mediterranean Agricultural Research Institute trial area (Doğankent/Adana-Türkiye) in 2016 and 2017, under second crop conditions, with 4 replications, according to the randomized complete blocks trial design. In this study, silage obtained from sweet sorghum stalks harvested during the period between the dough and milk stages was analyzed for yield and some feed quality properties. There were statistically significant differences in sweet sorghum genotypes in terms of all examined characteristics according to the average of years. As a result of the research, according to the average values of the genotypes, the silage digestible dry matter (DM) yields and crude protein (CP) yields ranged from 7187 to 22352 kg ha⁻¹ and 495 to 1675 kg ha⁻¹, respectively. In addition, among the quality characteristics of silages, DM intake, relative feed value, net energy lactation, and digestible DM ratio were ranged from 1.74-2.33%, 68.7-109.5, 1.206-1.397 Mcal kg-1 DM, and 50.98-61.54% respectively. In conclusion, it is seen that the silages made with the bagasse of different sweet sorghum genotypes in the second crop conditions in the Çukurova region have very high values in terms of digestible DM yield and CP yield per unit area. Additionally, by determining the digestible properties of the bagasse silage, it is seen that bagasse can be used as roughage by making silage.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Çayır-Mera ve Yem Bitkileri |
Bölüm | Araştırma Makalesi / Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Ağustos 2024 |
Gönderilme Tarihi | 25 Nisan 2024 |
Kabul Tarihi | 14 Ağustos 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 11 Sayı: 2 |