Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2020, Cilt: 57 Sayı: 3, 413 - 423, 30.09.2020
https://doi.org/10.20289/zfdergi.604709

Öz

Kaynakça

  • Anonim. 2018. Borsada işlem gören Buğday Çeşitleri ve Kalite Değerleri (ETB, KTB ve PTB)
  • TMO. 2018. Toprak Mahsülleri Ofisi. http://www.tmo.gov.tr. Erişim: Agustos 2018
  • Anonymous. 1990. Cereals. PBI Cambridge, Plant Breeding International. Cambridge.
  • Boyacı M. and Yıldız Ö. 2015. Evaluation of Information Society Skills of Extension Staff in the Different Organizations. Journal of Agriculture Faculty of Ege Universite, 52(1): 57-62.
  • Cevher C, Altunkaynak B. 2019. Investigation of socio-economic characteristics of wheat producers on certified seed use: The case of Ankara province. International Conference on AgroSnomy and Food Science and Technology (20-21 June 2019, İstanbul/Turkey), Vol: 1, pp. 28-39.
  • Cook R.J, Veseth R.J. 1991. Wheat Health Management. The American Phytopathological Society, St. Paul, Minnesota 55121, USA.
  • Doğan Y, Kendal E. 2012. Ekmeklik Buğday (TriticumaestivumL.) Genotiplerin Tane Verimi ve Bazı Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Gaziosamanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 29(1): 113-121
  • Açıkgöz F.E, Adiloğlu S, Solmaz Y, Adiloğlu A. 2017. The Influence of potassium fertilizer practices on some macro and micro nutrient element ingredient of rocket (Eruca vesicaria subsp. sativa) plant. Oxidation Communications, 40(3): 1209-1218.
  • Gerek R. 1970. Türkiye de Buğday Islahı ve Problemleri. Türkiye’de Buğday Yetiştiriciliği ve Problemleri Sempozyumu, 28-30 Nisan, Tarım ve Ormancılık Türkiye Bilimsel Araştırma Grubu Teknik Araştırma Kurumu Yayınları 8: 45-53.
  • Güleç T.E, Sönmezoğlu Ö.A, Yıldırım A. 2010. Makarnalık Buğdaylarda Kalite ve Kaliteyi Etkileyen Faktörler. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 27(1): 113-120.
  • Güler M. 1996. Buğday’da değişik su ve azot uygulamalarının tane protein oranı ve verimine etkileri. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarlabitkileri Anabilim Dalı, Ankara, Türkiye.
  • Helvacı D, Gülmezoğlu N, Tolay İ. 2005. Serin İklim Tahıllarının Avrupa Birliği Ülkeleri Ve Türkiye de Ekiliş, Üretim ve Verimi. Türkiye VI. Tarla Bitkileri Kongresi (5-9 Eylül 2005, Antalya/Turkey) Bildirileri I, s.137-142.
  • Kahraman T. 2008. Islah çalışmaları sonucu geliştirilen bazı ekmeklik buğday hatlarının tane verimi ve bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Edirne.
  • Köksal Ö, Cevher C. 2015. A Research on Factors Affecting the Choice of Certified Seed in Wheat Agriculture. The Journal of Agricultural Economics Researches, 1(1): 29-39.
  • Kün E. 1983. Serin iklim tahılları. AÜZF Yayınları, No:875, Ders Kitabı: 240, AÜ Basımevi, Ankara.
  • Paran N, Topal A. 2017. Determination of Quality Criteria according to the Konya Subregions of the Wheat Species Received in the Trade Bond. Journal of Bahri Dagdas Crop Research, 6(2): 7-17.
  • Peterson C.J, Graybosch R.A, Baenziger P.S, Grombacher A.W. 1992. Genotype and environment effects on quality characteristics of hard red winter wheat. Crop Science. 32: 98-103.
  • Posner E.S, Hibbs AN. 1997. Wheat: the raw material. Chapter 1. In: Wheat flourmilling. St. Paul, MN: AACC, Inc. USA.
  • Sağlam M.T. 2012. Gübreler ve gübreleme. Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Yayın No: 14, Ders Kitabı No: 6, s. 370, Tekirdağ.
  • Serpi Y, Topal A, Sade B, Öğüt H, Soylu S, Boyraz N, Bilgiçli N, Direk M. 2011. Buğday Raporu. Ulusal Hububat Konseyi, s. 69.
  • Souza E.J, Martin J.M, Guttieri M.J, O'Brien K.M, Habernicht D.K, Lanning S.P. McLean R, Carlson G.R, Talbert L.E. 2004. Influence of Genotype, Environment, and Nitrogen Management on Spring Wheat Quality. Crop Science. 44: 425-432.
  • Trethowan R.M, Reynolds M, Sayre K, Ortız-Monasterıo I. 2015. Adapting wheat cultivars to resource conserving farming practices and human nutritional needs. Annals of Applied Biology, 146: 405-413.
  • Tiryakioğlu M, Demirtaş B, Tutar H. 2017. Comparison of Wheat Yield in Turkey: Hatay and Şanlıurfa Study Case. Suleyman Demirel University Journal of The Faculty of Agriculture, 12(1): 56-67.
  • TUİK. 2016. İstatistik veriler. http://tuik.gov.tr. Erişim: Ekim 2018
  • Ünal S. 1979. Buğdaylarda Kaliteyi Etkileyen Faktörler ve Birbirleri Arasındaki İlişkiler. The Journal of Food, 4(2): 71-79.
  • Welch R.M, Graham R.D. 1999. A new paradigm for world agriculture: meeting human needs, productive, sustainable, nutritious. Field Crops Research, 60: 1-10.
  • Zencirci N, Baran İ. 1992. Kuru Tarım Alanları İçin Geliştirilen Ekmeklik Buğday Çeşitleri İle Sağlanan Genetik İlerleme Üzerine Bir Araştırma. TARM Dergisi, 1(1): 19-26.
  • Zengin M, Gökmen F, Gezgin S, Çakmak I. 2008. Effects of Different Fertilizers with Potassium and Magnesium on the Yield and Quality of Potato. Asian Journal of Chemistry, 20(1): 663-676.

Quality Problems in Wheat Varieties and Solutions: The Case of Central Anatolia

Yıl 2020, Cilt: 57 Sayı: 3, 413 - 423, 30.09.2020
https://doi.org/10.20289/zfdergi.604709

Öz

Objective: The
aim of this study is to examine wheat varieties and quality values coming to
Ankara, Eskişehir and Konya
commodity exchanges by comparing them
with the quality purchasing table of Turkish Grain Board.



Material and Methods: Wheat
and quality values purchased in Eskişehir, Konya and Polatlı Commodity
Exchanges (2018 year).
Implementation of production techniques, 425 producers
were interviewed face-to-face and data were collected by questionnaire.



Results: The wheat with the highest
protein value was obtained from Konya and Polatlı commodity exchanges (90-95%
good and very good) according to the purchasing table of the Turkish Grain
Board. This was followed by the Eskişehir commodity exchange (86-88% good and
very good). However, other quality values ​​(hectolitre, gluten index,
sedimentation value) were found to be low.
It was concluded that this
situation was caused by the wrong practices and climatic conditions in the
cultivation technique.
In the study area, 44.9% of
the producers did not apply the cultivation technique, 30.1% of the applicants
were partially applied and 24.9% of the applicants were identified.



Conclusion: It was
concluded that the most important problem in quality wheat production was
insufficient cultivation techniques.

Kaynakça

  • Anonim. 2018. Borsada işlem gören Buğday Çeşitleri ve Kalite Değerleri (ETB, KTB ve PTB)
  • TMO. 2018. Toprak Mahsülleri Ofisi. http://www.tmo.gov.tr. Erişim: Agustos 2018
  • Anonymous. 1990. Cereals. PBI Cambridge, Plant Breeding International. Cambridge.
  • Boyacı M. and Yıldız Ö. 2015. Evaluation of Information Society Skills of Extension Staff in the Different Organizations. Journal of Agriculture Faculty of Ege Universite, 52(1): 57-62.
  • Cevher C, Altunkaynak B. 2019. Investigation of socio-economic characteristics of wheat producers on certified seed use: The case of Ankara province. International Conference on AgroSnomy and Food Science and Technology (20-21 June 2019, İstanbul/Turkey), Vol: 1, pp. 28-39.
  • Cook R.J, Veseth R.J. 1991. Wheat Health Management. The American Phytopathological Society, St. Paul, Minnesota 55121, USA.
  • Doğan Y, Kendal E. 2012. Ekmeklik Buğday (TriticumaestivumL.) Genotiplerin Tane Verimi ve Bazı Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Gaziosamanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 29(1): 113-121
  • Açıkgöz F.E, Adiloğlu S, Solmaz Y, Adiloğlu A. 2017. The Influence of potassium fertilizer practices on some macro and micro nutrient element ingredient of rocket (Eruca vesicaria subsp. sativa) plant. Oxidation Communications, 40(3): 1209-1218.
  • Gerek R. 1970. Türkiye de Buğday Islahı ve Problemleri. Türkiye’de Buğday Yetiştiriciliği ve Problemleri Sempozyumu, 28-30 Nisan, Tarım ve Ormancılık Türkiye Bilimsel Araştırma Grubu Teknik Araştırma Kurumu Yayınları 8: 45-53.
  • Güleç T.E, Sönmezoğlu Ö.A, Yıldırım A. 2010. Makarnalık Buğdaylarda Kalite ve Kaliteyi Etkileyen Faktörler. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 27(1): 113-120.
  • Güler M. 1996. Buğday’da değişik su ve azot uygulamalarının tane protein oranı ve verimine etkileri. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarlabitkileri Anabilim Dalı, Ankara, Türkiye.
  • Helvacı D, Gülmezoğlu N, Tolay İ. 2005. Serin İklim Tahıllarının Avrupa Birliği Ülkeleri Ve Türkiye de Ekiliş, Üretim ve Verimi. Türkiye VI. Tarla Bitkileri Kongresi (5-9 Eylül 2005, Antalya/Turkey) Bildirileri I, s.137-142.
  • Kahraman T. 2008. Islah çalışmaları sonucu geliştirilen bazı ekmeklik buğday hatlarının tane verimi ve bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Edirne.
  • Köksal Ö, Cevher C. 2015. A Research on Factors Affecting the Choice of Certified Seed in Wheat Agriculture. The Journal of Agricultural Economics Researches, 1(1): 29-39.
  • Kün E. 1983. Serin iklim tahılları. AÜZF Yayınları, No:875, Ders Kitabı: 240, AÜ Basımevi, Ankara.
  • Paran N, Topal A. 2017. Determination of Quality Criteria according to the Konya Subregions of the Wheat Species Received in the Trade Bond. Journal of Bahri Dagdas Crop Research, 6(2): 7-17.
  • Peterson C.J, Graybosch R.A, Baenziger P.S, Grombacher A.W. 1992. Genotype and environment effects on quality characteristics of hard red winter wheat. Crop Science. 32: 98-103.
  • Posner E.S, Hibbs AN. 1997. Wheat: the raw material. Chapter 1. In: Wheat flourmilling. St. Paul, MN: AACC, Inc. USA.
  • Sağlam M.T. 2012. Gübreler ve gübreleme. Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Yayın No: 14, Ders Kitabı No: 6, s. 370, Tekirdağ.
  • Serpi Y, Topal A, Sade B, Öğüt H, Soylu S, Boyraz N, Bilgiçli N, Direk M. 2011. Buğday Raporu. Ulusal Hububat Konseyi, s. 69.
  • Souza E.J, Martin J.M, Guttieri M.J, O'Brien K.M, Habernicht D.K, Lanning S.P. McLean R, Carlson G.R, Talbert L.E. 2004. Influence of Genotype, Environment, and Nitrogen Management on Spring Wheat Quality. Crop Science. 44: 425-432.
  • Trethowan R.M, Reynolds M, Sayre K, Ortız-Monasterıo I. 2015. Adapting wheat cultivars to resource conserving farming practices and human nutritional needs. Annals of Applied Biology, 146: 405-413.
  • Tiryakioğlu M, Demirtaş B, Tutar H. 2017. Comparison of Wheat Yield in Turkey: Hatay and Şanlıurfa Study Case. Suleyman Demirel University Journal of The Faculty of Agriculture, 12(1): 56-67.
  • TUİK. 2016. İstatistik veriler. http://tuik.gov.tr. Erişim: Ekim 2018
  • Ünal S. 1979. Buğdaylarda Kaliteyi Etkileyen Faktörler ve Birbirleri Arasındaki İlişkiler. The Journal of Food, 4(2): 71-79.
  • Welch R.M, Graham R.D. 1999. A new paradigm for world agriculture: meeting human needs, productive, sustainable, nutritious. Field Crops Research, 60: 1-10.
  • Zencirci N, Baran İ. 1992. Kuru Tarım Alanları İçin Geliştirilen Ekmeklik Buğday Çeşitleri İle Sağlanan Genetik İlerleme Üzerine Bir Araştırma. TARM Dergisi, 1(1): 19-26.
  • Zengin M, Gökmen F, Gezgin S, Çakmak I. 2008. Effects of Different Fertilizers with Potassium and Magnesium on the Yield and Quality of Potato. Asian Journal of Chemistry, 20(1): 663-676.
Toplam 28 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Celal Cevher 0000-0002-3631-0321

Yayımlanma Tarihi 30 Eylül 2020
Gönderilme Tarihi 9 Ağustos 2019
Kabul Tarihi 22 Ocak 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 57 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Cevher, C. (2020). Quality Problems in Wheat Varieties and Solutions: The Case of Central Anatolia. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 57(3), 413-423. https://doi.org/10.20289/zfdergi.604709

      27559           trdizin ile ilgili görsel sonucu                 27560                    Clarivate Analysis ile ilgili görsel sonucu            CABI logo                      NAL Catalog (AGRICOLA), ile ilgili görsel sonucu             EBSCO Information Services 

                                                       Creative Commons Lisansı This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.