BibTex RIS Kaynak Göster

-

Yıl 2015, Cilt: 4 Sayı: 1, 61 - 73, 06.07.2015

Öz

Female writers of different periods are concerned with issues related to women. Among them are Kate Chopin and Sylvia Plath who represent women in their works. In this perspective, Chopin’s The Awakening (1899), and Plath’s The Bell Jar (1963) focus on different periods but emphasize common problems of women such as patriarchy and its pressure on women. From this point, the analysis of the works will reveal how patriarchy puts pressure on women and reactions of women against it. Firstly, in order to reveal the pressure of patriarchy on women, the method their works adopt should be understood.So, the power relations and usage of power in social space need to be emphasized. In this perspective, power, ideology and space concepts will be explained and these theories will be applied to the novels. By the help of these theories, the power relations among men and women and the reactions of the women will be studied. Finally, the analysis of the two works will reveal the ways, methods men choose to restrict women, and the way women resist against all these oppressions and their solutions to the confinement

THE AWAKENING VE THE BELL JAR ROMANLARINDA KADINLARIN KISITLANMASI VE DİRENİŞİ

Yıl 2015, Cilt: 4 Sayı: 1, 61 - 73, 06.07.2015

Öz

Farklı dönemlerdeki kadın yazarlar kadınlar ile alakalı konularla ilgilenirler.
Bunlar arasında Kate Chopin ve Sylvia Plath, eserlerinde kadınları temsil eden yazarlardır.
Bu bağlamda, Chopin’in The Awakening (1899) ve Plath’ın The Bell Jar (1963) eserleri
farklı zamanlara odaklansa da, patriyarki ve kadınlar üzerindeki baskısı gibi kadınların
ortak problemlerini anlatırlar. Bu noktadan hareketle, eserlerin analizi patriyarkinin kadınlar üzerinde nasıl baskı oluşturduğunu ve kadınların bu baskıya karşı nasıl karşı
çıktığını ortaya koyacaktır.
İlk olarak, patriyarkinin kadınlar üzerindeki baskısını ortaya koymak için eserlerin
benimsediği metot anlaşılmalıdır. Bu nedenle, güç ilişkisi ve gücün sosyal mekân içerisinde
uygulanışının anlaşılması gerekmektedir. Bu bağlamda çalışmada güç, ideoloji ve mekân
kavramları açıklanacak ve bu teoriler eserler üzerinde uygulanacaktır. Bu teorilerin yardımı
ile erkekler ile kadınlar arasındaki güç ilişkileri ve kadınların tepkisi ortaya koyulacaktır.
Sonuç olarak, iki eserin incelenmesi, erkeklerin kadınları sınırlamak için seçtikleri
yöntem ve metotları, kadınların tüm bu baskılara karşı gösterdikleri direnci ve bu
sınırlamalara karşı buldukları yöntemleri ortaya çıkaracaktır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Onur Kaya Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 6 Temmuz 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kaya, O. (2015). THE AWAKENING VE THE BELL JAR ROMANLARINDA KADINLARIN KISITLANMASI VE DİRENİŞİ. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 4(1), 61-73.
AMA Kaya O. THE AWAKENING VE THE BELL JAR ROMANLARINDA KADINLARIN KISITLANMASI VE DİRENİŞİ. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. Temmuz 2015;4(1):61-73.
Chicago Kaya, Onur. “THE AWAKENING VE THE BELL JAR ROMANLARINDA KADINLARIN KISITLANMASI VE DİRENİŞİ”. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 4, sy. 1 (Temmuz 2015): 61-73.
EndNote Kaya O (01 Temmuz 2015) THE AWAKENING VE THE BELL JAR ROMANLARINDA KADINLARIN KISITLANMASI VE DİRENİŞİ. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 4 1 61–73.
IEEE O. Kaya, “THE AWAKENING VE THE BELL JAR ROMANLARINDA KADINLARIN KISITLANMASI VE DİRENİŞİ”, Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 4, sy. 1, ss. 61–73, 2015.
ISNAD Kaya, Onur. “THE AWAKENING VE THE BELL JAR ROMANLARINDA KADINLARIN KISITLANMASI VE DİRENİŞİ”. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 4/1 (Temmuz 2015), 61-73.
JAMA Kaya O. THE AWAKENING VE THE BELL JAR ROMANLARINDA KADINLARIN KISITLANMASI VE DİRENİŞİ. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2015;4:61–73.
MLA Kaya, Onur. “THE AWAKENING VE THE BELL JAR ROMANLARINDA KADINLARIN KISITLANMASI VE DİRENİŞİ”. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 4, sy. 1, 2015, ss. 61-73.
Vancouver Kaya O. THE AWAKENING VE THE BELL JAR ROMANLARINDA KADINLARIN KISITLANMASI VE DİRENİŞİ. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2015;4(1):61-73.

downloaddownloaddownloaddownload  download  download       download     download      download download    download  download download download downloaddownload