Year 2016, Volume 26, Issue 1, Pages 26 - 32 2016-01-31

The Effects of Age in Layer on Accumulation of Oil-Soluble Antioxidants (Caroteonids, Vitamin E and Vitamin A) Concentration in The Egg Yolk
Yumurtacı Tavuklarda Yumurta Sarısında Biriken Yağda Çözünen Antioksidanlar (Karotenoid, Vitamin E ve Vitamin A) Üzerine Yaşın Etkisi

Mehmet Reşit KARAGEÇİLİ [1] , Filiz KARADAŞ [2]

189 360

In this study laying hen diet’s total carotene, vitamin A and vitamin E levels and their effects with hens age how affected their accumulation in egg yolk were investigated. For this aim, egg yolk samples were obtained from Lohmann layers in 33rd, 43rd and 53rd weeks and Hy-Line layers in 48th, 58th  and 68th weeks respectively. Egg yolk’s total carotenoid content was measured as 19.93, 16.85 and 18.14 (µg g-1) for Lohmann (p<0.05) and 16.72, 17.00, and 18.32 (µg g-1) for Hy-Line respectively (p>0.05). Furthermore egg yolk’s total vitamin A content was measured 3.86, 4.34 and 3.44 (µg g-1) for Lohmann and 7.64, 3.55 and 3.45 (µg g-1) for Hy-Line respectively (p<0.05).  In addition to these egg yolk’s total vitamin E content was measured as 110.55, 111.03 and 115.86 (µg g-1) for Lohmann and 99.31, 97.89 and 110.01 (µg g-1) for Hy-Line respectively (p>0.05). As a result layers got old their egg size increase and nutrients in per unit volume decreased but this drawback could be compensated by reformulating diet formulations.

Bu çalışmada, yumurta tavuğu rasyonlarının toplam karoten, vitamin A, vitamin E düzeyleri ve bunların hayvan yaşına göre yumurta sarısında birikimlerinin nasıl etkilendiği araştırılmıştır. Bu amaçla Lohmann yumurtacı tavuk ırkından sırasıyla 33., 43. ve 53. haftalarda, Hy-Line yumurtacı tavuk ırkında ise sırasıyla 48., 58. ve 68. haftalarda yumurta sarısı örneği alınmıştır. Yumurta sarısındaki toplam karotenoid içeriği Lohmann ırkı için sırasıyla 19.93, 16.85 ve 18.14 (µg/g) olarak bulunmuş iken (p<0.05) Hy-Line ırkında bu değerler sırasıyla 16.72, 17.00 ve 18.32 (µg/g) olarak bulunmuştur (p>0.05). Ayrıca yumurta sarısındaki toplam vitamin A içeriği Lohmann ırkı için sırasıyla 3.86, 4.34 ve 3.44 (µg/g) iken Hy-Line ırkı için sırasıyla 7.64, 3.55 ve 3.45 (µg/g) olarak bulunmuştur (p<0.05). Bunlara ilaveten yumurta sarısındaki toplam vitamin E içeriği Lohmann ırkı için sırasıyla 110.55, 111.03 ve 115.85 (µg/g) iken Hy-Line ırkı için sırasıyla 99.31, 97.89 ve 110.01 (µg/g) olarak bulunmuştur (p>0.05). Sonuç olarak yumurtacı tavukların yaşları arttıkça yumurta büyüklüğü de artmakta ve birim hacimde biriken besin madde miktarı azalmakta fakat yemler yeniden formülize edildiği takdirde bu olumsuzluk giderilebilmektedir.

Primary Language tr
Subjects
Journal Section Articles
Authors

Author: Mehmet Reşit KARAGEÇİLİ

Author: Filiz KARADAŞ

Bibtex @ { yyutbd236413, journal = {Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi}, issn = {1308-7576}, eissn = {1308-7584}, address = {Yuzuncu Yil University}, year = {2016}, volume = {26}, pages = {26 - 32}, doi = {10.29133/yyutbd.236413}, title = {Yumurtacı Tavuklarda Yumurta Sarısında Biriken Yağda Çözünen Antioksidanlar (Karotenoid, Vitamin E ve Vitamin A) Üzerine Yaşın Etkisi}, key = {cite}, author = {KARAGEÇİLİ, Mehmet Reşit and KARADAŞ, Filiz} }
APA KARAGEÇİLİ, M , KARADAŞ, F . (2016). Yumurtacı Tavuklarda Yumurta Sarısında Biriken Yağda Çözünen Antioksidanlar (Karotenoid, Vitamin E ve Vitamin A) Üzerine Yaşın Etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 26 (1), 26-32. DOI: 10.29133/yyutbd.236413
MLA KARAGEÇİLİ, M , KARADAŞ, F . "Yumurtacı Tavuklarda Yumurta Sarısında Biriken Yağda Çözünen Antioksidanlar (Karotenoid, Vitamin E ve Vitamin A) Üzerine Yaşın Etkisi". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 26 (2016): 26-32 <http://dergipark.org.tr/yyutbd/issue/22013/236413>
Chicago KARAGEÇİLİ, M , KARADAŞ, F . "Yumurtacı Tavuklarda Yumurta Sarısında Biriken Yağda Çözünen Antioksidanlar (Karotenoid, Vitamin E ve Vitamin A) Üzerine Yaşın Etkisi". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 26 (2016): 26-32
RIS TY - JOUR T1 - Yumurtacı Tavuklarda Yumurta Sarısında Biriken Yağda Çözünen Antioksidanlar (Karotenoid, Vitamin E ve Vitamin A) Üzerine Yaşın Etkisi AU - Mehmet Reşit KARAGEÇİLİ , Filiz KARADAŞ Y1 - 2016 PY - 2016 N1 - doi: 10.29133/yyutbd.236413 DO - 10.29133/yyutbd.236413 T2 - Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 26 EP - 32 VL - 26 IS - 1 SN - 1308-7576-1308-7584 M3 - doi: 10.29133/yyutbd.236413 UR - https://doi.org/10.29133/yyutbd.236413 Y2 - 2019 ER -
EndNote %0 Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences Yumurtacı Tavuklarda Yumurta Sarısında Biriken Yağda Çözünen Antioksidanlar (Karotenoid, Vitamin E ve Vitamin A) Üzerine Yaşın Etkisi %A Mehmet Reşit KARAGEÇİLİ , Filiz KARADAŞ %T Yumurtacı Tavuklarda Yumurta Sarısında Biriken Yağda Çözünen Antioksidanlar (Karotenoid, Vitamin E ve Vitamin A) Üzerine Yaşın Etkisi %D 2016 %J Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi %P 1308-7576-1308-7584 %V 26 %N 1 %R doi: 10.29133/yyutbd.236413 %U 10.29133/yyutbd.236413
ISNAD KARAGEÇİLİ, Mehmet Reşit , KARADAŞ, Filiz . "Yumurtacı Tavuklarda Yumurta Sarısında Biriken Yağda Çözünen Antioksidanlar (Karotenoid, Vitamin E ve Vitamin A) Üzerine Yaşın Etkisi". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 26 / 1 (January 2016): 26-32. https://doi.org/10.29133/yyutbd.236413