Yapılan bu çalışma ile
Türkiye'nin Marmara ve Trakya bölgelerinde üretilen karaçalı (Paliurus spina-christi Mill.) ballarının
karakteristik özellikleri ile biyolojik aktif değerleri aydınlatıldı. Toplanan 18
adet karaçalı balları, Marmara bölgesinin farklı bölgelerinden, Bursa, Edirne
ve Kırklareli'nin tecrübeli arıcılardan 2018 yılında bal hasat sezonunda ve
çevresindeki üreticilerden temin edildi. Balların melissopalinolojik
analizleri, fizikokimyasal parametre olarak, pH, nem, renk, iletkenlik
ve optik rotasyon değerleri, kimyasal parametre olarak, prolin, şeker
bileşenleri, toplam fenolik, flavonoid,
tanen miktarları ve fenolik profil analizleri yapıldı. Biyolojik aktif özellik
olarak antioksidan aktivite ve antimikrobiyal aktivite kapasiteleri
araştırıldı. Çalışmanın sonuçlarına göre balların palonojik analizleri %65 ile
%95 arasında monofloral özelliğe sahip olduğu bulundu. Elde edilen değerler,
karaçalı balının monofloral çiçek balı niteliğinde ve yüksek antioksidan ve
antimikrobiyal özelliklere sahip kıymetli bir bal olduğunu göstermektedir.
Karaçalı balı antioksidan Paliurus spina-christi.Mill polifenol
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Mayıs 2019 |
Kabul Tarihi | 21 Nisan 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |
Önemli Not: Dergimizde yazar-hakem bilgileri iki taraflı gizli tutulduğundan hem yazar ve hem de hakemlerin belgeyi incele kısmında kişisel bilgilerini kaldırdıktan sonra belgeyi sisteme yüklemesi gerekmektedir.
Akademik teşvik kapsamında makale bilgilerininin kopyalanmasının sorun olması durumunda dergimizin ana web sayfasının kullanılması bilgilerinize sunulur.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
work is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International.