Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Antep Fıstığı (Pistacia vera) Tohumundan Lipaz Enziminin Saflaştırılması ve Kinetik Özelliklerinin Belirlenmesi

Yıl 2019, Cilt: 6 Sayı: 3, 588 - 595, 23.07.2019
https://doi.org/10.30910/turkjans.595399

Öz

Hücresel
yapılar için önemli metabolik görevleri olan enzimler çeşitli amaçlarla kullanılmak
üzere gündelik ve ekonomik hayata girmiştir. Son yıllarda lipazlar ile katı ve
sıvı yağların enzimatik modifikasyonu giderek önem kazanmıştır. Endüstrinin
hemen her alanında kullanılan lipazlar genellikle mikroorganizma ve son
zamanlarda da yağlı bitki tohumlarından elde edilmektedir. Kolay
bulunabilmeleri, katalitik aktivitelerinin çok yüksek olmaları, istenmeyen yan
ürün oluşturmamaları gibi avantajları bulunan bitkisel kaynaklı lipazlar
gıda,  deterjan ve ilaç endüstrilerinde
kullanılabilmektedir. Yağların hidrolizlenme yeteneklerinden dolayı lipazlar
evlerde deterjan ürünlerinde temizleme etkilerini arttırabilmek amacı ile katkı
maddesi olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada bol yağlı bir bitki tohumu olan
Antep fıstığı tercih edilmiş ve saflaştrıma işlemleri sonucunda enzim
aktiviteleri belirlenmiştir. Yağsızlaştırma işlemi sonucunda amonyum sülfat
çöktürmesinde %30 doygunlukta ilk çökelme gözlemlenmiş ve en yüksek enzim
aktivitesi %50 ve %60 doygunlukta 5 ml NaOH eklendiğinde olmuştur. Kinetik
özellikleri belirlenen Antep fıstığı bitki tohumu lipazının stabil ve optimum
sıcaklık ve pH değerleri tespit edilip deterjan endüstrisinde kullanılan diğer
lipaz enzimleri kinetik özellikleri ile karşılaştırılıp yorumlanmıştır. Antep
fıstığı lipaz enzimi kinetik özelliklerinin deterjan endüstrisinde kullanımı
uygun bulunmuştur.

Teşekkür

Bu makale Duygu MERCAN ÜLKÜ’nün yüksek lisans tezinden üretilmiştir.

Kaynakça

  • Abigor, D.R., Opute, I.F., Opoku, A.R., Osagie, A.U. 1985. Partial purification and some properties of the lipase present in oil palm (Elaeis guineensis) mesocarp. Journal of the Science of Food and Agriculture, 36(7): 599-606.
  • Aehle, W. 2007. Enzymes in Industry. Wiley-VCH Verlag GmbH ve Co. KGaA, Weinheim, pp. 489.
  • Akbulut, N. 2014. Pamuk Tohumundan (Gosspium hirsutum L.) Lipaz Enziminin Saflaştırılması ve Karakterizasyonu. Dumlupınar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Kütahya.
  • Başkurt, L. 2005. Badem (Amygdalus communis L.) Proteinlerinden Lipaz İzolasyonu ve Özelliklerinin Belirlenmesi. Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi.
  • Bhardwaj, K., Raju, A., Rajasekharan, R. 2001. Identification, purification and characterization of a thermally stable from lipase from rice bran. A new member of the (phospho) lipase family. Plant Physiology, 127: 1728-1738.
  • Casida, L.E. 1986. Industrial Microbiology. John Wiley and Sons Ins, New York, pp. 460.
  • Demirkan, B. 2008. Ceviz (Juglans regia L.) tohumu lipazının saflaştırılması ve biyokimyasal özelliklerinin belirlenmesi. Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi.
  • Fogarty, W.M., Kelly, C.T. 1990. Microbial Enzymes and Biotechnology. Elsevier Science Publishers, New York, pp. 270.
  • Fuchs, C., Vine, N., Hills, M.J. 1996. Purification and characterization of the acid lipase from the endosperm of castor oil seeds. Journal of Plant Physiology, 149(2): 23-29.
  • Gao, Y.Y., Chen W.W., Lei, H., Liu, Y., Lin, X., Ruan, R. 2008. Optimization of transesterification conditions foe the producation of fatty acid metyl ester (FAME) from Chinese tallow kernel oil with surfactant-coated lipase. Biomass and Bioenergy, 33(29): 277-282.
  • Gjellesvik, D.R., Lombardo, D., Walther B.T. 1991. Pancreatic bile salt dependent lipase from cod (Gadus morhua): Purification and properties. Biochimica et Biophysica Acta (BBA) - Lipids and Lipid Metabolism, 1124(2): 123-124.
  • Hammamchi, H. 2014. Rhodotorula mucilaginosa’dan Lipaz Enzimi Üretimi ve Aktivitesine Etkili Parametrelerin Belirlenmesi. Hacettepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi.
  • Hird, H., Pumpery, R., Wilson, P., Sunderland, J., Reece, P. 2000. Idetification of peanut and hazelnut allergens by native two- dimensional gel electrophoresis. Electrophoresis, 21(139): 2678-2683.
  • Hoppe, A., Theimer, R.R. 1996. Titrimetric test for lipsase activity using stabilized triolein emilsiyon phytochemistry. Phytochemistry, 42(4): 973-978.
  • Jisheng, M. Z., Zhang, Z., Wang, B., Kong, X., Wang, Y., Cao, S. 2006. Overexpression and characterization of a lipase from Bacillus subtilis. Protein Expression and Purification, 45(1): 22-29.
  • Kapranchikov, V.S., Zherebtsov, N.A., Popova, T.N. 2004. Purification and characterization of lipase from wheat (Triticum aestium L.). Germ. Applied Biochemistry and Microbiolog, 40(1): 84-88.
  • Kılar, G. 2015. Çam Fıstığı Tohumundan (Pinus pinea L.) Lipaz Enziminin Saflaştırılması ve Kinetik Özelliklerinin İncelenmesi. Dumlupınar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi.
  • Kılıç, İ. 2003. Batı Karadeniz Bölgesinde Yetiştirilen Fındık (Corylus avellene L.) Tohumundan Lipaz İzolasyonu ve Katalitik Özelliklerinin Belirlenmesi. Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi.
  • MEGEP (Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi), 2010. Antep Fıstığı Yetiştiriciliği, Ankara.
  • Pala, M., Açkurt, F., Löker. M., Yıldız, M., Ömeroğlu, S. 1994. Fındık çeşitlerinin bileşimi ve beslenme fizyolojisi açısından değerlendirilmesi. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 20: 1205-1212.
  • Park, J.Y., Kim, I.S., Kim, S.Y. 2003. Structure and mucous histochemistry of the intestinal respiratory tract of the mud loach, Misgurnus anguillicaudatus (Cantor). Journal of Applied Ichthyology, 19: 215-219.
  • Patil, J.K., Chopda, M.Z., Mahajan, R.T. 2011. Lipase biodiversity. Indian Journal of Science and Technology, 4(8): 971-977.
  • Seren, Ş. 2013. Acinetobacter psychrotolerans Suşlarından İzole Edilen Lipazın Karakterizasyonları. Giresun Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi.
  • Sökmen, B.B. 2005. Kayısı (Armeniaca vulgaris Lam.) Tohumlarından Lipazın Saflaştırılması ve Çeşitli Taşıyıcılara İmmobilize Edilmesi, İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Doktora Tezi.
  • Telefoncu, A. 1997. Enzimoloji Lisansüstü Yaz Okulu. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Baskısı, 21-27 Eylül, Kuşadası, s. 249-306.
  • Tocher, D.R., Sargent, J.R. 1984. Studies of triacylglycerol, wax ester and sterol ester hydrolases in intestinal caeca of rainbow trout (Salmo gairdneri) fed diet rich in triacyl-glycerols and wax esters. Comparative Biochemistry and Physiology Part B: Comparative Biochemistry, 77 (3): 561-571.
  • Tsantili, E., Konstantinidis, K., Christopoulos, M.V., Roussos, P.A. 2011. Total phenolic and flavoids and total antioxidant capacity in Pistachio (Pistacia vera L.) nuts in relation to cultivars and storage conditions. Scientia Horticulturae, 129(4): 649-701.
  • Veeraragavan, K., Colpitts, T., Gibbs, B.F. 1990. Purification and characterization of two distinct lipases from Geotrichum candidum. Biochimica et Biophysica Acta (BBA) - Lipids and Lipid Metabolism, 1044(1): 26-33.
  • Wiseman, A. 1995. Introduction to Principles. In: editor. Handbook of Enzyme Biotechnology. (ed.) Wiseman, A., Ellis Horwood Ltd. T.J. Press, Padstow, Cornwall, UK, 3-8.
  • Yapaşan, E. 2008. Partial Purification and Characterization of Lipase Enzyme From a Pseudomonas Strain. Master of Science School of Engineering and Sciences of İzmir Institute of Technology.
  • Yavuz, G. 2011. Sert kabuklu meyveler/ Antep fıstığı. Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü TEPGE, Bakış, 5: 1303-1346.

Lipase Enzymatic Purification and Determination of Kinetic Properties of Antep Peanut (Pistacia vera) Seeds

Yıl 2019, Cilt: 6 Sayı: 3, 588 - 595, 23.07.2019
https://doi.org/10.30910/turkjans.595399

Öz

Enzymes
play important metabolic functions for cellular structures and they are in our
daily life and economical life for various purposes. In recent years, the
enzymatic modification of lipases and fats and oils has become increasingly
important. Lipases used in almost every field of industry are usually obtained
from microorganism and recently from oil seeds. Plant-derived lipases can be
used in food, detergent and pharmaceutical industries, with advantages such as
their easy availability, their high catalytic activity and their inability to
form unwanted by-products. Due to the hydrolytic ability of oils, lipases are
used as additives with the purpose of increasing cleaning effects in detergent
products in households. In this study, Antep peanut, which is an abundant fatty
plant seed, was preferred and enzyme activities were determined as a result of
the purification process.
The first precipitation of ammonium sulfate
precipitation at 30% saturation was observed as a result of degreasing process
and
the highest enzyme
activity was when 5 ml NaOH was added at 50% and 60% saturation.
The stability and optimum temperature and pH values of Antep
peanut plant seed lipase with determined kinetic properties were determined and
compared with the kinetic properties of other lipase enzymes used in the
detergent industry. The use of Antep peanut lipase enzyme kinetics in the
detergent industry has been found suitable.

Kaynakça

  • Abigor, D.R., Opute, I.F., Opoku, A.R., Osagie, A.U. 1985. Partial purification and some properties of the lipase present in oil palm (Elaeis guineensis) mesocarp. Journal of the Science of Food and Agriculture, 36(7): 599-606.
  • Aehle, W. 2007. Enzymes in Industry. Wiley-VCH Verlag GmbH ve Co. KGaA, Weinheim, pp. 489.
  • Akbulut, N. 2014. Pamuk Tohumundan (Gosspium hirsutum L.) Lipaz Enziminin Saflaştırılması ve Karakterizasyonu. Dumlupınar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Kütahya.
  • Başkurt, L. 2005. Badem (Amygdalus communis L.) Proteinlerinden Lipaz İzolasyonu ve Özelliklerinin Belirlenmesi. Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi.
  • Bhardwaj, K., Raju, A., Rajasekharan, R. 2001. Identification, purification and characterization of a thermally stable from lipase from rice bran. A new member of the (phospho) lipase family. Plant Physiology, 127: 1728-1738.
  • Casida, L.E. 1986. Industrial Microbiology. John Wiley and Sons Ins, New York, pp. 460.
  • Demirkan, B. 2008. Ceviz (Juglans regia L.) tohumu lipazının saflaştırılması ve biyokimyasal özelliklerinin belirlenmesi. Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi.
  • Fogarty, W.M., Kelly, C.T. 1990. Microbial Enzymes and Biotechnology. Elsevier Science Publishers, New York, pp. 270.
  • Fuchs, C., Vine, N., Hills, M.J. 1996. Purification and characterization of the acid lipase from the endosperm of castor oil seeds. Journal of Plant Physiology, 149(2): 23-29.
  • Gao, Y.Y., Chen W.W., Lei, H., Liu, Y., Lin, X., Ruan, R. 2008. Optimization of transesterification conditions foe the producation of fatty acid metyl ester (FAME) from Chinese tallow kernel oil with surfactant-coated lipase. Biomass and Bioenergy, 33(29): 277-282.
  • Gjellesvik, D.R., Lombardo, D., Walther B.T. 1991. Pancreatic bile salt dependent lipase from cod (Gadus morhua): Purification and properties. Biochimica et Biophysica Acta (BBA) - Lipids and Lipid Metabolism, 1124(2): 123-124.
  • Hammamchi, H. 2014. Rhodotorula mucilaginosa’dan Lipaz Enzimi Üretimi ve Aktivitesine Etkili Parametrelerin Belirlenmesi. Hacettepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi.
  • Hird, H., Pumpery, R., Wilson, P., Sunderland, J., Reece, P. 2000. Idetification of peanut and hazelnut allergens by native two- dimensional gel electrophoresis. Electrophoresis, 21(139): 2678-2683.
  • Hoppe, A., Theimer, R.R. 1996. Titrimetric test for lipsase activity using stabilized triolein emilsiyon phytochemistry. Phytochemistry, 42(4): 973-978.
  • Jisheng, M. Z., Zhang, Z., Wang, B., Kong, X., Wang, Y., Cao, S. 2006. Overexpression and characterization of a lipase from Bacillus subtilis. Protein Expression and Purification, 45(1): 22-29.
  • Kapranchikov, V.S., Zherebtsov, N.A., Popova, T.N. 2004. Purification and characterization of lipase from wheat (Triticum aestium L.). Germ. Applied Biochemistry and Microbiolog, 40(1): 84-88.
  • Kılar, G. 2015. Çam Fıstığı Tohumundan (Pinus pinea L.) Lipaz Enziminin Saflaştırılması ve Kinetik Özelliklerinin İncelenmesi. Dumlupınar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi.
  • Kılıç, İ. 2003. Batı Karadeniz Bölgesinde Yetiştirilen Fındık (Corylus avellene L.) Tohumundan Lipaz İzolasyonu ve Katalitik Özelliklerinin Belirlenmesi. Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi.
  • MEGEP (Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi), 2010. Antep Fıstığı Yetiştiriciliği, Ankara.
  • Pala, M., Açkurt, F., Löker. M., Yıldız, M., Ömeroğlu, S. 1994. Fındık çeşitlerinin bileşimi ve beslenme fizyolojisi açısından değerlendirilmesi. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 20: 1205-1212.
  • Park, J.Y., Kim, I.S., Kim, S.Y. 2003. Structure and mucous histochemistry of the intestinal respiratory tract of the mud loach, Misgurnus anguillicaudatus (Cantor). Journal of Applied Ichthyology, 19: 215-219.
  • Patil, J.K., Chopda, M.Z., Mahajan, R.T. 2011. Lipase biodiversity. Indian Journal of Science and Technology, 4(8): 971-977.
  • Seren, Ş. 2013. Acinetobacter psychrotolerans Suşlarından İzole Edilen Lipazın Karakterizasyonları. Giresun Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi.
  • Sökmen, B.B. 2005. Kayısı (Armeniaca vulgaris Lam.) Tohumlarından Lipazın Saflaştırılması ve Çeşitli Taşıyıcılara İmmobilize Edilmesi, İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Doktora Tezi.
  • Telefoncu, A. 1997. Enzimoloji Lisansüstü Yaz Okulu. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Baskısı, 21-27 Eylül, Kuşadası, s. 249-306.
  • Tocher, D.R., Sargent, J.R. 1984. Studies of triacylglycerol, wax ester and sterol ester hydrolases in intestinal caeca of rainbow trout (Salmo gairdneri) fed diet rich in triacyl-glycerols and wax esters. Comparative Biochemistry and Physiology Part B: Comparative Biochemistry, 77 (3): 561-571.
  • Tsantili, E., Konstantinidis, K., Christopoulos, M.V., Roussos, P.A. 2011. Total phenolic and flavoids and total antioxidant capacity in Pistachio (Pistacia vera L.) nuts in relation to cultivars and storage conditions. Scientia Horticulturae, 129(4): 649-701.
  • Veeraragavan, K., Colpitts, T., Gibbs, B.F. 1990. Purification and characterization of two distinct lipases from Geotrichum candidum. Biochimica et Biophysica Acta (BBA) - Lipids and Lipid Metabolism, 1044(1): 26-33.
  • Wiseman, A. 1995. Introduction to Principles. In: editor. Handbook of Enzyme Biotechnology. (ed.) Wiseman, A., Ellis Horwood Ltd. T.J. Press, Padstow, Cornwall, UK, 3-8.
  • Yapaşan, E. 2008. Partial Purification and Characterization of Lipase Enzyme From a Pseudomonas Strain. Master of Science School of Engineering and Sciences of İzmir Institute of Technology.
  • Yavuz, G. 2011. Sert kabuklu meyveler/ Antep fıstığı. Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü TEPGE, Bakış, 5: 1303-1346.
Toplam 31 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Duygu Mercan Ülkü Bu kişi benim

Müge Gidiş Bu kişi benim

Metin Bülbül Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 23 Temmuz 2019
Gönderilme Tarihi 8 Mart 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 6 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Mercan Ülkü, D., Gidiş, M., & Bülbül, M. (2019). Antep Fıstığı (Pistacia vera) Tohumundan Lipaz Enziminin Saflaştırılması ve Kinetik Özelliklerinin Belirlenmesi. Türk Tarım Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 6(3), 588-595. https://doi.org/10.30910/turkjans.595399