Year 2016, Volume 26, Issue 4, Pages 556 - 562 2016-12-31

Siverek (Şanlıurfa) Yöresinde Yetiştirilen Yerel Nar (Punica granatum L.) Genotiplerinin Bazı Pomolojik ve Kimyasal Özellikleri
Some Pomological and Chemical Characteristics of Local Pomegranate (Punica granatum L.) Genotypes Grown in Siverek (Şanlıurfa)

Ali İKİNCİ [1] , Mehmet Emin KILIÇ [2]

255 535

Bu çalışma 2012-2014 yıllarında Şanurfa ili Siverek ilçesinde yetiştirilen ve yöre iklimine adaptasyonu yüksek olan yerel nar (Punica granatum L.) genotiplerinin bazı pomolojik ve kimyasal özelliklerinin belirlenmesi amacıyla rütülmüştür. Çalışmada, 26 nar genotipinden üstün özelliklere sahip 15 nar genotipi silmiştir. Ümitvar olarak belirlenen 15 genotipte meyve ağırlığının 267.72-650.56 g, meyve b o yunu n 69.60-92.72 mm, meyve eninin 80.12-109.61 mm, meyve hacminin 275.00-731.67 cm3, meyve suyu miktarının 81-98 ml, meyve yoğunluğunun 0.868-0.974 g/cm3 ve dane ağırlığının 141.33-361.33 g arasında değiştiği belirlenmiştir. İncelenen genotiplerde suda çözünebilir toplam kuru madde miktarı 12.64-16.68 briks°, pH 2.84-3.31 ve titre edilebilir asit miktarı % 0.55-2.99 aralığında saptanmıştır. Araştırmada incelenen genotipler arasında sadece 63SV01 genotipinin tat meyvelere sahip olduğu tespit edilmiştir.

This study was carried out to determine the some pomological and chemical properties of local pomegranate (Punica granatum L.) genotypes for high adaptation to local climate grown in the Siverek (Şanlıurfa) county between the years of 2012-2014. In this study, among the 26 pomegranate genotypes 15 of them have been identified as promising cultivars. Fruit weight ranged from 267.72-650.56 g, fruit lenght ranged from 69 - 92.72 mm, fruit width ranged from 80.12 - 109.61 mm, fruit volume ranged from

275.00 - 731.67 cm3, fruit juice amount ranged from 81 - 98 ml; fruit density ranged from 0.868 - 0.974 g/cm3 and grain weight ranged from 141.33 - 361.33 g among the selected pomegranate genotypes. The

soluble solid content, pH and titratable acidity of promising genotypes were determined between 12.64-

16.68 brix°, 2.84-3.31 and 0.55-2.99%, respectively. Among the promising genotypes the type of 63SV01 have been found to have only sweet fruits.

  • Ak BE, Özgüven AI, İkinci A, Yılmaz C, Parlakçı H (2009). Some pomological traits of different pomegranate varieties grown in Sanliurfa-Turkey. I. International Symposium on Pomegranate and Minor Mediterranean Fruits, 16-19 October 2006, Acta Horticulturae, 818: 115-119.
Subjects Science, Engineering
Journal Section Articles
Authors

Author: Ali İKİNCİ

Author: Mehmet Emin KILIÇ

Dates

Publication Date: December 31, 2016

Bibtex @research article { yyutbd282765, journal = {Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi}, issn = {1308-7576}, eissn = {1308-7584}, address = {Yuzuncu Yil University}, year = {2016}, volume = {26}, pages = {556 - 562}, doi = {10.29133/yyutbd.282765}, title = {Siverek (Şanlıurfa) Yöresinde Yetiştirilen Yerel Nar (Punica granatum L.) Genotiplerinin Bazı Pomolojik ve Kimyasal Özellikleri}, key = {cite}, author = {İKİNCİ, Ali and KILIÇ, Mehmet Emin} }
APA İKİNCİ, A , KILIÇ, M . (2016). Siverek (Şanlıurfa) Yöresinde Yetiştirilen Yerel Nar (Punica granatum L.) Genotiplerinin Bazı Pomolojik ve Kimyasal Özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 26 (4), 556-562. DOI: 10.29133/yyutbd.282765
MLA İKİNCİ, A , KILIÇ, M . "Siverek (Şanlıurfa) Yöresinde Yetiştirilen Yerel Nar (Punica granatum L.) Genotiplerinin Bazı Pomolojik ve Kimyasal Özellikleri". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 26 (2016): 556-562 <http://dergipark.org.tr/yyutbd/issue/26884/282765>
Chicago İKİNCİ, A , KILIÇ, M . "Siverek (Şanlıurfa) Yöresinde Yetiştirilen Yerel Nar (Punica granatum L.) Genotiplerinin Bazı Pomolojik ve Kimyasal Özellikleri". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 26 (2016): 556-562
RIS TY - JOUR T1 - Siverek (Şanlıurfa) Yöresinde Yetiştirilen Yerel Nar (Punica granatum L.) Genotiplerinin Bazı Pomolojik ve Kimyasal Özellikleri AU - Ali İKİNCİ , Mehmet Emin KILIÇ Y1 - 2016 PY - 2016 N1 - doi: 10.29133/yyutbd.282765 DO - 10.29133/yyutbd.282765 T2 - Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 556 EP - 562 VL - 26 IS - 4 SN - 1308-7576-1308-7584 M3 - doi: 10.29133/yyutbd.282765 UR - https://doi.org/10.29133/yyutbd.282765 Y2 - 2016 ER -
EndNote %0 Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences Siverek (Şanlıurfa) Yöresinde Yetiştirilen Yerel Nar (Punica granatum L.) Genotiplerinin Bazı Pomolojik ve Kimyasal Özellikleri %A Ali İKİNCİ , Mehmet Emin KILIÇ %T Siverek (Şanlıurfa) Yöresinde Yetiştirilen Yerel Nar (Punica granatum L.) Genotiplerinin Bazı Pomolojik ve Kimyasal Özellikleri %D 2016 %J Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi %P 1308-7576-1308-7584 %V 26 %N 4 %R doi: 10.29133/yyutbd.282765 %U 10.29133/yyutbd.282765
ISNAD İKİNCİ, Ali , KILIÇ, Mehmet Emin . "Siverek (Şanlıurfa) Yöresinde Yetiştirilen Yerel Nar (Punica granatum L.) Genotiplerinin Bazı Pomolojik ve Kimyasal Özellikleri". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 26 / 4 (December 2016): 556-562. https://doi.org/10.29133/yyutbd.282765
AMA İKİNCİ A , KILIÇ M . Siverek (Şanlıurfa) Yöresinde Yetiştirilen Yerel Nar (Punica granatum L.) Genotiplerinin Bazı Pomolojik ve Kimyasal Özellikleri. YYU J AGR SCI. 2016; 26(4): 556-562.
Vancouver İKİNCİ A , KILIÇ M . Siverek (Şanlıurfa) Yöresinde Yetiştirilen Yerel Nar (Punica granatum L.) Genotiplerinin Bazı Pomolojik ve Kimyasal Özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi. 2016; 26(4): 562-556.