Bu çalışmada doğal atık bir malzeme olan kayısı çekirdeği kabuğu (KÇK),
bisfenol-A tipi epoksi reçine matrisli kompozit malzemelerin hazırlanması için
dolgu maddesi olarak kullanılmıştır. Ayrıca,
doğal dolgu malzemesi NaOH ve asetik asitle kimyasal olarak modifiye edilerek çevre
dostu üstün özellikli kompozitlerin hazırlanması hedeflenmiştir. Modifiye
edilen doğal meyve çekirdeği atığının yapısı FTIR ile aydınlatılmış, partikül
boyutu tayin edilmiştir. Kompozitler taramalı elektron mikroskobu (SEM),
X-ışını difraksiyon cihazı (XRD) ve termal gravimetrik analiz (TGA) ile
karakterize edilmiştir. Kompozitlerin mekanik ve termal özelliklerine dolgu maddesi
oranının etkisi incelenmiştir.
In this
study apricot kernel shell (AKS), which is a natural waste product, was used as
raw material for the preparation of bisphenol-A type epoxy composite materials.
In addition, the natural reinforcement material is modified with several
different chemicals to target the preparation of superior-quality composites.
For this purpose, high-renewable materials were obtained by using modified
environmental-friendly filling material combined with epoxy resin matrix. The
structure of the modified natural fruit core waste is illuminated by FTIR,
particle size was determined. The effect of filler ratio on the mechanical
properties of the composites was investigated and the structure of the
composites was characterized by scanning electron microscopy (SEM), X-ray
powder diffraction (XRD) and thermal gravimetric analysis (TGA). The effect of the
filler ratio on the mechanical and thermal properties of composites has been
investigated.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | January 31, 2019 |
Submission Date | September 13, 2018 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 11 Issue: 1 |
All Rights Reserved. Kırıkkale University, Faculty of Engineering and Natural Science.