Year 2016, Volume 26, Issue 4, Pages 632 - 641 2016-12-31

Some Physical and Chemical Properties of Cold-Resistant Walnut Genotypes (Juglans regia L.) From Van Lake Basin
Van Gölü Havzasında Soğuklara Dayanıklı Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri

Serpil BAŞER [1] , Ahmet KAZANKAYA [2] , Adnan DOĞAN [3] , Adnan YAVİÇ [4] , Ferit ÇELİK [5]

362 506

One of the most important climatic factors is spring late frost that adversely affects walnut growing. Particularly the green shoot heads damaged from cold weather, when the temperature decrease -2-3°C, after starting of walnut vegetation. Turkey’s walnut production and yield were dramatically decreased during the late spring frost in 2013. 83 genotypes were marked in Van Lake zone during 2013. The present study carried out during 2014-2015 and the late vegetates walnut populations were investigated. 25 genotypes were selected based on the seed weights of the walnuts. The seed weights were 11.46-16.25 g, the shell weights were 4.46-8.27 g, the inner ratios were 45.79-61.08 %, the protein ratios were 12.55-21.34 %, total oil ratios were 63.99-69.34 %, humidity ratios were 2.09-3.87% and the ash ratios were 1.33-2.50 %. Additionally, The macro and micro elemental analysis of the seeds were carried out and % 2.44 N, 297.5 mg P, 442.6 mg K, 331.9 mg Mg, 186.8 mg Ca, 169.1 mg S, 1.88 mg Na, 2.58 mg Fe, 2.86 mg Mn, 2.29 mg Zn ve 1.34 mg Cu values were observed.

Ceviz yetiştiriciliğini olumsuz etkileyen en önemli iklim faktörlerinden biri ilkbahar geç donlarıdır. Cevizin vejetasyona başlamasından sonra, hava sıcaklığının en az -2-3°C 'ye düşmesi sonucu, yeşil aksam özellikle sürgün uçları soğuktan zarar görmektedir.  Türkiye’de 2013 yılında gerçekleşen ilkbahar geç donları nedeniyle ceviz üretiminde ve veriminde ciddi anlamda kayıplar söz konusu olmuştur. Van Gölü havzasında don zararından etkilenmeyen ve o yıl verim veren 83 genotip belirlenerek işaretlenmiştir. 2014-2015 yılları arasında yürütülen bu çalışmada; yörenin tohumdan yetişmiş, geç vejetasyona başlayan ceviz popülasyonları incelenmiştir. Meyve özellikleri dikkate alınarak iç ağırlığı yüksek olan ilk 25 genotip seçilmiştir.  Meyve ağırlığı 11.46-16.25 g, kabuk ağırlığı 4.46-8.27 g, iç ağırlığı 6.61-8.25 g,  iç oranı %45.79-61.08,  protein oranı %12.55-21.34, toplam yağ oranı %63.99-69.34, nem oranı %2.09-3.87 ve kül oranı %1.33-2.50 arasında belirlenmiştir. Genotiplerde 100 g iç meyvede makro ve mikro element içerikleri de analiz edilmiştir. Genotiplerin meyvelerinde ortalama %2.44 N, 297.5 mg P, 442.6 mg K, 331.9 mg Mg, 186.8 mg Ca, 169.1 mg S, 1.88 mg Na, 2.58 mg Fe, 2.86 mg Mn, 2.29 mg Zn ve 1.34 mg Cu içerdikleri saptanmıştır.

  • Adrienko MV, Zatokovay F, Satina LF (1990). Walnut in the Ukraine. Acta Horticulturae, 284, 339 p, Hungary
  • Akça Y, (1993). Gürün Cevizlerinin (Juglans regia L.) Seleksiyon Yolu İle Islahı Üzerinde Araştırmalar (Doktora Tezi Basılmamış). Y.Y.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Van.
  • Akça Y, (2001). Türkiye Ceviz Yetiştiriciliğine Genel Bakış. Türkiye 1. Ulusal Ceviz Sempozyumu. 5-8 Eylül 2001 Tokat, 298-307.
  • Ameral JS, Casal S, Pereira J, Seabra R, Oliveira B, (2003). Determination of sterol and fatty acid compositions, oxidative stability, and nutritional value of six walnut (Juglans regia L.) cultivars grown in Portugal. Journal of Agricultural Food Chemistry. 51: 7698–7702. Anonim (1991). Türk Standartları Enstitüsü. TS 1276, Ankara.
  • AOAC (1990). Official Methods of Analysis. 15th AOAC International. Washington, DC.
  • AOACS (1989). Offical Methods and Recommended Practices of The American Oil Chemistis Society.
  • Aşkın MA, Gün A, (1995). Çameli ve Bozkurt cevizlerinin (Juglans regia L.) seleksiyon yoluyla ıslahı. II. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi. 3-6 Ekim 1995, Cilt I (Meyve), 461-463. Adana.
  • Beyhan O, (1993). Darende Cevizlerinin (Juglans regia L.) Seleksiyon Yolu ile Islahı Üzerine Araştırmalar (Basılmamış Doktora Tezi), Y.Y.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Van.
  • Bremner JM, (1996). Nitrogen-total. Methods of soil analysis. Part III. Chemical Methods (Bartels J. M. and Bigham, J. M. eds). 3nd Ed, ASA SSSA Publisher, Agronomy. No: 5 Madison, WI, USA pp1085–1121.
  • Cosmulescu S, Bacıu A, Achım G, Botu M, Trandafir I, (2009). Mineral composition of fruits in different walnut (Juglans regia L.) cultivars. Not. Bot. Hort. Agrobot. Cluj 37 (2), 156-160.
Subjects Science, Engineering
Journal Section Articles
Authors

Author: Serpil BAŞER
Institution: YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ, BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ
Country: Turkey


Author: Ahmet KAZANKAYA
Institution: YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ, BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ

Author: Adnan DOĞAN
Institution: YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ, BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ
Country: Turkey


Author: Adnan YAVİÇ
Institution: YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ, BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ

Author: Ferit ÇELİK
Institution: YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ, BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ

Dates

Publication Date: December 31, 2016

Bibtex @research article { yyutbd267173, journal = {Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi}, issn = {1308-7576}, eissn = {1308-7584}, address = {Yuzuncu Yil University}, year = {2016}, volume = {26}, pages = {632 - 641}, doi = {10.29133/yyutbd.267173}, title = {Van Gölü Havzasında Soğuklara Dayanıklı Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri}, key = {cite}, author = {BAŞER, Serpil and KAZANKAYA, Ahmet and DOĞAN, Adnan and YAVİÇ, Adnan and ÇELİK, Ferit} }
APA BAŞER, S , KAZANKAYA, A , DOĞAN, A , YAVİÇ, A , ÇELİK, F . (2016). Van Gölü Havzasında Soğuklara Dayanıklı Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 26 (4), 632-641. DOI: 10.29133/yyutbd.267173
MLA BAŞER, S , KAZANKAYA, A , DOĞAN, A , YAVİÇ, A , ÇELİK, F . "Van Gölü Havzasında Soğuklara Dayanıklı Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 26 (2016): 632-641 <http://dergipark.org.tr/yyutbd/issue/26884/267173>
Chicago BAŞER, S , KAZANKAYA, A , DOĞAN, A , YAVİÇ, A , ÇELİK, F . "Van Gölü Havzasında Soğuklara Dayanıklı Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 26 (2016): 632-641
RIS TY - JOUR T1 - Van Gölü Havzasında Soğuklara Dayanıklı Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri AU - Serpil BAŞER , Ahmet KAZANKAYA , Adnan DOĞAN , Adnan YAVİÇ , Ferit ÇELİK Y1 - 2016 PY - 2016 N1 - doi: 10.29133/yyutbd.267173 DO - 10.29133/yyutbd.267173 T2 - Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 632 EP - 641 VL - 26 IS - 4 SN - 1308-7576-1308-7584 M3 - doi: 10.29133/yyutbd.267173 UR - https://doi.org/10.29133/yyutbd.267173 Y2 - 2016 ER -
EndNote %0 Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences Van Gölü Havzasında Soğuklara Dayanıklı Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri %A Serpil BAŞER , Ahmet KAZANKAYA , Adnan DOĞAN , Adnan YAVİÇ , Ferit ÇELİK %T Van Gölü Havzasında Soğuklara Dayanıklı Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri %D 2016 %J Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi %P 1308-7576-1308-7584 %V 26 %N 4 %R doi: 10.29133/yyutbd.267173 %U 10.29133/yyutbd.267173
ISNAD BAŞER, Serpil , KAZANKAYA, Ahmet , DOĞAN, Adnan , YAVİÇ, Adnan , ÇELİK, Ferit . "Van Gölü Havzasında Soğuklara Dayanıklı Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 26 / 4 (December 2016): 632-641. https://doi.org/10.29133/yyutbd.267173
AMA BAŞER S , KAZANKAYA A , DOĞAN A , YAVİÇ A , ÇELİK F . Van Gölü Havzasında Soğuklara Dayanıklı Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. YYU J AGR SCI. 2016; 26(4): 632-641.
Vancouver BAŞER S , KAZANKAYA A , DOĞAN A , YAVİÇ A , ÇELİK F . Van Gölü Havzasında Soğuklara Dayanıklı Ceviz (Juglans regia L.) Genotiplerinin Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi. 2016; 26(4): 641-632.