Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Otomobil Reklamlarının Değişmeyen İmgesi Kadın Figürünün Reklamcılık Ekseninde İncelenmesi

Yıl 2019, Sayı: 21, 77 - 84, 28.01.2019
https://doi.org/10.17484/yedi.453553

Öz

“Otomobil Reklamlarının Değişmeyen İmgesi Kadın Figürünün Reklamcılık Ekseninde İncelenmesi” adlı makalede kadın imgesinin seyirlik nesneye dönüşümü ile araba imgesinin arzu nesnesine dönüştürülmesi sürecini reklam sektörü üzerinden ele alarak aktarmıştır. İlk olarak modern kapitalizmin geldiği noktayı imleyen iki önemli endüstri aktarılmıştır. Reklamcılık sektöründeki üretilen grafik imgeler ve metinlerin arzu nesnelerini yaratarak pazarlama davranışlarını pozitif yönde etkilemesi ve teknolojik bir artefakt olarak tanıtılan otomobilin, reklamlarındaki kadın imgesi ile bu etkiyi artırmak için bir çarpan olarak kullanıldığından söz edilmiştir. Makalenin devamında; bir çağrı öğesi veya hem optik hem de metinsel olarak odak noktasındaki dönüşümü gözler önüne sererek; önceleri erkek egemen kimliğe sahip olan arabanın 1920’li ve 30’lu yıllardaki reklamların, anlatım dilli ve hikâye anlatıcılığının, kadınlaşan otomobil algısının ön plana çıkmasına ışık tutulmuşturMakalenin son kısmına gelindiğinde otomobil reklamlarında kadın imgesinin kullanımı afiş ve reklam örnekleri ile birlikte hem kültürel ve dönemsel altyapısı irdelenirken hem de tasarım ve estetik ekseninde süreci ortaya konmaya çalışılmıştır. 

Abstract

In the article; the process of converting the female image into the audiovisual object and the transformation of the car image into the desire object are conveyed through the advertising sector. First, two important industries that have pointed out the point where modern capitalism arrives are reported. It has been mentioned that the automobile, which is introduced as a technological artifact, is used as a multiplier to increase this effect with the female image in the commercials, by creating the desirable objects of the graphic images and texts produced in the advertising sector and influencing the marketing behaviors in the positive direction. Continuation of the article; revealing the transformation of a desire item, or both, optically and textually at the focal point; the car with the dominant male predominance in the 1920s and 1930s, the narrative and storytelling of the car advertising, shed light on the foreground of the feminine automobile perception. When it comes to the last part of the article, the use of female images in automobile advertisements, both edutorial and posters, as well as cultural and periodical infrastructures are investigated and the process has been tried to be shown on the axis of graphic design and aesthetics.

Kaynakça

  • Heimann, J., & Patton, P. (2009). 20th Century Car Classics: 100 Years of Automotive Ads. Köln: Taschen GmbH.
  • Ruppert, W. (1996). Otomobil- Uzam ve Zamana Egemen Olma. J. K. Wolfgang Ruppert içinde, Bisiklet, Otomobil, Televizyon Gündelik Eşyaların Kültür Tarihi (M. Tüzel, Çev., s. 132, 142-146). İstanbul: Kabalcı Yayınları.
  • Yeğenoğlu, M.(2003). Sömürgeci Fantaziler Oryantalist Söylemde Kültürel Ve Cinsel Fark. İstanbul: Metis Yayıncılık
  • Baudrillard, J.(2011) Baştan Çıkarma Üzerine. İstanbul: Ayrıntı Yayınları
  • Büker,S. ve Kıran, A. (y.t.y). Reklamlarda Kadına Yönelik Şiddet. İstanbul: Alan Yayıncılık
  • Favre, T. (2007). "L'Auto s'affiche". Paris: Editions Massin.
  • Freund, P., & Martin, G. (1996). Otomobilin Ekolojisi. (G. Koca, Çev.) İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Lefebvre, H. (2013). Modern Dünyada Gündelik Hayat. (I. Gürbüz, Çev.) İstanbul: Metis Yayınları.
  • Crogan, P. (2000, Güz). Paul Virilio ve Hız Açmazı. Cogito Oto-mobil: Bir Röntgen Denemesi (24), s. 85-94.
  • Cengiz, S. A. (2005). MODERNİZM, OTOMOBİL KÜLTÜRÜ VE REKLAM: OTOMOBİL REKLAMLARI İLE KURULAN EVREN. Doktora Tezi . Ankara, Türkiye: Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Ensititüsü, Gazetecilik Anabilim Dalı.
Toplam 10 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleler
Yazarlar

Dicle Yıldırım

Mustafa Semih Şişman Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 28 Ocak 2019
Gönderilme Tarihi 28 Ağustos 2018
Kabul Tarihi 11 Ocak 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Sayı: 21

Kaynak Göster

APA Yıldırım, D., & Şişman, M. S. (2019). Otomobil Reklamlarının Değişmeyen İmgesi Kadın Figürünün Reklamcılık Ekseninde İncelenmesi. Yedi(21), 77-84. https://doi.org/10.17484/yedi.453553

18409

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.