The aim of this study was to assess the quality of propolis samples obtained from Turkey (TP), China (CP), Brazil (BP1, BP2), and Ethiopia (EP). The phenolic compounds of the propolis were identified and quantified using the liquid chromatography-tandem mass spectrometry technique (LC-MS/MS). In addition, quality parameters such as total flavonoid content, total phenolic content, free-radical scavenging activity and element contents were investigated. As a result of LC-MS/MS analysis, the extracts were sorted as TP> BP1> BP2> CP> EP in terms of the total concentration of individual phenolic compounds. Chlorogenic acid was determined as the dominant compound in the propolis obtained from BP1 and EP, p-coumaric acid as the dominant compound in the BP2 propolis and trans-ferulic acid as the dominant compound in the propolis samples from CP and TP. The concentration of DPPH was higher in TP whereas the ABTS concentration was almost similar to other propolis extracts. The contents of potassium (K), calcium (Ca), iron (Fe), magnesium (Mg) and sodium (Na) in the propolis samples were in the range of 2416.75-14416.02 mg/kg, 8.52-613.25 mg/kg, 102.66–1425.82 mg/kg, 523.84–7336.7417.5 mg/kg and 57.65-191.15 mg/kg, respectively. Consequently, it is again supported that chemical characteristics and activity of propolis varies according to its geographical origin with this study.
propolis element composition mineral content phenolic compounds antioxidant activity
Thank you to Assist. Prof. Yeliz Kaşko Arıcı conducted the statistical analysis of this study and Trakya University, Technology Research and Development Application and Research Center.
Bu çalışmada, Türkiye (TP), Çin (CP), Brezilya (BP1, BP2) ve Etiyopya'dan (EP) elde edilen propolis örneklerinin kalitesi değerlendirildi. Propolisin fenolik bileşikleri sıvı kromatografi kütle spektrometresi (LC-MS/MS) ile kantitatif olarak tespit edildi. Buna ilave olarak, total flavonoid içerik, total fenolik içerik, antioksidan aktivite ve element içeriği (ICP-MS ile) gibi kalite parametleri de araştırıldı. LC-MS/MS analizinin sonuçlarına göre propolis ekstraktları bireysel fenolik bileşiklerin toplam konsantrasyonu açısından TP> BP1> BP2> CP> EP olarak sıralandı. BP1 ve EP için klorogenik asit, BP2 için p-kumarik asit, CP ve TP için ise trans-ferulik asit baskın bileşikler olarak tespit edildi. TP’de DPPH konsantrasyonu en yüksek iken, ABTS konsantrasyonu ise diğer propolis örnekleri ile benzerlik gösterdi. Propolis numunelerindeki potasyum (K), kalsiyum (Ca), demir (Fe), magnezyum (Mg) ve sodyum (Na) içeriklerinin sırasıyla 2416.75-14416.02 mg/kg, 8.52-613.25 mg/kg, 102.66–1425.82 mg/kg, 523.84–7336.7417.5 mg/kg and 57.65-191.15 mg/kg arasında değişiklik gösterdiği belirlendi. Sonuç olarak bu çalışma ile propolisin kimyasal bileşimi ve aktivitesinin coğrafi kökenine göre değiştiği tekrar desteklendi.
propolis element içeriği mineral içerik fenolik bileşikler antioksidan aktivite
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Yapısal Biyoloji |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 9 Kasım 2020 |
Kabul Tarihi | 29 Eylül 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |
Önemli Not: Dergimizde yazar-hakem bilgileri iki taraflı gizli tutulduğundan hem yazar ve hem de hakemlerin belgeyi incele kısmında kişisel bilgilerini kaldırdıktan sonra belgeyi sisteme yüklemesi gerekmektedir.
Akademik teşvik kapsamında makale bilgilerininin kopyalanmasının sorun olması durumunda dergimizin ana web sayfasının kullanılması bilgilerinize sunulur.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
work is licensed under Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International.