BibTex RIS Kaynak Göster

Akuakültürde Vitamin-C Askorbik Asit Kullanımı Ve Önemi

Yıl 2010, Sayı: 355, 22 - 27, 01.07.2010

Öz

Akuakültür endüstrisinin amacı yüksek kalitede balık üretmektir. Balık yetiştiriciliğinin yapıldığı bütün sistemlerde hastalıkların ortaya çıkması önemli bir sorundur. Balığın strese karşı yüksek hassasiyeti ve hastalıkların su ortamında hızla yayılıyor olması, sürdürülebilir ekonomik performans elde etmek için, balık yetiştiricilerinin önceliği balıkların sağlıklı olmasını sağlamaktır. Yemin besinsel kalitesi sağlıklı balıkların elde edilmesinde büyük bir faktördür. Bağışıklık sistemi antioksidan vitaminler, karotenoidler ve diğer yem katkı maddeleri gibi bağışıklık sistemini kuvvetlendiricilerin kullanımı ile desteklenebilir. Balıklarda iki veya üç tür haricinde vitamin C’nin biyosentezi, balıklarda biyosentetik yolun son enzimi olan L-gulonolakton oksidazın eksikliğine bağlı olarak oluşmaz. Dolayısıyla vitamin C yem yoluyla sağlanmalıdır. C vitamininin etki mekanizmalarından ötürü, bu vitamin büyüme, gelişme, üreme, yaraların iyileşmesi, stres faktörlerine yanıt ve lipid metabolizması gibi birçok fizyolojik fonksiyonda yer almaktadır. Ayrıca bunlara ilaveten vitamin C bağışıklık yanıtında ve balıkların infeksiyöz hastalıklara karşı direnç göstermesinde muhtemelen antioksidan özelliklerinden ötürü önemli bir rol oynamaktadır

Kaynakça

  • Roche Vitamins. The effect of vitamin C on fish health. Viviane Verlhac and Jacques Gabaudan. Centre for Research in Animal Nutrition, Société Chimique Roche, BP 170, 68305 Saint- Louis Cedex, France.
  • Halver, J. E. 1989. Fish nutrition. School of Fisheries, University of Washington, Seattle, Washington. Second edition. Academic Press, Inc. Harcourt Brace Jovanovich, Publishers. 1250 Sixth Avenue, San Diego, California 92101. 798 p.
  • Lovell, T. 1989. Nutrition and Feeding of Fish. Auburn University.Chapman and Hall, New York, NY. ITP An Internatio- nal Thomson Publishing Company. Printed in the United States of America. 260 p.
  • De Silva, S.S., Anderson, A.T. 1995. Fish nutrition in aqua- culture. First edition. Published by Chapman and Hall, 2-6 Bon- dary row, London SE1 8HN. United Kingdom. Printed in Great Bri- tain by St Edmundsbury Pres, Bury St Edmunds, Suffolk. 319 p.
  • Wenk, C., Fenster, R., Völker, L. 1992. Ascorbic acid in domestic animals. Proceedings of the 2nd Symposium Kartause Ittingen, Switzerland. 9th-12th October, 1990. Printed in Swit- zerland. 519 p.
Toplam 5 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Research Article
Yazarlar

Mehmet Ateş Bu kişi benim

Gül Çelik Çakıroğulları Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Sayı: 355

Kaynak Göster

APA Ateş, M., & Çakıroğulları, G. Ç. (2010). Akuakültürde Vitamin-C Askorbik Asit Kullanımı Ve Önemi. Ziraat Mühendisliği(355), 22-27.