This study aims to examine the relationship between cognitive flexibility, perceived social support and stress in the COVID-19 pandemic. The sample consisted of 319 university students, of which 68% were female and 32% were male. “Depression, Anxiety and Stress Scale”, “Cognitive Flexibility Inventory”, “Multidimensional Scale of Perceived Social Support”, and “Demographic Information Form” were used in data collection. The Pearson moment-product correlation analysis, one-way ANOVA, and hierarchical regression analysis were performed. The results of the study showed that the stress levels of the participants differ significantly according to the decrease in financial income they experienced during the pandemic. Stress level showed a negative correlation with age, perceived social support, and cognitive flexibility. In addition, hierarchical regression analysis showed that when age, the decrease in financial income, the negative impact of the pandemic on education were controlled, perceived social support and cognitive flexibility predicted stress level significantly. The study revealed that as cognitive flexibility and the perceived social support increase, the level of stress decreases. Consequently, studies on how to increase perceived social support and develop cognitive flexibility skills may contribute to eliminating the stress brought about by COVID-19.
Cognitive flexibility COVID-19 perceived social support stress university students.
Bu çalışma, COVID-19 pandemisinde bilişsel esneklik, algılanan sosyal destek ve stres arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçlamaktadır. Araştırmanın örneklemi, 319 üniversite öğrencisinden oluşmaktadır. Katılımcıların %68’i (N=217) kadın, %32’si (N=102) erkektir. Veri toplamak için “Depresyon, Kaygı ve Stres Ölçeği”, “Bilişsel Esneklik Envanteri”, “Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği” ve “Demografik Bilgi Formu” kullanılmıştır. İstatistiksel analizde Pearson moment-çarpım korelasyon analizi, tek yönlü ANOVA ve hiyerarşik regresyon analizinden yararlanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, katılımcıların stres düzeyleri, pandemi sırasında yaşadıkları maddi gelirdeki düşüşe göre önemli ölçüde farklılık göstermiştir. Stres düzeyi ile yaş, algılanan sosyal destek ve bilişsel esneklik arasında negatif bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca hiyerarşik regresyon analizi sonuçları, yaş, maddi gelirdeki azalma, pandeminin eğitim üzerindeki olumsuz etkisi kontrol edildiğinde, algılanan sosyal destek ve bilişsel esnekliğin stres düzeyini önemli ölçüde yordadığı sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmanın çıkarımları açısından algılanan sosyal destek ve bilişsel esneklik arttıkça stres düzeyinin azaldığı tespit edilmiştir. Bu nedenle bilişsel esneklik becerilerinin nasıl geliştirileceğine ve algılanan sosyal desteğin artırılmasına yönelik yapılacak çalışmaların, COVID-19’un neden olduğu stresin ortadan kaldırılmasına katkı sağlayabileceği düşünülmüştür.
Algılanan sosyal destek bilişsel esneklik COVID-19 stress üniversite öğrencileri.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Eğitim Üzerine Çalışmalar |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 29 Eylül 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 13 Ekim 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 13 Sayı: 2 |
Yükseköğretim Dergisi, bünyesinde yayınlanan yazıların fikirlerine resmen katılmaz, basılı ve çevrimiçi sürümlerinde yayınladığı hiçbir ürün veya servis reklamı için güvence vermez. Yayınlanan yazıların bilimsel ve yasal sorumlulukları yazarlarına aittir. Yazılarla birlikte gönderilen resim, şekil, tablo vb. unsurların özgün olması ya da daha önce yayınlanmış iseler derginin hem basılı hem de elektronik sürümünde yayınlanabilmesi için telif hakkı sahibinin yazılı onayının bulunması gerekir. Yazarlar yazılarının bütün yayın haklarını derginin yayıncısı Türkiye Bilimler Akademisi'ne (TÜBA) devrettiklerini kabul ederler. Yayınlanan içeriğin (yazı ve görsel unsurlar) telif hakları dergiye ait olur. Dergide yayınlanması uygun görülen yazılar için telif ya da başka adlar altında hiçbir ücret ödenmez ve baskı masrafı alınmaz; ancak ayrı baskı talepleri ücret karşılığı yerine getirilir.
TÜBA, yazarlardan devraldığı ve derginin çevrimiçi (online) sürümünde yayımladığı içerikle ilgili telif haklarından, bilimsel içeriğe evrensel açık erişimin (open access) desteklenmesi ve geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla, bilinen standartlarda kaynak olarak gösterilmesi koşuluyla, ticari kullanım amacı ve içerik değişikliği dışında kalan tüm kullanım (çevrimiçi bağlantı verme, kopyalama, baskı alma, herhangi bir fiziksel ortamda çoğaltma ve dağıtma vb.) haklarını (ilgili içerikte tersi belirtilmediği sürece) Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported (CC BY-NC-ND4.0) Lisansı aracılığıyla bedelsiz kullanıma sunmaktadır. İçeriğin ticari amaçlı kullanımı için TÜBA'dan yazılı izin alınması gereklidir.