Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Ortaca Yöresi Sera Domatesi Bitkisinin (Solanum lycopersicum L.) Beslenme Durumunun Belirlenmesi

Yıl 2017, Cilt: 54 Sayı: 2, 141 - 147, 22.06.2017
https://doi.org/10.20289/zfdergi.387110

Öz








 






Bu çalışmada Muğla-Ortaca ilçesindeki 10
domates serasından alınan yaprak ve toprak örneklerinde N, P, K, Ca, Fe, Cu, Zn
ve Mn besin elementleriyle, toprakta pH, EC (tuz), CaCO3 ve organik
madde kapsamları tespit edilmiştir. Bu sayede yöre seralarının besin maddesi
kapsamları ile olası beslenme problemlerinin tespiti ve dengeli gübrelemeye
yönelik çözüm önerileri amaçlanmıştır. Elde edilen verilere göre; sera
toprakları genellikle alkali, tuz yönünden problemsiz, organik madde kapsamı
yetersiz veya orta, CaCO3 kapsamı ise orta veya yüksek seviyede
bulunmuştur. Toprak örneklerinde, toplam N fakir ve çok iyi düzey arasında
değişken, P, K ve Ca yeterli, Fe genellikle yetersiz iken, Cu, Mn ve Zn
kapsamları da yeterli düzeyde bulunmuştur. Yaprak örneklerinde ise yalnız K
kapsamları yetersiz bulunurken, diğer besin elementleri yeterli veya yüksek
düzeyde bulunmuştur.

Kaynakça

  • Adams, P., J.N. Davies and G.W. Winsor. 1978. Effects of nitrogen, potassium and magnesium on the quality and chemical composition of tomatoes grown in peat. Journal Horticultural Sciences, 53: 115-122.
  • Alagöz, Z., F. Öktüren ve E. Yılmaz. 2006. Antalya Bölgesinde karanfil yetiştirilen sera topraklarının bazı verimlilik özelliklerinin belirlenmesi. Akdeniz Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 19(1): 123-129.
  • Başar, H. 2001. Bursa İli topraklarının verimlilik durumlarının toprak analizleri ile incelenmesi. Uludağ Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 15: 69-83.
  • Bergmann, W. 1992. Evaluation of plant or leaf analysis results. In: Nutritional Disorders of Plants. (Ed: W. Bergmann). Gustav Fischer Verlag, pp 338-637.
  • Black, C.A. 1965. Methods of Soil Analysis. Part 2, Chemical and Microbiological Properties Publisher, Madison, Amer. Society Agron. Inc., Wisconsin, USA.
  • Bower, C.A. and L.L. Wilcox. 1965. Soluble Salt Methods of Soil Analysis. 933-940, Methods of Soil Analysis, Part 2, Am. Soc. Agron. No: 9, Madison, Wisconsin, USA.
  • Campbell, C.R. 2000. Reference sufficiency ranges for plant analysis in the southern region of the US. Southern cooperative series bulletin 394, updated and reformatted July 2009 http://www.clemson.edu/ sera6/scsb394notoc.pdf
  • Çağlar, K.Ö. 1949. Toprak Bilgisi. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayın No:10, Ankara.
  • Çıtak, S. ve S. Sönmez. 2013. Antalya ili ve çevresindeki nar (Punica granatum) bahçelerinin beslenme durumlarının belirlenmesi. Akdeniz Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 26(1): 65-71.
  • Çopur, Ö.U. ve A.V. Katkat. 1992. Azotlu gübrelerin domates bitkisinin bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri üzerine etkileri. Uludağ Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 9:119-129.
  • Deliboran, A., M. Coşkun., S. Abrak ve N. Şeyhanlıgil. 2014. Şanlıurfa-Karaali yöresinde serada yetiştirilen biber ve hıyar bitkilerinin beslenme durumunun toprak ve yaprak analizleriyle değerlendirilmesi. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 1:138-147.
  • Demirtaş, E.I., F.Ö. Asri ve N. Arı. 2014. Domatesin beslenme durumu, verimi ve kalite özelliklerine hümik asitin etkileri. Derim, 31:1, 1-16.
  • Güneş, A., M. Alpaslan ve A. İnal. 2000. Bitki Besleme ve Gübreleme. A.Ü. Ziraat Fak. Yayın No: 1514, Ankara, 467s.
  • Gürel, S ve H. Başar. 2006.Yalova yöresinde örtü altında yetiştirilen hıyarın beslenme durumunun toprak ve bitki analizleri ile incelenmesi. I. Sera topraklarının verimlilik durumları. Uludağ Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 21:2, 1-7.
  • Jackson, M.C. 1967. Soil Chemical Analysis. Prentice Hall of India Private’ Limited, New Delhi, USA.
  • Kacar, B. 1995. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri. III, Toprak Analizleri. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Eğt. Araş. ve Geliş. Vakfı Yayın No: 3, Ankara, 705 s.
  • Kacar, B. ve A. İnal. 2010. Bitki Analizleri. Nobel Yayıncılık, 2. Baskı, Ankara, 912 s.
  • Karaçal, İ ve Ş. Tüfenkçi. 2015. Bitki beslemede yeni yaklaşımlar ve gübre-çevre ilişkisi. TMMOB Ziraat Mühendisliği Odası, Türkiye Ziraat Mühendisliği VIII. Teknik Kongresi Bildiriler Kitabı-I, 12-16 Ocak, Ankara, s:280-295.
  • Kocabaş, I., İ., Sönmez., H. Kalkan ve M. Kaplan. 2007. Farklı organik gübrelerin adaçayı (Salvia fructicosa)’nın uçucu yağ oranı ve bitki besin maddeleri içeriğine etkileri. Akdeniz Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 20(1): 105-110.
  • Lindsay, W.L. and W.A. Norvell. 1978. Development of a DTPA soil test for zinc, iron, manganese and copper. Soil Science Society of America Journal, 42(3): 421- 428.
  • Maltaş, A.Ş. ve M. Kaplan. 2015. Antalya (Merkez İlçe)’da yetiştirilen örtüaltı güzlük domates bitkilerinin (Solanum lycopersicum L.) beslenme durumlarının belirlenmesi. Akdeniz Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 28(1): 33-38. Marchner, H. 1995. Mineral Nutrition of Higher Plants (Sec. Ed.), Academic Press, p 229-312.
  • Olsen, S.R. and E.L. Sommers. 1982. Phosphorus Soluble in Sodium Bicarbonate, Methods of Soil Analysis. Part 2, In: Chemical and Microbiological Properties. (Eds: A.L. Page, R.H. Miller, D.R. Keeney), pp 404-430.
  • Orman, Ş. ve M. Kaplan. 2004. Kumluca ve Finike yörelerinde serada yetiştirilen domates bitkisinin beslenme durumunun belirlenmesi. Akdeniz Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 17(1): 19-29.
  • Sevgican, A. 1989. Örtü Altı Sebzeciliği. Tarımsal Araştırmaları Destekleme ve Geliştirme Vakfı Yayın No: 19, Yalova.
  • Sönmez, S. ve M. Kaplan. 2007. Antalya-Demre yöresinde domates yetiştirilen sera topraklarının bazı verimlilik özelliklerinin değerlendirilmesi. Akdeniz Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 20(1): 29-35.
  • Sönmez, S., Ş. Orman, S. Çıtak, I.K. Oğuz, H. Kalkan, D.S. Uras, H. Ok, S.O. Çıtak, E. Yılmaz, N.K. Sönmez ve M. Kaplan. 2014. Kumluca ve Finike yöreleri turunçgil bahçelerinin beslenme durumlarının belirlenmesi. Akdeniz Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 27(1): 51-59.
  • TUİK. 2015. Türkiye İstatistik Kurumu, Bitkisel Üretim İstatistikleri Veri Tabanı. http://rapory.tuik.gov.tr.
  • Winsor, G.W. 1973. Nutrition. In: The U.K. Tomato Manual. Grower Books Land, London, pp 35-42.

Determination of the Nutritional Status of Tomato Plant (Solanum lycopersicum L.) Grown in Ortaca Region’s Greenhouses

Yıl 2017, Cilt: 54 Sayı: 2, 141 - 147, 22.06.2017
https://doi.org/10.20289/zfdergi.387110

Öz

In this study, N, P, K, Ca, Fe, Cu, Zn and Mn nutrients and pH, EC, CaCO3
and organic matter contents in leaf and soil samples which collected from 10
greenhouses of the
Muğla-Ortaca
district were determined. Thus, detection of the nutritional status and
possible nutritional problems of district greenhouses and solutions for
balanced fertilization were aimed. According to the experimental results,
greenhouse soils were found generally alkaline, saltless, organic matter
content deficient or medium and CaCO3 content deficient or high
levels. In the soil samples, while total N contents changed from deficient to
very sufficient, P, K, Ca, Cu, Mn and Zn sufficient but Fe generally
insufficient were found. In the leaf samples, while only K content was
insufficient, other nutrients were sufficient or high levels.

Kaynakça

  • Adams, P., J.N. Davies and G.W. Winsor. 1978. Effects of nitrogen, potassium and magnesium on the quality and chemical composition of tomatoes grown in peat. Journal Horticultural Sciences, 53: 115-122.
  • Alagöz, Z., F. Öktüren ve E. Yılmaz. 2006. Antalya Bölgesinde karanfil yetiştirilen sera topraklarının bazı verimlilik özelliklerinin belirlenmesi. Akdeniz Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 19(1): 123-129.
  • Başar, H. 2001. Bursa İli topraklarının verimlilik durumlarının toprak analizleri ile incelenmesi. Uludağ Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 15: 69-83.
  • Bergmann, W. 1992. Evaluation of plant or leaf analysis results. In: Nutritional Disorders of Plants. (Ed: W. Bergmann). Gustav Fischer Verlag, pp 338-637.
  • Black, C.A. 1965. Methods of Soil Analysis. Part 2, Chemical and Microbiological Properties Publisher, Madison, Amer. Society Agron. Inc., Wisconsin, USA.
  • Bower, C.A. and L.L. Wilcox. 1965. Soluble Salt Methods of Soil Analysis. 933-940, Methods of Soil Analysis, Part 2, Am. Soc. Agron. No: 9, Madison, Wisconsin, USA.
  • Campbell, C.R. 2000. Reference sufficiency ranges for plant analysis in the southern region of the US. Southern cooperative series bulletin 394, updated and reformatted July 2009 http://www.clemson.edu/ sera6/scsb394notoc.pdf
  • Çağlar, K.Ö. 1949. Toprak Bilgisi. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayın No:10, Ankara.
  • Çıtak, S. ve S. Sönmez. 2013. Antalya ili ve çevresindeki nar (Punica granatum) bahçelerinin beslenme durumlarının belirlenmesi. Akdeniz Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 26(1): 65-71.
  • Çopur, Ö.U. ve A.V. Katkat. 1992. Azotlu gübrelerin domates bitkisinin bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri üzerine etkileri. Uludağ Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 9:119-129.
  • Deliboran, A., M. Coşkun., S. Abrak ve N. Şeyhanlıgil. 2014. Şanlıurfa-Karaali yöresinde serada yetiştirilen biber ve hıyar bitkilerinin beslenme durumunun toprak ve yaprak analizleriyle değerlendirilmesi. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 1:138-147.
  • Demirtaş, E.I., F.Ö. Asri ve N. Arı. 2014. Domatesin beslenme durumu, verimi ve kalite özelliklerine hümik asitin etkileri. Derim, 31:1, 1-16.
  • Güneş, A., M. Alpaslan ve A. İnal. 2000. Bitki Besleme ve Gübreleme. A.Ü. Ziraat Fak. Yayın No: 1514, Ankara, 467s.
  • Gürel, S ve H. Başar. 2006.Yalova yöresinde örtü altında yetiştirilen hıyarın beslenme durumunun toprak ve bitki analizleri ile incelenmesi. I. Sera topraklarının verimlilik durumları. Uludağ Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 21:2, 1-7.
  • Jackson, M.C. 1967. Soil Chemical Analysis. Prentice Hall of India Private’ Limited, New Delhi, USA.
  • Kacar, B. 1995. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri. III, Toprak Analizleri. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Eğt. Araş. ve Geliş. Vakfı Yayın No: 3, Ankara, 705 s.
  • Kacar, B. ve A. İnal. 2010. Bitki Analizleri. Nobel Yayıncılık, 2. Baskı, Ankara, 912 s.
  • Karaçal, İ ve Ş. Tüfenkçi. 2015. Bitki beslemede yeni yaklaşımlar ve gübre-çevre ilişkisi. TMMOB Ziraat Mühendisliği Odası, Türkiye Ziraat Mühendisliği VIII. Teknik Kongresi Bildiriler Kitabı-I, 12-16 Ocak, Ankara, s:280-295.
  • Kocabaş, I., İ., Sönmez., H. Kalkan ve M. Kaplan. 2007. Farklı organik gübrelerin adaçayı (Salvia fructicosa)’nın uçucu yağ oranı ve bitki besin maddeleri içeriğine etkileri. Akdeniz Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 20(1): 105-110.
  • Lindsay, W.L. and W.A. Norvell. 1978. Development of a DTPA soil test for zinc, iron, manganese and copper. Soil Science Society of America Journal, 42(3): 421- 428.
  • Maltaş, A.Ş. ve M. Kaplan. 2015. Antalya (Merkez İlçe)’da yetiştirilen örtüaltı güzlük domates bitkilerinin (Solanum lycopersicum L.) beslenme durumlarının belirlenmesi. Akdeniz Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 28(1): 33-38. Marchner, H. 1995. Mineral Nutrition of Higher Plants (Sec. Ed.), Academic Press, p 229-312.
  • Olsen, S.R. and E.L. Sommers. 1982. Phosphorus Soluble in Sodium Bicarbonate, Methods of Soil Analysis. Part 2, In: Chemical and Microbiological Properties. (Eds: A.L. Page, R.H. Miller, D.R. Keeney), pp 404-430.
  • Orman, Ş. ve M. Kaplan. 2004. Kumluca ve Finike yörelerinde serada yetiştirilen domates bitkisinin beslenme durumunun belirlenmesi. Akdeniz Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 17(1): 19-29.
  • Sevgican, A. 1989. Örtü Altı Sebzeciliği. Tarımsal Araştırmaları Destekleme ve Geliştirme Vakfı Yayın No: 19, Yalova.
  • Sönmez, S. ve M. Kaplan. 2007. Antalya-Demre yöresinde domates yetiştirilen sera topraklarının bazı verimlilik özelliklerinin değerlendirilmesi. Akdeniz Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 20(1): 29-35.
  • Sönmez, S., Ş. Orman, S. Çıtak, I.K. Oğuz, H. Kalkan, D.S. Uras, H. Ok, S.O. Çıtak, E. Yılmaz, N.K. Sönmez ve M. Kaplan. 2014. Kumluca ve Finike yöreleri turunçgil bahçelerinin beslenme durumlarının belirlenmesi. Akdeniz Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 27(1): 51-59.
  • TUİK. 2015. Türkiye İstatistik Kurumu, Bitkisel Üretim İstatistikleri Veri Tabanı. http://rapory.tuik.gov.tr.
  • Winsor, G.W. 1973. Nutrition. In: The U.K. Tomato Manual. Grower Books Land, London, pp 35-42.
Toplam 28 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Atilla Levent Tuna

İsmail Altunay Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 22 Haziran 2017
Gönderilme Tarihi 18 Ekim 2016
Kabul Tarihi 2 Ocak 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 54 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Tuna, A. L., & Altunay, İ. (2017). Ortaca Yöresi Sera Domatesi Bitkisinin (Solanum lycopersicum L.) Beslenme Durumunun Belirlenmesi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 54(2), 141-147. https://doi.org/10.20289/zfdergi.387110

      27559           trdizin ile ilgili görsel sonucu                 27560                    Clarivate Analysis ile ilgili görsel sonucu            CABI logo                      NAL Catalog (AGRICOLA), ile ilgili görsel sonucu             EBSCO Information Services 

                                                       Creative Commons Lisansı This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.