This study was conducted in Turkey’s most
significant place İzmir-Torbalı in terms of processing tomato cultivation throughout
the 2015’s growing period. In this study, the effect of pre-harvest cut off
irrigation treatments was examined on both
yield and some fruit quality parameters in different soil types. This study was
conducted in sandy-loam (C1), silty-loam (C2) and clayey-loam (E) parcels
belonging to several producers who cooperate with TAT Gıda A.Ş. In this study,
cut off irrigation treatments 5, 10 and 15 days before the harvest were trialed
in these 3 soil types. The highest
yield was obtained from silty-loam soil with 15073 kg/da and from cut
off irrigation treatment 10 days before
the harvest. Similarly, the lowest fruit sunburn ratio was obtained %10.53 in
silty-loamy soil and %6.53 in clayey-loamy soil again with cut off
irrigation treatment 10 days before the
harvest. However, the highest brix value (%6.23) was obtained from cut
off irrigation treatment 5 days before the harvest. The lowest pH value (4.91)
was obtained again from cut off irrigation treatment 5 days before the harvest.
Final irrigation treatment 15 days before the harvest was ranked generally last
in terms of yield and quality parameters. The highest fruit sunburn value was
obtained both from this treatment and control parcel.
Processing tomato soil type final irrigation brix yield quality
Bu çalışma, Türkiye’de sanayi domatesi yetiştiriciliğinde
önemli bir yeri olan İzmir-Torbalı bölgesinde farklı toprak koşullarında
uygulanan hasat öncesi son sulama uygulamalarının verim ve bazı meyve kalite
özelliklerindeki değişime olan etkisinin belirlenmesi amacıyla 2015 yılı
döneminde yürütülmüştür. Çalışma TAT Gıda A.Ş ile birlikte çalışan farklı
üreticilere ait kumlu-tın bünyeli (C1), siltli-tın bünyeli (C2) ve killi-tın
bünyeli (E) parsellerde yürütülmüştür. Çalışmada
her üç toprak tipinde de hasattan 15 gün önce, 10 gün önce ve 5 gün önce sulama
uygulamaları durdurulmuştur. Çalışma
sonucunda en yüksek verim 15073 kg/da ile siltli-tınlı toprakta ve
hasattan 10 gün önce son sulama uygulamasından elde edilmiştir. Benzer şekilde
en düşük meyve güneş yanıklığı oranı da yine aynı toprak bünyesinde (siltli-tın) %10.53 ve killi-tın toprakta
%6.53 ile yine 10 gün önce durdurulan son su uygulamasından elde edilmiştir.
Ancak en yüksek briks değeri (%6.23) ise diğer uygulamalara göre hasattan 5 gün
önce durdurulan son sulama uygulamasından elde edilmiştir. Çalışmada en düşük
pH değeri de (4.91) yine 5 gün önce durdurulan son sulama uygulamasından elde
edilmiştir. Son sulamanın hasattan 15 gün önce yapıldığı uygulama ise elde
edilen verim ve kalite özellikleri açısından uygulamalar arasında genelde en
son sırada yer almıştır. En yüksek meyve güneş yanıklık değeri kontrol parseli
ile birlikte bu uygulamadan elde edilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 22 Haziran 2017 |
Gönderilme Tarihi | 27 Ocak 2017 |
Kabul Tarihi | 24 Şubat 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 54 Sayı: 2 |