Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

PLATONİK FORMLAR VE YABANCILAŞMA: THOMAS MANN’IN BÜYÜLÜ DAĞ’INA ANALİTİK BAKIŞ - PLATONIC FORMS AND ALIENATION: AN ANALYSIS FROM THE MAGIC MOUNTAIN BY THOMAS MANN

Yıl 2020, , 249 - 260, 31.12.2020
https://doi.org/10.37999/udekad.795618

Öz

Bu çalışma Platon’un form/idea kavramına ve bunun Feuerbachçı eleştiri üzerinden yabancılaştırıcı imkânına bakmaktadır. Söz konusu inceleme ve eleştiri Thomas Mann'ın Büyülü Dağ adlı eserindeki “Vaftiz Çanağı - İki Biçimiyle Büyükbaba” isimli bölüm bağlamında yapılmaktadır. Bu bölümün odaklandığı konu, romanın kahramanı Hans Castorp’a ait, büyükbabası Hans Lorenz Castorp’un gerçek fiziksel boyutuyla resmedildiği bir portredir. Hamburg’un önemli simalarından biri olan senatör Hans Lorenz, çocukluğunda yetim ve öksüz kalan Hans Castorp’un büyütülmesinde kritik bir rol oynamış, ancak kısa bir süre sonra ölmüştür. Portrenin kendisi Platon’un formlarını andırmaktadır. Romanda, Castorp için büyükbabasının "saf ve hakiki biçim"i olarak betimlenen portre, "gündelik" büyükbabayla kıyaslandığında onun kusursuz bir formu gibidir. Platon’a göre, her şeyin ideal biçimi onun hakiki formu olup, realist bir materyalist için gerçekliğin aslı olan maddi nesneler de, bu formların yalnızca zayıf birer kopyasıdırlar. Böyle bir materyalist bakış açısının zıddı olarak, Platon’un kusursuz formlar öğretisinde nihai gerçeklik, algılanan maddi dünyanın dışında/ötesinde bir alana konumlanmaktadır. Bu çalışmada, materyalist Feuerbach’ın eleştirel yaklaşımı üzerinden Platoncu öğretinin ters çevrilmesiyle, bahsi geçen portrenin potansiyel olarak yabancılaştırıcı gücü olduğu gösterilmektedir. Büyülü Dağ’daki portre, gerçek büyükbabasının hafızasındaki anlamını yitirtmesi ve ona yabancılaştırması bakımından Castorp’ta da benzer bir etkiye sahiptir.
Abstract
This paper examines the concept of the Platonic form and through a critique of Ludwig Feuerbach demonstrate its alienating potential. This examination and critique is made within the context of a section called “of The Christening Basin, and of Grandfather in His Two-fold Guise” of the novel The Magic Mountain by Thomas Mann. The focus of that section is on a life-size portrait belonging to the protagonist of the novel, Hans Castorp. The portrait is of his paternal grandfather, Hans Lorenz Castorp, a principal citizen of Hamburg who had played a key role in the orphaned upbringing of Castorp until his own death. The portrait itself is analogous to a Platonic form. It is described in the novel as being for Castorp the “pure and genuine form” of his grandfather contrasted with which “the everyday” grandfather is “merely subsidiary.” For Plato, the ideal form of anything is its real type whereas what to a direct realist materialist would be a real object is merely for Plato a poor copy of it. Being the inversion of such a materialist perspective, the doctrine of Plato of ideal forms places ultimate reality outside of sense perception and the material world. By using the critique of the materialist Feuerbach, however, it can be shown that the Platonic doctrine is potentially alienating in its inversion. The portrait in The Magic Mountain has a similar affect on Castorp in that it displaces the significance of his actual grandfather in his memory and as such effectively alienates him in his remembrance of him.

Kaynakça

  • Freifeld, A., Bergmann, P. & Rosenthal, B. G. (1998). “East Europe Reads Nietzsche”, East European Monographs. New York: Columbia.
  • Feuerbach, Ludwig (2008). Hıristiyanlığın Özü. İstanbul: Say Yayınları.
  • Feuerbach, Ludwig. Provisional Theses for the Reformation of Philosophy. Erişim websitesi: http://users.sussex.ac.uk/~sefd0/tx/pt.htm. [Erişim Tarihi: 14.07.2019]
  • Huemer, Michael (2016). Approaching Infinity. Hampshire: Palgrave Macmillan.
  • Mann, Thomas (2011). Büyülü Dağ. İstanbul: Can Yayınları
  • Melling, David J. (1990). Understanding Plato. Oxford: Oxford University.
  • Murdoch, Iris (2015). İyinin Egemenliği. İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Platon (2012). Phaidon. İstanbul: Kabalcı Yayınları.
  • Platon (2016). Devlet. İstanbul: Türkiye İş Bankası Yayınları.
  • Singer, Peter (1992). “Marx”, Great Political Thinkers (Ed) Keith Thomas. Oxford: Oxford University.
  • Van Abbe, Derek (1953). “Germany—Bismarck or Beethoven?” The Australian Quarterly. Vol. 25. No. 3. Australian Institute of Political Science.
  • Widdows, Heather (2005). The Moral Vision of Iris Murdoch. Hampshire: Ashgate.
Toplam 12 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Fatma Dore 0000-0003-2804-4489

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi 15 Eylül 2020
Kabul Tarihi 20 Aralık 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020

Kaynak Göster

APA Dore, F. (2020). PLATONİK FORMLAR VE YABANCILAŞMA: THOMAS MANN’IN BÜYÜLÜ DAĞ’INA ANALİTİK BAKIŞ - PLATONIC FORMS AND ALIENATION: AN ANALYSIS FROM THE MAGIC MOUNTAIN BY THOMAS MANN. Uluslararası Dil Edebiyat Ve Kültür Araştırmaları Dergisi, 3(2), 249-260. https://doi.org/10.37999/udekad.795618

* Hakemlerimizin uzmanlık alanlarını detaylı olarak girmesi süreçte hakem ataması açısından önem arz etmektedir. 

* Dergimize gönderilen makaleler sadece ön değerlendirme sürecinde gerekçe gösterilerek geri çekilebilir. Değerlendirme sürecine geçen makalelerin geri çekilmesi mümkün değildir. Anlayışınız için teşekkür eder iyi çalışmalar dileriz.