Year 2018, Volume 5, Issue 4, Pages 414 - 423 2018-10-18

Bazı Yerli ve Yabancı Üzüm Çeşitlerinde Sürgünlerin Kesme Kuvveti ve Enerjisinin Belirlenmesi
Determination of Cutting Force and Energy in Grape Cane in Some Domestic and Foreign Grape Varieties

Abdullah SESSİZ [1] , , Emin GÜZEL [2] , Yılmaz BAYHAN [3]

54 123

Bu çalışmada, bağ çubuklarının kesme işlerinde kullanılabilecek bir makinanın tasarımında temel parametreler olan kesme kuvveti, kesme gerilmesi ve enerji gereksiniminin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda 8 farklı üzüm çeşidi için sürgün çapına ve neme bağlı olarak kesme özelliklerinin değişimi incelenmiş ve istatiski olarak değerlendirilmiştir. Deneylerde kullanılan asmaların sürgünleri Diyarbakır ilindeki şaraplık üzüm üreten üreticilere ait bağlardan temin edilmiştir. Sürgünlerin kesme özelliklerinin belirlenmesinde, Llyod LRX plus, 5000 N kapasiteli biyolojik malzeme test cihazı kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, bitkinin kesme özelliklerinin sürgün kesit alanıyla doğrudan ilişkili olduğunu gözlenmiştir. Kesilen sürgünlerin çaplarının aynı olsa bile kesme özellikleri bakımından çeşitler arasında önemli farklılıklar ortaya çıkmıştır. Çapa bağlı olarak elde edilen maksimum kesilme kuvveti değerleri yabancı üzüm çeşitlerinde elde edilirken, en düşük değerler ise yerli şaraplık üzüm çeşitlerinde saptanmıştır. Yabancı çeşitler için elde edilen en yüksek kesme değerleri ise sırasıyla Cabernet Franc, Shiraz, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot ve Tannat çeşidinde elde edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre maksimum kesme kuvveti 2084 N ve kesme enerjisi 662 Ncm olarak  % 42 Nem içeriğinde, 10 mm sürgün çapında Cabernet Franc çeşidinde bulunurken, aynı sürgün çapında en düşük kesme kuvveti 1595 N ve kesme enerjisi 531 Ncm olarak Tannat çeşidinde elde edilmiştir. Dolaysıyla bir budama veya kesme makinasının tasarımında ve imalatında çeşitlerin bu kesme özellikleri önemli bir etkiye sahiptir. Bu nedenle, budama ve benzeri kesme işlerinde kullanılacak bir makina tasarımında mutlaka üzüm çeşidinin kesme özellikleri dikkate alınmalıdır. Bu da makina imalatçılarının bir yandan daha modern budama makinalarının imalatının yapılmasına yapmasına olanak sağlayacaktır.

In this study, it is aimed to determine the basic parameters such as shear force, shear stress and energy requirement in the design of a machine that can be used in cutting work of gape canes. For this purpose, the variation of cutting properties depending on the grape canes diameter and moisture for 8 different grape varieties were investigated and evaluated as statistics. The canes of grape used in the experiments were obtained from the vineyards of wine producing grape producers in Diyarbakır Province. Llyod LRX plus, a 5000 N capacity biological material tester, was used to determine the shear properties of gape canes. According to the results obtained, it was observed that the cutting characteristics of the plant were directly related to the shoot cross section. Even though the diameter of the interrupted shoots is the same, there are significant differences between the varieties in terms of their cutting properties. The maximum cutting force values obtained according to the diameter were obtained in the foreign grape varieties while the lowest values were determined in the domestic grape varieties. The highest cutting values obtained for foreign grape varieties were obtained from Cabernet Franc, Shiraz, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot and Tannat varieties respectively. According to the results of the research, maximum cutting force is 2084 N and cutting energy is 662 Ncm in 42% moisture content and 10 mm shoot diameter in Cabernet Franc variety. The lowest cutting force is 1595 N and cutting energy is 531 Ncm in Tannat variety at the same shoot diameter. Thus, these cutting properties of the varieties in the design and manufacture of a pruning or cutting machine have an important effect. For this reason, in the design of a machine to be used in pruning and similar cutting works, the cutting characteristics of the grape variety must be taken into consideration. This will allow machine manufacturers to manufacture more modern pruning machines on the one hand.

  • Alizadeh, M.R., Ajdadi, F.R., Dabbaghi, A. 2011. Cutting energy of rice stem as influenced by internode position and dimensional characteristics of different varieties. AJCS, 5(6): 681-687, ISSN: 1835-2707.
  • Anonymous, 2016. Turkish Statistical Institute Agriculture Databases.
  • ASABE Standards, 2006. Measurement Forages, S358.2: 1:1. 52 nd ed. American Society of Agricultural Engineers, St Joseph MI. Beyhan, M.A. 1996. Determination of shear strength of hazelnut sucker. J.Agric.Fac.OMU, 11(3): 167-181.
  • Beyhan, M.A., Tekgüler, A. 2000. Fındık dip sürgünlerinin kesilmesinde bıçak-destek mekanizmasının özgül enerji tüketimine ve maksimum kesme kuvvetine etkisi. Tarımsal Mekanizasyon 19. Ulusal Kongresi, Erzurum.
  • Chen, Y., Gratton, J.L., Liu, J. 2004. Power requirements of hemp cutting and conditioning. Biosystems Engineering, 87(4): 417-424. Esgici, R., Özdemir, G., Pekitkan, F.G., Elicin, A.K., Öztürk, F., Sessiz, A. 2017. Some Engineering Properties of the Şire Grape (Vitis vinifera L.). Scientific Papers Series B, Horticulture. Vol. LXI, 2017.Print ISSN 2285-5653, CD-ROM ISSN 2285-5661, Online ISSN 2286-1580, ISSN-L 2285-5653. June 8-10, Bucharest, Romania.
  • Ekinci, K., Yılmaz, D., Ertekin, C. 2010. Effects of moisture content and compression positions on mechanical properties of ca¬rob pod (Ceratonia siliqua L.). In African Journal of Agricultural Research, 5: 1015-1021.
  • Emadi, B., Kosse, V. ve Yarlagadda, P. 2004. Relationship between mechanical properties of pumpkin and skin thickness. In International Journal of Food Properties, 8: 277-287.
  • Ghahraei, O.D., Ahmad, A., Khalina, H., Othman, J. 2011. Cutting tests of kenaf stems. In Transactions of the ASABE, 54: 51-56. Güzel, E., Zeren, Y. 1989. The theory of free cutting and rotary cutters. Agricultural Engineering, 1(4): 1953-1955.
  • Heidari, A., Chegini, G. 2011. Determining the shear strength and picking force of rose flower, EJPAU, 14(2): 13. Available Online: Engineering electronic journal of polish agricultural universities.
  • Hoseinzadeh, B., Shirneshan, A. 2012. Bending and shearing characteristics of canola stem. In American-Eurasian J. Agric. & Environ Sci, 12: 275-281.
  • İnce, A., Uğurluay, S., Güzel, E., Özcan, M.T., 2005. Bending and shearing characteristics of sunflower stalk residue. Biosyst. Eng. 92(2).
  • Kocabıyık, H., Kayışoğlu, B. 2004. Determination of shearing fea¬tures of sunflower stalk. In. J. Agric. Sci., 10: 263-267.
  • Kronbergs, A., Kronbergs, E., Siraks, E., Adamovics, A. 2011. Cutting properties of different hemp varieties in dependence on the cutter mechanism. In Engineering For Rural Development Jelgava, May 26-27, 2011: 446-451.
  • Mesquita, C.M., Hanna, M.A. 1995. Physical and mechanical properties of soybean crops. Transactions of the ASAE, 38(6): 1655-1658.
  • Mohsenin, N.N. 1986. Physical properties of plant and animal materials. New York, Gordon and Breach Publishers.
  • Nazari, G.M., Tabatabaeefar, A., Jafari, A., Sharifi, A., Rafiee, S. 2008. Bending and shearing characteristics of alfalfa stems. In Agricultural Engineering International: The CIGR Ejournal, Manuscript FP 08 001, Vol. X, May 2008.
  • Persson, S. 1987. Mechanics of cutting plant material. ASAE Publications, Michigan, USA.
  • Sessiz, A., Elicin, A.K., Esgici, R., Ozdemir, G., Nozdrovıcký, L. 2013. Cutting Properties of Olive Sucker. Acta Technologica Agriculturae. The Scientific Journal for Agricultural Engineering, The Journal of Slovak University of Agriculture in Nitra., 16(3): 80-84. Sessiz, A. Esgici, R., Özdemir, G., Eliçin, A.K., Pekitkan F.G. 2015. Cutting properties of different grape varieties. Agriculture & Forestry, 61(1): 211-216.
  • Skubisz, G. 2001. Development of studies on mechanical properties of winter rape stems. Int. Agrophysics, 15: 197-200.
  • Tavakoli, H., Mohtasebi, S.S., Jafari, A., Nazari Galedar, M. 2009. Some Engineering Properties of Barley Straw. Applied Engineering in Agriculture, (ASABE Publication), 25(4): 627-633.
  • Voicu, G., Moiceanu, E., Sandu, M., Poenaru, I.C., Voicu, P. 2011. Experiments regarding mechanical behaviour of energetic plant miscanthus to crushing and shear stress. In Engineering for Rural Development Jelgava, May 26-27, 2011: 490-495.
  • Zareiforoush, H., Mohtasebi, S.S., Tavakoli, H., Alizadeh, M.R. 2010. Effect of loading rate on mechanical properties of rice (Oryza sativa L.) straw. In Aust J Crop Sci, 4(3): 190-195.
Primary Language tr
Subjects Science
Journal Section Research Articles
Authors

Author: Abdullah SESSİZ

Author: , Emin GÜZEL

Author: Yılmaz BAYHAN (Primary Author)

Bibtex @research article { turkjans471203, journal = {Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi}, issn = {2148-3647}, address = {Mevlüt AKÇURA}, year = {2018}, volume = {5}, pages = {414 - 423}, doi = {10.30910/turkjans.471203}, title = {Bazı Yerli ve Yabancı Üzüm Çeşitlerinde Sürgünlerin Kesme Kuvveti ve Enerjisinin Belirlenmesi}, key = {cite}, author = {SESSİZ, Abdullah and GÜZEL, , Emin and BAYHAN, Yılmaz} }
APA SESSİZ, A , GÜZEL, , , BAYHAN, Y . (2018). Bazı Yerli ve Yabancı Üzüm Çeşitlerinde Sürgünlerin Kesme Kuvveti ve Enerjisinin Belirlenmesi. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 5 (4), 414-423. DOI: 10.30910/turkjans.471203
MLA SESSİZ, A , GÜZEL, , , BAYHAN, Y . "Bazı Yerli ve Yabancı Üzüm Çeşitlerinde Sürgünlerin Kesme Kuvveti ve Enerjisinin Belirlenmesi". Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 5 (2018): 414-423 <http://dergipark.org.tr/turkjans/issue/39809/471203>
Chicago SESSİZ, A , GÜZEL, , , BAYHAN, Y . "Bazı Yerli ve Yabancı Üzüm Çeşitlerinde Sürgünlerin Kesme Kuvveti ve Enerjisinin Belirlenmesi". Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 5 (2018): 414-423
RIS TY - JOUR T1 - Bazı Yerli ve Yabancı Üzüm Çeşitlerinde Sürgünlerin Kesme Kuvveti ve Enerjisinin Belirlenmesi AU - Abdullah SESSİZ , , Emin GÜZEL , Yılmaz BAYHAN Y1 - 2018 PY - 2018 N1 - doi: 10.30910/turkjans.471203 DO - 10.30910/turkjans.471203 T2 - Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 414 EP - 423 VL - 5 IS - 4 SN - 2148-3647- M3 - doi: 10.30910/turkjans.471203 UR - https://doi.org/10.30910/turkjans.471203 Y2 - 2018 ER -
EndNote %0 Turkish Journal of Agricultural and Natural Sciences Bazı Yerli ve Yabancı Üzüm Çeşitlerinde Sürgünlerin Kesme Kuvveti ve Enerjisinin Belirlenmesi %A Abdullah SESSİZ , , Emin GÜZEL , Yılmaz BAYHAN %T Bazı Yerli ve Yabancı Üzüm Çeşitlerinde Sürgünlerin Kesme Kuvveti ve Enerjisinin Belirlenmesi %D 2018 %J Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi %P 2148-3647- %V 5 %N 4 %R doi: 10.30910/turkjans.471203 %U 10.30910/turkjans.471203
ISNAD SESSİZ, Abdullah , GÜZEL, , Emin , BAYHAN, Yılmaz . "Bazı Yerli ve Yabancı Üzüm Çeşitlerinde Sürgünlerin Kesme Kuvveti ve Enerjisinin Belirlenmesi". Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi 5 / 4 (October 2018): 414-423. https://doi.org/10.30910/turkjans.471203