Coriandrum sativum L., Umbelliferae / Apiaceae ailesine ait
uçucu yağ dahil olmak üzere tıbbi bitki olarak kullanılan bir baharat
bitkisidir. Farklı kısımlarındaki çeşitli kimyasal bileşenleri, antibakteriyel,
antifungal ve antioksidatif olarak kullanışlıdır. Dolayısıyla gıdaların
bozulmasını önleyerek raf ömrünün uzatılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Kişnişin yaprak ve tohumları çoğunlukla
geleneksel tedavide kullanılır ve uçucu yağları insanlar için toksik olmaması
nedeniyle farmasötik ürünler ve parfüm bileşenlerinde yer alır. Kişniş, moleküler olarak yeterince tanımlanmamıştır. Kişniş ıslah çalışmalarıyla genetik olarak
tek düze Coriandrum sativum L
çeşitlerine ulaşılabilecektir. Kabul edilebilir Genotipler, germplazmdaki
genetik değişkenlik miktarıyla belirlenir ve kişniş için kullanılabilir
bilgiler sınırlıdır. Genetik
farklılığının belirlenmesinin çalışılması ve ıslah programlarında uygun genotip
kullanımının öneminin vurgulanması, kişnişteki genetik tabanı genişletmek için
gereklidir. Bu çalışmada; bazı Türk kişniş çeşitleri
arasındaki genetik varyasyonlar iki farklı markör tekniği kullanılarak (ISSR ve
SRAP) DNA düzeyinde araştırılmış ve ticareti yapılan bu çeşitler arasındaki
genetik ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Her iki primer toplam 473
skorlanabilir bant vermiş ve her markörden elde edilen sonuçlar genotipler
arasındaki filogenetik ilişkileri göstermiştir.
Coriandrum sativum L. is the spices plant that used as medicinal plant including essential
oil, belonging to the family Umbelliferae/Apiaceae.
Its various chemical components in different parts are useful as antibacterial,
antifungal and antioxidative. Therefore plays a major role in preserving the
shelf life of foods by preventing their spoilage. Leaves and seeds of coriander
mostly used in folk medicine and its essential oil used for pharmaceutical
products and as an ingredient in perfumes cause of non-toxic to humans.
Coriander is not much defined as molecularly. Coriander breeding studies will
probably result in more or less genetically identical varieties of Coriandrum sativum L. The acceptability
of the genotypes is determined by the amount of genetic variability in the
germplasm and the utilizable information is limited in coriander. Studying to
determine the genetic diversity of identified characters and emphasis of
importance to use convenient genotype in a breeding program is needed in order
to enlarge the genetic base in coriander. In this study; Genetic variations
among some Turkish coriander varieties were investigated at the DNA level using
two different marker techniques (ISSR and SRAP) and the aim was to determine
the genetic relationship between these traded varieties. Both primers gave
totally 473 scorable bands and all results from each marker have shown the
phylogenetic relationships between genotypes.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2017 |
Kabul Tarihi | 17 Haziran 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 27 Sayı: 2 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.