Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Determination of Seasonal Variation of Fatty Acid Composition of Water Mussels (Unio crassus Philipsson, 1788) (Mollusca: Bivalvia) from Aras River, Turkey

Yıl 2019, Cilt: 29 Sayı: 1, 121 - 126, 29.03.2019
https://doi.org/10.29133/yyutbd.495474

Öz

In this study, seasonal
variations in fatty acid composition of fresh water mussels (Unio crassus) located in
Pasinler-Horasan district of the Aras River/Erzurum were investigated. Mussels
were collected from 3 different stations monthly. The levels of saturated fatty
acids, such as myristic acid (14:0), palmitic acid (16:0), stearic acid (18:0)
and arachidic acid (20:0) were lower in spring and summer, than in autumn and
winter. Oleic acid (18:1-9), linoleic acid (18:2n-6) and arachidonic acid
(20:4n-6) exhibited similar trend except linolenic acid (18:3n-3). While the
highest level of EPA (Eikosapentaenoic acid 20:5n-3) and DHA (dokosaheksaenoic
acid 22:6n-3) was found in the autumn-winter period, their lowest levels were
determined in the spring-summer. The total average fat content of freshwater
mussels was about 1.5 %. The overall results suggest that Arachidonic Acid, EPA
and DHA, which are essential for human health, these are pre-dominant fatty
acids in fresh water mussels. As it is found to be valuable in terms of fatty
acids, studies should be carried out to bring them into the economy.

Kaynakça

  • Baygar T, Erkan N, Metin S, Özden Ö, Varlık C (2002). Soğukta depolanan alabalık raf ömrünün belirlenmesi. Türk Vet A Sci., 26:577-580.Dallinga JW, Moonen EJ, Dumoulin JC, Evers JL, Geraedts JP, Kleinjans JC (2002). Decreased human semen quality and organochlorine compounds in blood. Hum. Reprod. 17, 1973-1979.Dyerberg J, Bana HC and Njorne N (1975). Fatty acids composition of the plasm lipids in Greenland Eskimos. Am J Clin Nutr, 28, 958- 966.Dyerberg J and Bang HO (1979). Haemostatic function and platelet polyunsaturated fatty acids. Lancet, II, 433-434.Ekin İ, Başhan M, Şeşen R (2011). A comparison of the fatty acid composition of the phospholipid and neutral lipid of Unio elongatulus (Bourguignat, 1860) (Bivalvia: Unionidae) mussels from 4 diff erent localities in southeastern Anatolia, Turkey. Turk J Zool 35(6) 837-849.Embarek Ben (1994). Precense detection and growth of Listeria monocytogenes in seafoods: Review. Int. J. Food Microbiology. 23:17-34.Folch J, Lees M, Sloane-Stanley GH (1957). A simple method for the isolation and purification of total lipides from animal tissues. J. Biol. Chem. 226: 497-509.Koç A (2012). Dünya Gıda Krizi ve Gıda Fiyatlarında Oynaklığın Sürdürülebilir Kalkınma ve Yoksulluk Etkileri: Küresel ve Ulusal Politika Tepkileri. 10. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi 5-7 Eylül 2012 Konya. Koral S ve Süleyman B (2017). Doğu Karadenizdeki Kara Midyenin (Mytilus galloprovincialis) Amino Asit ve Yağ Asidi Kompozisyonunun Mevsimsel Değişiminin Belirlenmesi. Yunus Araştırma Bülteni. 1:17-28.Metcalfe and A. A. Schmitz. Anal. Chem., (1961). 33 (3), pp 363–364. DOI: 10.1021/ac60171a016. Publication Date: March 1961. ACS Legacy Archive.Sereflisan H O (2003). Gölbası Gölü (Hatay)’ nde bulunan Unio terminalis delicatus’ un üreme biyolojisi ve yetistiricilik potansiyelinin arastırılması. Doktora tezi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.Siemering G, David N, Hay J, Franz A (2005). Aquatic Pesticides Monitoring Program Literature Review”, San Francisco Estuary Institute, California, 10-20, 35-45.Tufan B, Koral S, Köse S (2011). Changes during fishing season in the fat content and fatty acid profile of edible muscle, liver and gonads of anchovy (Engraulis encrasicolus) caught in the Turkish Black Sea. International Journal of Food Science & Tech. 46(4):800 – 810.

Aras Nehri’ndeki Midyelerin (Unio crassus Philipsson, 1788) (Mollusca: Bivalvia) Yağ Asidi Kompozisyonunun Mevsimsel Değişiminin Belirlenmes

Yıl 2019, Cilt: 29 Sayı: 1, 121 - 126, 29.03.2019
https://doi.org/10.29133/yyutbd.495474

Öz

Bu çalışmada Erzurum ili
Pasinler-Horasan ilçeleri arasından geçen Aras Nehri’nden örnekleme yapılan
tatlı su midyelerinin (Unio crassus)
mevsimsel yağ asidi kompozisyonun değişimi incelenmiştir. İki ilçe arasındaki 3
farklı istasyondan yılın tüm aylarında çamurdan çıkarıp eleme yöntemi ile
örnekleme yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre doymuş yağ asitlerinden
miristik (14:0), palmitik (16:0), stearik (18:0) ve araşidik (20:0) asitin
seviyeleri ilkbahar ve yaz döneminde azalmakta buna karşın sonbahar ve kış
döneminde artmaktadır. Doymamış yağ asitlerinden oleik (18:1n-9), linoleik
(18:2n-6) ve araşidonik asit (20:4n-6) mevsimlere bağlı olarak birbirlerine
paralel değişim gösterirken linolenik asit (18:3n-3) diğer doymamış yağ
asitlerinin düşüşüne ve artışının aksine artış ve azalış göstermiştir. EPA
(20:5n-3) ve DHA (22:6n-3) oranlarında ise doymuş yağ asitlerinde olduğu gibi
sonbahar-kış döneminde artış, ilkbahar-yaz aylarında ise azalış olduğu
bulunmuştur. Araştırma sonucunda tatlısu midyelerinin toplam ortalama yağ
oranları %1.5 dolaylarında olduğu tespit edilmiştir. Yağ içeriklerinin ise; Araşidonik
Asit, EPA ve DHA açısından zengin olduğu belirlenmiş ve insan sağlığı için
esansiyel olan bu yağ asitleri yönünden değerli olduğu tespit edildiği için
ekonomiye kazandırılması için çalışmalar yapılması gerekmektedir.

Kaynakça

  • Baygar T, Erkan N, Metin S, Özden Ö, Varlık C (2002). Soğukta depolanan alabalık raf ömrünün belirlenmesi. Türk Vet A Sci., 26:577-580.Dallinga JW, Moonen EJ, Dumoulin JC, Evers JL, Geraedts JP, Kleinjans JC (2002). Decreased human semen quality and organochlorine compounds in blood. Hum. Reprod. 17, 1973-1979.Dyerberg J, Bana HC and Njorne N (1975). Fatty acids composition of the plasm lipids in Greenland Eskimos. Am J Clin Nutr, 28, 958- 966.Dyerberg J and Bang HO (1979). Haemostatic function and platelet polyunsaturated fatty acids. Lancet, II, 433-434.Ekin İ, Başhan M, Şeşen R (2011). A comparison of the fatty acid composition of the phospholipid and neutral lipid of Unio elongatulus (Bourguignat, 1860) (Bivalvia: Unionidae) mussels from 4 diff erent localities in southeastern Anatolia, Turkey. Turk J Zool 35(6) 837-849.Embarek Ben (1994). Precense detection and growth of Listeria monocytogenes in seafoods: Review. Int. J. Food Microbiology. 23:17-34.Folch J, Lees M, Sloane-Stanley GH (1957). A simple method for the isolation and purification of total lipides from animal tissues. J. Biol. Chem. 226: 497-509.Koç A (2012). Dünya Gıda Krizi ve Gıda Fiyatlarında Oynaklığın Sürdürülebilir Kalkınma ve Yoksulluk Etkileri: Küresel ve Ulusal Politika Tepkileri. 10. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi 5-7 Eylül 2012 Konya. Koral S ve Süleyman B (2017). Doğu Karadenizdeki Kara Midyenin (Mytilus galloprovincialis) Amino Asit ve Yağ Asidi Kompozisyonunun Mevsimsel Değişiminin Belirlenmesi. Yunus Araştırma Bülteni. 1:17-28.Metcalfe and A. A. Schmitz. Anal. Chem., (1961). 33 (3), pp 363–364. DOI: 10.1021/ac60171a016. Publication Date: March 1961. ACS Legacy Archive.Sereflisan H O (2003). Gölbası Gölü (Hatay)’ nde bulunan Unio terminalis delicatus’ un üreme biyolojisi ve yetistiricilik potansiyelinin arastırılması. Doktora tezi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.Siemering G, David N, Hay J, Franz A (2005). Aquatic Pesticides Monitoring Program Literature Review”, San Francisco Estuary Institute, California, 10-20, 35-45.Tufan B, Koral S, Köse S (2011). Changes during fishing season in the fat content and fatty acid profile of edible muscle, liver and gonads of anchovy (Engraulis encrasicolus) caught in the Turkish Black Sea. International Journal of Food Science & Tech. 46(4):800 – 810.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Harun Arslan Bu kişi benim 0000-0002-5115-3467

Özden Fakıoğlu Bu kişi benim 0000-0003-2015-7446

Fatih Korkmaz Bu kişi benim 0000-0001-9324-2014

Şeyda Tacer Tanas 0000-0001-7445-1101

Yayımlanma Tarihi 29 Mart 2019
Kabul Tarihi 15 Şubat 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 29 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Arslan, H., Fakıoğlu, Ö., Korkmaz, F., Tacer Tanas, Ş. (2019). Aras Nehri’ndeki Midyelerin (Unio crassus Philipsson, 1788) (Mollusca: Bivalvia) Yağ Asidi Kompozisyonunun Mevsimsel Değişiminin Belirlenmes. Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences, 29(1), 121-126. https://doi.org/10.29133/yyutbd.495474

Creative Commons License
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.