BibTex RIS Kaynak Göster

C Vitamini İlavesinin Egzersiz Performansına ve Kas Hasarına Etkisi

Yıl 2010, Cilt: 5 Sayı: 2, 60 - 69, 01.09.2010

Öz

Vitamin ilavelerinin egzersiz performansını arttırdığı yönünde yaygın bir inanç vardır. Bununla birlikte vitamin ilavesinin performansı neden arttırması gerektiği ile ilgili teorik temel açık değildir. Kullanımının yaygın olmasından dolayı, bu derleme sadece C vitamini ilavesinin egzersiz performansına ve kas hasarına etkisini inceleyen araştırmalar ile sınırlandırılmıştır. Konu ile ilgili araştırma sonuçları çelişkilidir, bu nedenle kesin bir yargıya ulaşmak güçtür. Sonuç olarak, C vitamini ilavesi dayanıklılık ve kuvvet performansında artışa neden olmamaktadır, ancak C vitamini ilavesi oksidatif stresi, dolayısıyla kas hasarını ve kas ağrısını azaltabilir. Belirli koşullar altında C vitamini ilavesinin oksidatif stresi ve hücresel hasarı şiddetlendirdiği, lipit peroksidasyon seviyesini arttırdığı gösterilmiştir. Gelişi güzel alınacak C vitamini ilavesi pro-oksidan etki gösterebilir. C vitamini ilavesi almak yerine, her koşulda yeterli ve dengeli besin tüketilmelidir.

Effect of Vitamin C Supplementation on Exercise Performance and Muscle Damage

Yıl 2010, Cilt: 5 Sayı: 2, 60 - 69, 01.09.2010

Öz

It is believed that vitamin supplements enhance exercise performance. Furthermore, the theoretical basis related with why vitamin supplements should increase sports performance is not clear. Because of thefrequent use of vitamin C, this review is limited to studies focusing on the effects of vitamin C supplementation on exercise performance and muscle damage. The results of the studies are conflicted so it is difficult to make the finalconclusion. In conclusion, vitamin C supplementation doesn’t improve endurance and strength performance, furthermore it may attenuate oxidativestress and also muscle damage and soreness. It has been demonstrated that,under some conditions, vitamin C supplementation exacerbates oxidativestress and cellular damage, and increases the lipid peroxidation level. The indiscriminately use of vitamin C supplement may react as pro-oxidant. Instead of using vitamin C supplements, in all cases, adequate andwell-balanced diet should be consumed

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA22AY54GP
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Hayriye ÇAKIR Atabek Bu kişi benim

Filiz Özdemir Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2010
Gönderilme Tarihi 1 Eylül 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Atabek, H. Ç., & Özdemir, F. (2010). C Vitamini İlavesinin Egzersiz Performansına ve Kas Hasarına Etkisi. CBÜ Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, 5(2), 60-69.
AMA Atabek HÇ, Özdemir F. C Vitamini İlavesinin Egzersiz Performansına ve Kas Hasarına Etkisi. CBÜ BESBD. Eylül 2010;5(2):60-69.
Chicago Atabek, Hayriye ÇAKIR, ve Filiz Özdemir. “C Vitamini İlavesinin Egzersiz Performansına Ve Kas Hasarına Etkisi”. CBÜ Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi 5, sy. 2 (Eylül 2010): 60-69.
EndNote Atabek HÇ, Özdemir F (01 Eylül 2010) C Vitamini İlavesinin Egzersiz Performansına ve Kas Hasarına Etkisi. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 5 2 60–69.
IEEE H. Ç. Atabek ve F. Özdemir, “C Vitamini İlavesinin Egzersiz Performansına ve Kas Hasarına Etkisi”, CBÜ BESBD, c. 5, sy. 2, ss. 60–69, 2010.
ISNAD Atabek, Hayriye ÇAKIR - Özdemir, Filiz. “C Vitamini İlavesinin Egzersiz Performansına Ve Kas Hasarına Etkisi”. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 5/2 (Eylül 2010), 60-69.
JAMA Atabek HÇ, Özdemir F. C Vitamini İlavesinin Egzersiz Performansına ve Kas Hasarına Etkisi. CBÜ BESBD. 2010;5:60–69.
MLA Atabek, Hayriye ÇAKIR ve Filiz Özdemir. “C Vitamini İlavesinin Egzersiz Performansına Ve Kas Hasarına Etkisi”. CBÜ Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, c. 5, sy. 2, 2010, ss. 60-69.
Vancouver Atabek HÇ, Özdemir F. C Vitamini İlavesinin Egzersiz Performansına ve Kas Hasarına Etkisi. CBÜ BESBD. 2010;5(2):60-9.