BibTex RIS Kaynak Göster

GIDA BANKACILIĞI VE MUHASEBESİ

Yıl 2010, Cilt: 24 Sayı: 3, 257 - 266, 06.07.2011

Öz

1960‘lı yılların sonlarında Amerika Birleşik Devletleri’nde
(ABD) başlayan ve çoğu ülkede ekonomik başta olmak üzere bir çok nedenden
dolayı yeterince beslenemeyen insanların, özelliklede çocukların ihtiyaçlarının
karşılanması noktasında faaliyet gösteren “gıda bankacılığı”, Türkiye’de ancak
2004 yılının başında uygulamaya girmiştir.
Gıda bankacılığı sisteminde, ekonomik durumu iyi olmayan vatandaşlar
ile çeşitli nedenlerle piyasaya sürülemeyen veya pazarlanması verimli olmayan
ihtiyaç fazlası maddeleri bulunan gerçek ve tüzel kişiler arasında köprü
oluşturarak sosyal adaletin sağlanması benimsenmektedir.
Çalışmada, bu sistemin işletmelere getirmiş olduğu büyük vergi
avantajlarının boyutları tespit edilmiş olup bu bağlamda; gıda bankacılığının
avantajları, vergi kanunları açısından durumu irdelenmiştir. Son olarak da gıda
bankacılığı çerçevesinde yapılan işlemlerin muhasebeleştirilmesi açıklanmıştır.

Kaynakça

  • Arpacı, A. Ö. (2009), “Gıda Bankacılığı Faaliyetinde Bulunan Dernek ve Vakıflara Yapılacak Bağışlar”, www.alomaliye.com/ekim_05/alter_omer_gıda_bank.htm, Erişim Tarihi: 12.07.2009.
  • Gençyürek, L. (2009), “Gıda Bankacılığının Vergisel Yönü”, www.alomaliye.com/levent_gencyurek_gıda _bank.htm, Erişim Tarihi: 12.07.2009.
  • Güler, İ. (2009), “Gelir, Kurumlar Vergisi ve Diğer kanunlardaki Bağış ve Yardımlar (1)”, www.muhasebenet.net/makale_ibrahim_guler_bagis ve yardımlar.doc, Erişim Tarihi: 15.07.2009.
  • Gündoğdu, Z. (2008), “Gıda Bankacılığı-Food Banking”, Vergi Raporu Dergisi, Yıl:16, Sayı:100, s.74.
  • http://www.denizfeneri.org.tr/icerik.aspx?kod=GIDABANKASIDETAY, Erişim Tarihi: 11.07.2009.
  • Kızılot, Ş. (2006), “Bankaya Bağış Yapmanın Avantajı”, 12.10.2006, Hürriyet Gazetesi.
  • Sürmen, Y., Aygün, D. (2009), “Türkiye’de gıda bankacılığı ve muhasebe işlemleri”, Marmara üniversitesi, İ.İ.B.F. Dergisi, Cilt XXVI, Sayı 1, s.191-209.
  • Gelir Vergisi Kanunu
  • Katma Değer Vergisi Kanunu
Yıl 2010, Cilt: 24 Sayı: 3, 257 - 266, 06.07.2011

Öz

Kaynakça

  • Arpacı, A. Ö. (2009), “Gıda Bankacılığı Faaliyetinde Bulunan Dernek ve Vakıflara Yapılacak Bağışlar”, www.alomaliye.com/ekim_05/alter_omer_gıda_bank.htm, Erişim Tarihi: 12.07.2009.
  • Gençyürek, L. (2009), “Gıda Bankacılığının Vergisel Yönü”, www.alomaliye.com/levent_gencyurek_gıda _bank.htm, Erişim Tarihi: 12.07.2009.
  • Güler, İ. (2009), “Gelir, Kurumlar Vergisi ve Diğer kanunlardaki Bağış ve Yardımlar (1)”, www.muhasebenet.net/makale_ibrahim_guler_bagis ve yardımlar.doc, Erişim Tarihi: 15.07.2009.
  • Gündoğdu, Z. (2008), “Gıda Bankacılığı-Food Banking”, Vergi Raporu Dergisi, Yıl:16, Sayı:100, s.74.
  • http://www.denizfeneri.org.tr/icerik.aspx?kod=GIDABANKASIDETAY, Erişim Tarihi: 11.07.2009.
  • Kızılot, Ş. (2006), “Bankaya Bağış Yapmanın Avantajı”, 12.10.2006, Hürriyet Gazetesi.
  • Sürmen, Y., Aygün, D. (2009), “Türkiye’de gıda bankacılığı ve muhasebe işlemleri”, Marmara üniversitesi, İ.İ.B.F. Dergisi, Cilt XXVI, Sayı 1, s.191-209.
  • Gelir Vergisi Kanunu
  • Katma Değer Vergisi Kanunu
Toplam 9 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr;en
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Nuraydın Topcu Bu kişi benim

Abdulkadir Kaya Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 6 Temmuz 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 24 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Topcu, N., & Kaya, A. (2011). GIDA BANKACILIĞI VE MUHASEBESİ. Atatürk Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Dergisi, 24(3), 257-266.

4aoDA4.pngithenticate-badge-rec-positive.png800px-Open-Access-PLoS.svg.png