Bu araştırmada
Tekirdağ koşullarında Syrah üzüm
çeşidinde farklı toprak işleme ve yaprak alma uygulamalarının su stresi, tane
ve salkım özellikleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla
gerçekleştirilmiştir. Toprak işleme uygulamaları korumalı toprak işleme (KTİ),
korumalı toprak işleme+geleneksel toprak işleme (KTİ+GTİ) ve geleneksel toprak
işleme (GTİ) uygulamaları olmak üzere 3 farklı şekilde yapılmıştır. Yaprak alma
uygulamaları ise kontrol (AY+KY) uygulaması (ana yaprak ve koltuk yaprakların
omca üzerinde bırakıldığı uygulamalar), AY (ana yaprakların omca üzerinde
bırakıldığı uygulamalar) ve KY (koltuk yaprakların omca üzerinde bırakıldığı
uygulamalar) olmak üzere 3 farklı şekilde yapılmıştır. Buna göre; KTİ+GTİ
uygulamasının yaprak su potansiyelini, tane kabuk alanının tane eti hacmine
oranını, tane iriliğini azalttığı görülmüştür. KTİ uygulaması ise yaprak su
potansiyelini, tane kabuk alanının tane eti hacmine oranını azaltmış; tane
iriliğini artırmıştır. Yaprak alma uygulamalarından AY uygulaması tane iriliği
ve verim değerlerini azaltırken; tane kabuk alanının tane eti hacmine oranını
ve salkım iriliğini artırmıştır. KY uygulamasının tane iriliğini artırdığı,
tane kabuk alanının tane eti hacmine oranını azalttığı tespit edilmiştir. Sonuç
olarak, kırmızı şaraplık üzüm çeşidi olan Syrah için toprak işleme
uygulamalarında KTİ uygulaması, yaprak alma uygulamalarında ise Kontrol (AY+KY)
uygulaması önerilebilir.
In this study, different soil tillage and leaf
removal treatments' effects on water stress, yield and quality were studied in
Tekirdağ province conditions. Three different soil tillage treatments were
used; conservative soil tillage (CST), conservative soil tillage + traditional
soil tillage (CST+TST) and traditional soil tillage (TST). Three different leaf
removal applications were used; control (ML+SL) treatment (main leaf and
secondary leaves left together on vine), ML (main leaves left on the vine), SL
(secondary leaves left on vine). According to that; with CST+TST treatment,
leaf water potential, Berry Skin Area/Berry Flesh Volume ratio, yield increased
while berry size decreased. With CST treatment leaf water potential, BSA/BFV
ratio and yield decreased while berry size increased. With ML leaf removal
treatment; berry size and yield decreased while BSA/BFV ratio, cluster size
increased. With SL treatment; berry size increased while, BSA/BFV ratio
decreased. In conclusion, for cv. Syrah red wine cultivar, CST soil tillage
treatment and control (ML+SL) leaf removal treatment could be recommended.
Konular | Mühendislik |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Aralık 2017 |
Gönderilme Tarihi | 13 Şubat 2017 |
Kabul Tarihi | 24 Nisan 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 54 Sayı: 4 |