Yamula patlıcanı kendine özgü çizgili yapısı, sert meyve eti gibi özellikleri ile ön plana çıkmakta olup, özellikle yetiştirildiği bölgedeki insanlar tarafından kurutmalık, taze tüketim ve salamura olarak farklı şekillerde tüketilmektedir. Pazarlanabilir ürün için üniform meyve, hastalık ve zararlılara dayanımlı ve aynı zamanda verimli genotipler en önemli unsurdur. Fakat Yamula patlıcanında üreticiler kendi elde ettikleri standart tohumlarla üretim yaptıklarından dolayı genetik farklılık kaçınılmaz olmuştur. Bu amaçla Kayseri yöresinden seçilen farklı meyve tiplerine sahip 10 adet Yamula patlıcanı genotipi ile 1 adet Manisa patlıcanı ve 1 adet Anamur tipi hibrit patlıcan çeşidinin genetik benzerlik/farklılıkları ISSR markırları ile belirlenmiştir. 12 patlıcan genotipinde 15 ISSR primeri ile yürütülen çalışma ile 8 primerde polimofizm elde edilmiştir. Primer başına ortalama 8.47 bant elde edilirken toplam bant sayısı 127 ve polimorfizm oranı %21.3 olarak belirlenmiştir. Skorlanan bantlardan elde edilen UPGMA dendrogramına göre tüm genotipler arasındaki genetik benzerlik %94 olarak tespit edilmiştir. Çalışamadan elde edilen bulgular farklı meyve tiplerine göre seçilen 10 adet Yamula patlıcanı genotipleri arasında genetik farklılığın olduğunu göstermiştir.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 6 Özel Sayı |