Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2011, Cilt: 17 Sayı: 1, 0 - , 06.03.2011
https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000001151

Öz

Türkiye’de Ekimi Yapılan Tuza Toleranslı ve Tuza Hassas Arpa Çeşitlerinin Karakteristikleri

Yıl 2011, Cilt: 17 Sayı: 1, 0 - , 06.03.2011
https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000001151

Öz

Özet

Bu araştırmada, farklı NaCl konsantrasyonlarına (0, 100, 150 ve 200 mM) maruz bırakılan on iki arpa (Hordeum vulgare L.) çeşidi erken fide evresinde tuza toleransları bakımından sınıflandırılmıştır. Arpa çeşitlerinin tuza toleransındaki genotipik çeşitliliği belirlemek için kök ve gövde kuru ağırlığının bir fonksiyonu olarak tuza tolerans indeksi (%), seleksiyon parametresi olarak değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, Avcı-2002 tuza en toleranslı ve Tokak 157/37 tuza en hassas arpa çeşidi olarak belirlenmiştir. Na+/K+ oranlarının tuza tolerans açısından etkili bir seleksiyon kriteri olarak kullanılıp kullanılmayacağını değerlendirmek için Avcı-2002 ve Tokak 157/37 arpa çeşitleri, kontrol veya artan NaCl konsantrasyonlarına (100, 200 ve 300 mM) 6 gün için maruz bırakılmıştır. Her iki arpa çeşidi, köküne göre gövdesinde daha fazla Na+ ve K+ biriktirmiştir. Her iki arpa çeşidinin kök ve gövde dokusunda NaCl konsantrasyonunun artmasıyla Na+ içeriği önemli düzeyde artarken, K+ içeriği önemli düzeyde azalmıştır (P<0.05). Bu bağlamda, Na+/K+ oranındaki artış, Avcı-2002 arpa çeşidine göre Tokak 157/37 arpa çeşidinde genellikle daha yüksek bulunmuştur (P<0.05). Sonuç olarak, kuru ağırlık ve Na+/K+ oranı bir genotipin tuza toleransının güvenilir indeksi olarak kullanılabilir.

 

 

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mustafa Yıldız

Hakan Terzi

Yayımlanma Tarihi 6 Mart 2011
Gönderilme Tarihi 21 Şubat 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 17 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Yıldız, M., & Terzi, H. (2011). Türkiye’de Ekimi Yapılan Tuza Toleranslı ve Tuza Hassas Arpa Çeşitlerinin Karakteristikleri. Journal of Agricultural Sciences, 17(1). https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000001151

Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).