Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Plant Protection Applications In Greenhouses In Bakırçay Basin

Yıl 2019, Cilt: 56 Sayı: 4, 535 - 544, 31.12.2019
https://doi.org/10.20289/zfdergi.605767

Öz

Objective: In this study it is aimed to determine the plant protection application knowledge of greenhouse producers in Bakırçay basin (Bergama, Dikili, Kınık).

Material and Methods: In this study, surveys were carried out in 15 personal owned and 8 company owned, in total 23 greenhouses in Izmir province’s Bakırçay basin, including Dikili and Kınık towns. For the survey, single-answer and multi-answer, in total 25 questions were asked to the producers/company production chiefs about grown crops, plant protection and the technical characteristics of greenhouses, aiming to gather information. The survey results were given in number and percentage of producers and/or businesses.

Results: : It was observed that the greenhouses in the basin are modern and next to the chemical methods, other type of agricultural pest control methods were also chosen. The information source on pest control methods and pesticide choice grounds on personal experiences of producers, advisor and pesticide distributor/company. It was determined that environment, human and animal health were considered during the application. It was also determined that the corporation greenhouses adapt the applications faster and they are adapted to innovations easily while personal greenhouses are open to new pest control application ideas, if they are informed, and both groups of greenhouse producers are acknowledged about the pest control applications.

Conclusion: As the result of the study it has been determined that many applications are done with automation, producers are open to innovations and have awereness on agricultural pest control, also they prefer methods and applications that preserve environment, human and animal health.

Kaynakça

  • Eltez, R.Z, A. Günay, 1998. Bakırçay’da Seracılık. Bergama Ticaret Odası Yayınları, İmaj Reklam, 24 s. Bergama.
  • Eltez, S, R.Z. Eltez, 2005. Bergama ve Dikili ilçeleri (İzmir) sera potansiyeli ve seracılık faaliyetleri üzerine bir araştırma. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 42(2): 203-214.
  • Eymen, E, 2007. SPSS 15.0 Veri Analiz Yöntemleri. SPSS Kullanma Klavuzu. İstatistik Merk. Yayın No:1. www.istatistikmerkezi.com
  • Gül Aydoğan, N, M. Kaplan, A.M. Tuncer, N. Lüleli Bakırcı, K. Yüce, D. Hazar, 2001. Kumluca ilçesi seracılığında üretimi etkileyen bazı özelliklerin değerlendirilmesi. VI. Ulusal Seracılık Sempozyumu, Bildiri Kitabı:1-6, Fethiye.
  • Güncan, A., N. Madanlar, Z. Yoldaş, F. Ersin, Y. Tüzel, 2010. İzmir ilinde örtüaltı organik sebze üretiminde toprak üstü zararlılarının durumu. Türk. Entomol. Derg., 34 (4): 503-513.
  • Karagölge. C. ve K. Peker, 2002. Tarım ekonomisi araştırmalarında tabakalı örnekleme yönteminin kullanılması. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg., 33(3).313-316. Öztekin, G.B., Y. Tüzel, H. Teket, 2009. Tahtalı barajı koruma havzasında örtüaltı sebze yetiştiriciliğine genel bakış. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 46(2): 101-110.
  • Öztürk, H.H., G. Küsek, T. Gücük, 2015. Jeotermal Enerjiyle Sera Isıtma. ISBN:978-605-65719-1-6. Başak Matbaacılık ve Tan. Hiz.Ltd.Şti. Ankara.
  • TUIK, 2017a. “Niteliklerine göre örtüaltı tarım alanları, 1995-2017”. http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1001 (04.01.2019)
  • TUIK, 2017b. “Örtü altı sebze ve meyve üretimi, 1995-2017”. http://www.tuik.gov.tr/ PreTablo.do?alt_id=1001 (04.01.2019)

Bakırçay Havzası Seralarında Bitki Koruma Uygulamaları

Yıl 2019, Cilt: 56 Sayı: 4, 535 - 544, 31.12.2019
https://doi.org/10.20289/zfdergi.605767

Öz

Amaç: Bu
anket çalışmasında Bakırçay havzasındaki (Bergama, Dikili, Kınık) sera
üreticilerinin Bitki Koruma uygulamaları konusundaki bilgi düzeylerinin
belirlenmesi amaçlanmıştır.

Materyal ve Metot: Çalışma,
İzmir İli Bergama, Dikili ve Kınık İlçelerini kapsayan Bakırçay havzasında
bulunan 15 şahıs, 8 şirket serası olmak üzere toplam 23 adet serada anket
yapılmıştır. Ankette üreticilere/şirket üretim sorumlusuna seraların teknik
özellikleri, yetiştirilen ürün ve tarımsal mücadele konularını kapsayan tek
cevaplı ve birden çok cevaplı toplam 25 soru sorularak bu bilgilerin sağlanması
amaçlanmıştır. Anket sonuçları üretici ve /veya işletme sayısı ve yüzdesi
olarak verilmiştir.

Bulgular: Havzadaki
seraların modern seralar olduğu, bitki koruma uygulamalarında kimyasal savaşın
yanı sıra diğer savaş yöntemlerini tercih ettikleri görülmüştür. Mücadele
yöntemleri ve ilaç seçimi ile uygulamalarındaki bilgi kaynağı kendi
tecrübeleri, danışman ve ilaç bayisi-şirketi olmaktadır. Yapılan uygulamalarda
çevre, insan ve hayvan sağlığını gözettikleri de tespit edilmiştir. Şirket
seralarının uygulamalara daha çabuk adapte olması ve yeniliklere daha açık
olmaları, şahıs seralarının ise bilgilendirildikleri taktirde bitki koruma
uygulamaları açısından yeni fikirlere açık oldukları, her iki gruptaki sera
üreticilerinin bitki koruma açısından bilinçli oldukları belirlenmiştir.







Sonuç: Havzada
Bitki Koruma açısından birçok uygulamanın otomasyonla yapılması, yeniliklere
açık olmaları, tarımsal mücadele konusunda bir farkındalıklarının olması,
çevre, insan ve hayvan sağlığını korumaya yönelik yöntem ve uygulamaların
tercih ediliyor olmaları çalışmanın sonucunda tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • Eltez, R.Z, A. Günay, 1998. Bakırçay’da Seracılık. Bergama Ticaret Odası Yayınları, İmaj Reklam, 24 s. Bergama.
  • Eltez, S, R.Z. Eltez, 2005. Bergama ve Dikili ilçeleri (İzmir) sera potansiyeli ve seracılık faaliyetleri üzerine bir araştırma. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 42(2): 203-214.
  • Eymen, E, 2007. SPSS 15.0 Veri Analiz Yöntemleri. SPSS Kullanma Klavuzu. İstatistik Merk. Yayın No:1. www.istatistikmerkezi.com
  • Gül Aydoğan, N, M. Kaplan, A.M. Tuncer, N. Lüleli Bakırcı, K. Yüce, D. Hazar, 2001. Kumluca ilçesi seracılığında üretimi etkileyen bazı özelliklerin değerlendirilmesi. VI. Ulusal Seracılık Sempozyumu, Bildiri Kitabı:1-6, Fethiye.
  • Güncan, A., N. Madanlar, Z. Yoldaş, F. Ersin, Y. Tüzel, 2010. İzmir ilinde örtüaltı organik sebze üretiminde toprak üstü zararlılarının durumu. Türk. Entomol. Derg., 34 (4): 503-513.
  • Karagölge. C. ve K. Peker, 2002. Tarım ekonomisi araştırmalarında tabakalı örnekleme yönteminin kullanılması. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg., 33(3).313-316. Öztekin, G.B., Y. Tüzel, H. Teket, 2009. Tahtalı barajı koruma havzasında örtüaltı sebze yetiştiriciliğine genel bakış. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 46(2): 101-110.
  • Öztürk, H.H., G. Küsek, T. Gücük, 2015. Jeotermal Enerjiyle Sera Isıtma. ISBN:978-605-65719-1-6. Başak Matbaacılık ve Tan. Hiz.Ltd.Şti. Ankara.
  • TUIK, 2017a. “Niteliklerine göre örtüaltı tarım alanları, 1995-2017”. http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1001 (04.01.2019)
  • TUIK, 2017b. “Örtü altı sebze ve meyve üretimi, 1995-2017”. http://www.tuik.gov.tr/ PreTablo.do?alt_id=1001 (04.01.2019)
Toplam 9 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sumru Eltez 0000-0002-0605-3213

Raşit Zeki Eltez Bu kişi benim 0000-0003-3943-6074

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2019
Gönderilme Tarihi 16 Ağustos 2019
Kabul Tarihi 13 Eylül 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 56 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Eltez, S., & Eltez, R. Z. (2019). Bakırçay Havzası Seralarında Bitki Koruma Uygulamaları. Journal of Agriculture Faculty of Ege University, 56(4), 535-544. https://doi.org/10.20289/zfdergi.605767

      27559           trdizin ile ilgili görsel sonucu                 27560                    Clarivate Analysis ile ilgili görsel sonucu            CABI logo                      NAL Catalog (AGRICOLA), ile ilgili görsel sonucu             EBSCO Information Services 

                                                       Creative Commons Lisansı This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.