Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Determination of Yield And Quality Traits in Registered Durum Wheat (Triticum durum L.) Cultivars of Turkey in Mardin - Kızıltepe Conditions

Yıl 2015, Cilt: 25 Sayı: 3, 304 - 311, 03.12.2015
https://doi.org/10.29133/yyutbd.236417

Öz

This research, was conducted to determine the yield and quality characteristics of some durum wheat cultivars in Mardin-Kızıltepe ecological conditions. In this study, 15 bread wheat cultivars ((Fırat-93, Şahinbey, Diyarbakır-81, Aydın-93, Zühre, Ceylan-95, Sarıçanak, Eyyubi, Artuklu, Güneyyıldızı, Altıntoprak, Selçuk-87, Harran, Fuatbey and Amanos) were used. Dry conditions based on Randomized Complete Block Design with 3 replications was established Mardin-Kızıltepe trial in during the growing season 2012-2013 and 2013-2014. In the studied cultivars, plant height range from 88.2 to112.9 cm, spike length range from 5.9 to 7.5 cm, spikelets per spike the range from 15.0 to 29.8 units, the spike in the number of grains range from 23.8 to 52.6 units per spike, grain yield range from 2869 to 4773 kg/ha, thousand grain weight range from 37.3 to 47.1, range from 77.1 to 82.6 kg test weight, range from % 10.4 to 15.7 protein, and zeleny sedimentation test ranged from 13.3 to 27.6 ml. Based on the results, cv. Sarıçanak was recommended for grain yield and cv. Zühre was protein while cultivars Sarıçanak, Artuklu and Zühre were recommended for both grain yield and quality for the Mardin-Kızıltepe region.

Türkiye’de Tescil Edilmiş Bazı Makarnalık Buğday (Triticum durum L.) Çeşitlerinin Mardin - Kızıltepe Koşullarında Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi

Yıl 2015, Cilt: 25 Sayı: 3, 304 - 311, 03.12.2015
https://doi.org/10.29133/yyutbd.236417

Öz

Bu araştırma, Mardin-Kızıltepe ekolojik koşullarında bazı makarnalık buğday çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada tescil edilmiş 15 adet makarnalık buğday çeşidi (Fırat-93, Şahinbey, Diyarbakır-81, Aydın-93, Zühre, Ceylan-95, Sarıçanak, Eyyubi, Artuklu, Güneyyıldızı, Altıntoprak, Selçuk-87, Harran, Fuatbey ve Amanos) kullanılmıştır. Deneme Mardin-Kızıltepe kuru şartlarda 2012-2013 ve 2013-2014 yetişme sezonunda tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Araştırmada kullanılan çeşitlerde bitki boyu 88.2-112.9 cm, başak uzunluğu 5.9-7.5 cm, başakta başakçık sayısı 15.0-29.8 adet, başaktaki tane sayısı 23.8-52.6 adet, tane verimi 286.9-477.3 kg/da, bin tane ağırlığı 37.3-47.1 g, hektolitre ağırlığı 77.1-82.6 kg, protein oranı % 10.4-15.7 ve zeleny sedimantasyon testi 13.3-27.6 ml arasında değişmiştir. Elde edilen sonuçlara göre Mardin-Kızıltepe bölgesi için tane verimi bakımında Şarıçanak çeşidi, protein oranı bakımında Zühre, hem tane verimi hem de kalite bakımında Sarıçanak, Artuklu ve Zühre çeşitleri ön plana çıkmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Su Kaynakları ve Su Yapıları
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Yusuf Doğan

Mehmet Cetiz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 3 Aralık 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 25 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Doğan, Y., & Cetiz, M. (2015). Türkiye’de Tescil Edilmiş Bazı Makarnalık Buğday (Triticum durum L.) Çeşitlerinin Mardin - Kızıltepe Koşullarında Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences, 25(3), 304-311. https://doi.org/10.29133/yyutbd.236417

Creative Commons License
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.