Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Balık Patojenlerine Karşı Bazı Bitkisel Uçucu Yağların Antibakteriyel Aktivitesi

Yıl 2017, Cilt: 2 Sayı: 1, 112 - 122, 05.12.2017

Öz

Özet 1 : Dünyada su
ürünleri sektörü sürekli gelişim halindedir ve yoğun üretimle birlikte hastalık
problemleri oluşmaktadır. Çeşitli sentetik kimyasallar ve antibiyotikler
infeksiyöz hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde kullanılmaktadır. Yoğun
bir şekilde antibiyotik kullanımı ilaç dirençliliğine neden olmakta ve
dolayısıyla ilaçların etkisi azalmaktadır. Aynı zamanda antibiyotikler çevre ve
balıkta akümüle olmakta ve böylece hem tüketicide hem de çevrede potansiyel
risk oluşturmaktadır. Son yıllarda tıbbi bitkilerin antimikrobiyal olarak
etkili olduğuna dair yapılan çalışmalar mevcuttur. Bu araştırmada, Origanum
minutiflorum, Artemisia absinthium ve Lonicera periclymenum bitkisi uçucu
yağlarının ilk defa bazı balık patojenlerine (Aeromonas hydrophila, Yersinia ruckeri ve Lactococcus garvieae)
karşı in vitro antibakteriyel etkisi disk difüzyon yöntemi ile incelenmiştir. A. hydrophila, Y. ruckeri ve L. garvieae
patojenlerine karşı test edilen uçucu yağlardan L. periclymenum bitkisi hariç
diğer bitkilerin patojenlere karşı antibakteriyel etkileri olduğu tespit edilmiştir.



Bu çalışma doktora
tezi olarak Süleyman Demirel Üniversitesi BAP (Proje No: 4032-D1-14) tarafından
desteklenmiştir.


Özet 2 :During
the last decades, there has been a continuous growth of aquaculture industries
all over the world and such intensive production would experience disease
problems.
Various synthetic chemicals and antibiotics have been used
to prevent or treat fish diseases with a partial success.
However, continuous use of antibiotics leads to drug
resistance and thereby to a reduced efficacy of the drugs. Antibiotics
accumulate in the environment and fish, and pose a potential risk to consumers
and to the environment.
In recent years, the ability of medicinal plants to
antimicrobial effective has been studied.
This study
was investigated for the first time the in vitro antibacterial effect of plant essential
oils (Origanum minutiflorum, Artemisia absinthium and Lonicera periclymenum)
against some fish pathogens (Aeromonas
hydrophila, Yersinia ruckeri and Lactococcus garvieae) by disc diffusion
test
. The essential oils except to L.
periclymenum that was most antibacterial effect against A. hydrophila, Y. ruckeri ve L. garvieae microbial strains. 



This
study was supported by Süleyman Demirel University BAP as PhD thesis (Project
No: 4032-D1-14). 

Kaynakça

  • Altundag, S., Aslim, B. (2011). Effect of Some Endemic Plants Essential Oils On Bacterial Spot Of Tomato. Journal of Plant Pathology, 93(1), 37-41.
  • Altunkaya, A., Yıldırım, B., Ekici, K., Terzioğlu, Ö. (2014). Determining Essential Oil Composition, Antibacterial and Antioxidant Activity of Water Wormwood Extracts. Gida, 39, 17-24.
  • Andrews, J.W. (2004). BSAC Standardized Disc Susceptibility Testing Method (version 3). Journal of Antimicrobial Chemotherapy, 53 (5), 713-728.
  • Aslim, B., Yucel, N. (2007). In Vitro Antimicrobial Activity of Essential Oil From Endemic Origanum minutiflorum On Ciprofloxacin-Resistant Campylobacter spp. Food Chemistry, 107, 602-606.
  • Bayaz, M. (2014). Esansiyel Yağlar: Antimikrobiyal, Antioksidan ve Antimutajenik Aktiviteleri. Akademik Gıda, 12(3), 45-53.
  • Baydar, H. (2005). Yayla Kekiği (Origanum minutiflorum O. Schwarz et. P. H. Davis)' nde Farklı Toplama Zamanlarının Uçucu Yağ İçeriği ve Uçucu Yağ Bileşenleri Üzerine Etkisi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 18(2), 175-178.
  • Baydar, H., Sağdiç, O., Özkan, G., Karadoğan, T. (2004). Antibacterial Activity and Composition of Essential Oils from Origanum, Thymbra and Satureja Species with Commercial Importance in Turkey. Food Control, 15, 169-172.
  • Birinci, S. (2008). Doğu Karadeniz Bölgesinde Doğal Olarak Bulunan Faydalı Bitkiler ve Kullanım Alanlarının Araştırılması. Çukurova Ünv., Fen Bilimleri Enst., Yüksek Lisans Tezi, 187 s., Adana.
  • Cabello, F.C. (2006). Heavy Use of Prophylactic Antibiotics in Aquaculture: A Growing Problem for Human and Animal Health and for the Environment. Environ. Microbiol., 8, 1137-1144.
  • Çetinkaya, A. (2011). Timol, Karvakrol, Eugenol ve Alfa Terpineol' un Soğukta Depolanan Vakum Paketlenmiş Hamsi Filetoları Üzerine Etkilerinin İncelenmesi. Çukurova Ünv., Fen Bilimleri Enst., Doktora Tezi, 98 s., Adana.
  • Diler, Ö. (2015). Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhyncus mykiss) Yetiştiriciliğinde Görülen Hexamitiosis Enfeksiyonlarının Tedavisinde Artemisia absinthium L. ve Artemisia campestris L.' in Kullanımı. Tübitak 1002 Projesi Sonuç Raporu, 53 s.
  • Dülger, B., Ceylan, M., Alitsaous, M., Uğurlu, E. (1999). Artemisia absinthium L.(Pelin)’ un Antimikrobiyal Aktivitesi. Turk. J. Biol., 23, 377-384.
  • Erel, Ş. B., Reznicek, G., Şenol, S. G., Yavaşoğlu, N. Ü. K., Konyalioğlu, S., Zeybek, A. U. (2012). Antimicrobial and Antioxidant Properties of Artemisia L. Species From Western Anatolia. Turkish Journal of Biology, 36(1), 75-84.
  • Ferguson, I. K. (1966). The Genera of Caprifoliaceae in the Southeastern United States. J. Arnold Arboretum, 47, 33-59.
  • Harikrishnan, R., Kim, M.C., Kim, J.S., Balasundaram, C., Jawahar, S., Heo, M.S. (2010). Identification and Antimicrobial Activity of Combined Extract from Azadirachta indica and Ocimum sanctum. Israeli Journal of Aquaculture-Bamidgeh, 62(2), 85-95.
  • Khan, A., Nazir, S., Tahir, K., Khan, Z. U. H., Wu, N., Yasmeen, R., Ali, I. (2014). Antimicrobial Assay of Methanolic Crude of Lonicera lanceolata. African Journal of Microbiology Research, 8(26), 2534-2539.
  • Kordali, S., Kotan, R., Mavi, A., Cakir, A., Ala, A., Yildirim, A. (2005). Determination of The Chemical Composition and Antioxidant Activity of The Essential Oil of Artemisia dracunculus and of The Antifungal and Antibacterial Activities of Turkish Artemisia absinthium, A. dracunculus, Artemisia santonicum, and Artemisia spicigera Essential Oils. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53(24), 9452-9458.
  • Maqsood, S., Singh, P., Samoon, M.H., Munir, K. (2011). Emerging Role of Immunostimulants in Combating the Disease Outbreak in Aquaculture. Int Aquat Res, 3, 147-163.
  • Masotti, V., Juteau, F., Bessiere, J.M., Viano, J. (2003). Seasonal and Phenological Variations of the Essential Oil from the Narrow Endemic Species Artemisia molinieri and Its Biological Activities. J. Agric. Food Chem., 3 (51), 7115-7121.
  • Naylor, R.L., Goldburg, R.J., Primavera, J.H., Kautsky, N., Beveridge, M.C.M., Clay, J., Folke, C., Lubchenco, J., Mooney, H., Troell, M. (2000). Effect of Aquaculture on World Fish Supplies. Nature, 405, 1017-1024.
  • Okmen, G., Ugur, A., Sarac, N., Arslan, T. (2012). In vivo and in vitro Antibacterial Activities of Some Essential Oils of Lamiaceae Species on Aeromonas salmonicida Isolates from Cultured Rainbow Trout, Oncorhyncus mykiss. Journal of Animal and Veterinary Advances, 11(15), 2762-2768.
  • Pirbalouti, A.G., Malekpoor, F., Enteshari, S., Yousefi, M., Momtaz, H., Hamedi, B. (2010). Antibacterial activity of Some Folklore Medicinal Plants Used by Bakhtiari Tribal in Southwest Iran. International Journal of Biology, 2(2), 55.
  • Reverter, M., Bontemps, N., Lecchini, D., Banaigs, B., Sasal, P. (2014). Use of Plant Extracts in Fish Aquaculture as an Alternative to Chemotherapy: Current Status and Future Perspectives. Aquaculture, 433, 50-61.
  • Sandigawad, A.M. (2015). Traditional Applications and Phytochemical Investigations of Lonicera japonica Thunb. Int. J. Drug Dev. & Res., 7(3), 042-049.
  • Schlotzhauer, W.S., Pair, S.D., Horvat, R.J. (1996). Volatile Constituents from the Flowers of Japanese Honeysuckle (Lonicera japonica). J. Agric. Food Chem., 44, 206-209.
  • Şahin, F., Güllüce, M., Daferera, D., Sökmen, A., Sökmen, M., Polissiou, M., Agar, G., Özer, H. (2004). Biological Activities of the Essential Oils and Methanol Extract of Origanum vulgare ssp. vulgare in the Eastern Anatolia Region of Turkey. Food Control, 15, 549–557.
  • Şarer, E., Pançalı, S., Yıldız, S. (1996). Origanum minutiflorum O. Schwarz et P.H. Davis Uçucu Yağının Bileşimi ve Antimikrobiyal Aktivitesi. Ankara Ecz. Fak. Der., 25,1.
  • Thormar, H. (2011). Lipids and Essential oils as Antimicrobial Agents. Wiley, ISBN: 9780470741788, 203-307.
  • Yiğitarslan, K.D., Azdural, K., Yavuz, U., Turan, F. (2011). Alabalıklarda Fitoterapi Uygulamaları. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 4(1), 63-68.
  • Zheng, Z.L., Tan, J.Y.W., Liu, H.Y. (2009). Evaluation of Oregano Essential Oil (Origanum heracleoticum L.) on Growth, Antioxidant Effect and Resistance Against Aeromonas hydrophila in Channel Catfish (Ictalurus punctatus). Aquaculture, 292(3-4), 214-218.
Yıl 2017, Cilt: 2 Sayı: 1, 112 - 122, 05.12.2017

Öz

Kaynakça

  • Altundag, S., Aslim, B. (2011). Effect of Some Endemic Plants Essential Oils On Bacterial Spot Of Tomato. Journal of Plant Pathology, 93(1), 37-41.
  • Altunkaya, A., Yıldırım, B., Ekici, K., Terzioğlu, Ö. (2014). Determining Essential Oil Composition, Antibacterial and Antioxidant Activity of Water Wormwood Extracts. Gida, 39, 17-24.
  • Andrews, J.W. (2004). BSAC Standardized Disc Susceptibility Testing Method (version 3). Journal of Antimicrobial Chemotherapy, 53 (5), 713-728.
  • Aslim, B., Yucel, N. (2007). In Vitro Antimicrobial Activity of Essential Oil From Endemic Origanum minutiflorum On Ciprofloxacin-Resistant Campylobacter spp. Food Chemistry, 107, 602-606.
  • Bayaz, M. (2014). Esansiyel Yağlar: Antimikrobiyal, Antioksidan ve Antimutajenik Aktiviteleri. Akademik Gıda, 12(3), 45-53.
  • Baydar, H. (2005). Yayla Kekiği (Origanum minutiflorum O. Schwarz et. P. H. Davis)' nde Farklı Toplama Zamanlarının Uçucu Yağ İçeriği ve Uçucu Yağ Bileşenleri Üzerine Etkisi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 18(2), 175-178.
  • Baydar, H., Sağdiç, O., Özkan, G., Karadoğan, T. (2004). Antibacterial Activity and Composition of Essential Oils from Origanum, Thymbra and Satureja Species with Commercial Importance in Turkey. Food Control, 15, 169-172.
  • Birinci, S. (2008). Doğu Karadeniz Bölgesinde Doğal Olarak Bulunan Faydalı Bitkiler ve Kullanım Alanlarının Araştırılması. Çukurova Ünv., Fen Bilimleri Enst., Yüksek Lisans Tezi, 187 s., Adana.
  • Cabello, F.C. (2006). Heavy Use of Prophylactic Antibiotics in Aquaculture: A Growing Problem for Human and Animal Health and for the Environment. Environ. Microbiol., 8, 1137-1144.
  • Çetinkaya, A. (2011). Timol, Karvakrol, Eugenol ve Alfa Terpineol' un Soğukta Depolanan Vakum Paketlenmiş Hamsi Filetoları Üzerine Etkilerinin İncelenmesi. Çukurova Ünv., Fen Bilimleri Enst., Doktora Tezi, 98 s., Adana.
  • Diler, Ö. (2015). Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhyncus mykiss) Yetiştiriciliğinde Görülen Hexamitiosis Enfeksiyonlarının Tedavisinde Artemisia absinthium L. ve Artemisia campestris L.' in Kullanımı. Tübitak 1002 Projesi Sonuç Raporu, 53 s.
  • Dülger, B., Ceylan, M., Alitsaous, M., Uğurlu, E. (1999). Artemisia absinthium L.(Pelin)’ un Antimikrobiyal Aktivitesi. Turk. J. Biol., 23, 377-384.
  • Erel, Ş. B., Reznicek, G., Şenol, S. G., Yavaşoğlu, N. Ü. K., Konyalioğlu, S., Zeybek, A. U. (2012). Antimicrobial and Antioxidant Properties of Artemisia L. Species From Western Anatolia. Turkish Journal of Biology, 36(1), 75-84.
  • Ferguson, I. K. (1966). The Genera of Caprifoliaceae in the Southeastern United States. J. Arnold Arboretum, 47, 33-59.
  • Harikrishnan, R., Kim, M.C., Kim, J.S., Balasundaram, C., Jawahar, S., Heo, M.S. (2010). Identification and Antimicrobial Activity of Combined Extract from Azadirachta indica and Ocimum sanctum. Israeli Journal of Aquaculture-Bamidgeh, 62(2), 85-95.
  • Khan, A., Nazir, S., Tahir, K., Khan, Z. U. H., Wu, N., Yasmeen, R., Ali, I. (2014). Antimicrobial Assay of Methanolic Crude of Lonicera lanceolata. African Journal of Microbiology Research, 8(26), 2534-2539.
  • Kordali, S., Kotan, R., Mavi, A., Cakir, A., Ala, A., Yildirim, A. (2005). Determination of The Chemical Composition and Antioxidant Activity of The Essential Oil of Artemisia dracunculus and of The Antifungal and Antibacterial Activities of Turkish Artemisia absinthium, A. dracunculus, Artemisia santonicum, and Artemisia spicigera Essential Oils. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53(24), 9452-9458.
  • Maqsood, S., Singh, P., Samoon, M.H., Munir, K. (2011). Emerging Role of Immunostimulants in Combating the Disease Outbreak in Aquaculture. Int Aquat Res, 3, 147-163.
  • Masotti, V., Juteau, F., Bessiere, J.M., Viano, J. (2003). Seasonal and Phenological Variations of the Essential Oil from the Narrow Endemic Species Artemisia molinieri and Its Biological Activities. J. Agric. Food Chem., 3 (51), 7115-7121.
  • Naylor, R.L., Goldburg, R.J., Primavera, J.H., Kautsky, N., Beveridge, M.C.M., Clay, J., Folke, C., Lubchenco, J., Mooney, H., Troell, M. (2000). Effect of Aquaculture on World Fish Supplies. Nature, 405, 1017-1024.
  • Okmen, G., Ugur, A., Sarac, N., Arslan, T. (2012). In vivo and in vitro Antibacterial Activities of Some Essential Oils of Lamiaceae Species on Aeromonas salmonicida Isolates from Cultured Rainbow Trout, Oncorhyncus mykiss. Journal of Animal and Veterinary Advances, 11(15), 2762-2768.
  • Pirbalouti, A.G., Malekpoor, F., Enteshari, S., Yousefi, M., Momtaz, H., Hamedi, B. (2010). Antibacterial activity of Some Folklore Medicinal Plants Used by Bakhtiari Tribal in Southwest Iran. International Journal of Biology, 2(2), 55.
  • Reverter, M., Bontemps, N., Lecchini, D., Banaigs, B., Sasal, P. (2014). Use of Plant Extracts in Fish Aquaculture as an Alternative to Chemotherapy: Current Status and Future Perspectives. Aquaculture, 433, 50-61.
  • Sandigawad, A.M. (2015). Traditional Applications and Phytochemical Investigations of Lonicera japonica Thunb. Int. J. Drug Dev. & Res., 7(3), 042-049.
  • Schlotzhauer, W.S., Pair, S.D., Horvat, R.J. (1996). Volatile Constituents from the Flowers of Japanese Honeysuckle (Lonicera japonica). J. Agric. Food Chem., 44, 206-209.
  • Şahin, F., Güllüce, M., Daferera, D., Sökmen, A., Sökmen, M., Polissiou, M., Agar, G., Özer, H. (2004). Biological Activities of the Essential Oils and Methanol Extract of Origanum vulgare ssp. vulgare in the Eastern Anatolia Region of Turkey. Food Control, 15, 549–557.
  • Şarer, E., Pançalı, S., Yıldız, S. (1996). Origanum minutiflorum O. Schwarz et P.H. Davis Uçucu Yağının Bileşimi ve Antimikrobiyal Aktivitesi. Ankara Ecz. Fak. Der., 25,1.
  • Thormar, H. (2011). Lipids and Essential oils as Antimicrobial Agents. Wiley, ISBN: 9780470741788, 203-307.
  • Yiğitarslan, K.D., Azdural, K., Yavuz, U., Turan, F. (2011). Alabalıklarda Fitoterapi Uygulamaları. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 4(1), 63-68.
  • Zheng, Z.L., Tan, J.Y.W., Liu, H.Y. (2009). Evaluation of Oregano Essential Oil (Origanum heracleoticum L.) on Growth, Antioxidant Effect and Resistance Against Aeromonas hydrophila in Channel Catfish (Ictalurus punctatus). Aquaculture, 292(3-4), 214-218.
Toplam 30 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

ÖZNUR Görmez Bu kişi benim

ÖZNUR Diler

Yayımlanma Tarihi 5 Aralık 2017
Gönderilme Tarihi 12 Ekim 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Görmez, Ö., & Diler, Ö. (2017). Balık Patojenlerine Karşı Bazı Bitkisel Uçucu Yağların Antibakteriyel Aktivitesi. Yalvaç Akademi Dergisi, 2(1), 112-122.

http://www.yalvacakademi.org/