BibTex RIS Kaynak Göster

Organik ve Konvansiyonel Olarak Yetiştirilen Salata–Marul (Lactuca sativa L. var. crispa) Çeşitlerinin Tohum Verimi ve Kalitesi Yönünden Karşılaştırılması

Yıl 2015, Cilt: 3 Sayı: 1, 143 - 149, 01.06.2015

Öz

Bu çalışma, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Dardanos Yerleşkesi deneme alanında yürütülmüştür. İki yıl boyunca ilkbahar döneminde 3 farklı kıvırcık yaprak salata çeşidi (Arapsaçı, Artemis ve Lattughino) organik ve konvansiyonel şartlar altında yetiştirilerek, elde edilen sonuçlar birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Denemede tüm çeşitler 30 x 40 cm sıra üzeri ve arası mesafelerle dikilmiş ve her parsel 5,76 m2’lik alandan oluşmuştur. Denemede her tekerrürden tohumluk olarak bırakılan bitkilerde, tohumluk bitki boyu ölçümü ve tohum hasadı yapılmıştır. Tohum hasadından sonra, tohum verimi, 1000 dane ağırlığı, tohum çimlenme oranı ve hızı değerleri incelenmiştir. Tohum hasadından sonra gerçekleştirilen testler ve tohum verimi arasındaki farklılıklar önemli bulunurken bitki başına tohum verimi organik çeşitlerde ortalama 8,35 g/bitki iken konvansiyonel çeşitlerin ortalaması 9,48 g/bitki olarak gerçekleşmiştir. Çimlenme oranı (organik çeşitler ortalaması: %89,67 konvansiyonel çeşitler ortalaması: %90,33) ve ortalama çimlenme zamanı, açısından uygulamalar arasındaki farklılıklar ise istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır

Kaynakça

  • Abak, K., Sarı, N., Daşgan, Y., 2000. Effect of sowing/planting dates on seed yield and quality of lettuce in GAP area. Acta Horticulturea. 533: 39–43.
  • Aksoy, U., 2001. Ekolojik Tarım: Genel Bir Bakış. Türkiye II. Ekolojik Tarım Sempozyumu. 14–16 Kasım 2001, Antalya.
  • Altındişli, A., İlter, E., 2002. Ekolojik Tarımda İlke ve Kavramlar. Organik (Ekolojik) Tarım Eğitimi Ders Notları. İzmir. 18–24.
  • Anonim, 2006. 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu, 08.11.2006 tarihli ve 26340 sayılı Resmi Gazete.
  • Anonymus, 1996. International Rules for Seed Testing, 1996. Seed Science and Technology. Rules. Vol: 24.
  • Baş, T., Koludar, J., 1991. Salata ve Marulda Farklı Ekim Tarihlerinin Tohum Verimine Etkisi Üzerine Araştırmalar. Ege Bölgesi 1. Tarım Kongresi. 7–11 Eylül, Aydın. 132–136.
  • Bonina, J., Cantliffe, D.J., 2005. Seed Production and Seed Sources of Organic Vegetables. http://edis.ifas.ufl.edu/hs227.
  • Çömlekçioğlu, N., Pakyürek, Y.A., Söylemez, S., 2003. Farklı Gelişme Dönemlerinde Uygulanan Gibberellik Asidin Marulda (Lactuca sativa var. longifolia) Tohum Verim ve Kalitesine Etkileri. V. Sebze Tarımı Sempozyumu Bildirileri. 2004, Çanakkale.
  • Deleuran, L.C., Boelt, B., 2005. The Challange of Producing Organic Vegetable Seeds of High Quality in Danmark, Minister of Food, Agriculture and Fisheries, Danish Institute of Agricultural Sciences, Internal Report. No: 226, Denmark.
  • Ellis, R., Roberts, E.H., 1980. Towards a rational basis for testing seed quality. In. Seed production, Butter Worths. London, 605–635.
  • Şensoy, S., Abak, K., Daşgan, H.Y., 1996. Eşdeğer Miktarda Mineral ve Organik Gübre Uygulamalarının Marulda Nitrat Birikimi, Verim ve Kaliteye Etkileri. GAP I. Sebze Tarımı Sempozyumu. 7–10 Mayıs 1996, Şanlıurfa.
  • Ünal, M.O., 2009. Bazı Sebze Türlerinin Organik ve Konvansiyonel Tohum Üretiminde Verim ve Kalite Özelliklerinin Karşılaştırılması. Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Bornova–İzmir, 50 s.
  • Varış, S., Gül, A, Arın, L., 2001. The Effects of Different Growing Media on The Growth, Yield and Quality Cos Lettuce and Tomato Growth in A Cold Glasshause. Trakya University, School of Natural Sciences, Ph. D. Thesis, 323 s.
  • Vural, H., Esiyok, D., Duman, I., 2000. Kültür Sebzeleri (Sebze Yetistirme). E.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü. Bornova–İzmir.

Comparison of Seed Yields of Lettuce Varieties (Lactuca sativa L. var. crispa) Grown under Organic and Conventional Conditions

Yıl 2015, Cilt: 3 Sayı: 1, 143 - 149, 01.06.2015

Öz

This research was carried out at research field of Canakkale Onsekiz Mart University Dardanos Campus. Lactuca sativa L. var. crispa (cv. Arapsaçı, Artemis and Lattughino) were used as plant materials. Plants grown both organically and conventionally and obtained data were compared to each other. Seedlingd planted with 30 x 40 cm raw spaces and each parcel was 5,6 m2. Seed yield and flower stem height in flowering stage were determined on the plants that are marked before. After seed harvesting seed yield, 1000 seed weight were determined and standart germination tests, were meausured on germinated seeds. Conventional grown plants were observed more superior especially on seed yield (8,35g/plant and 9,48 g/plant for organic and conventional varieties respectively ) whereas differences between seed yield and tests performed after harvest were found significant. Effects of growing conditions on germination rate(89,67% and 90,33% for organic and conventional varieties respectively) and speed were not statistically significant

Kaynakça

  • Abak, K., Sarı, N., Daşgan, Y., 2000. Effect of sowing/planting dates on seed yield and quality of lettuce in GAP area. Acta Horticulturea. 533: 39–43.
  • Aksoy, U., 2001. Ekolojik Tarım: Genel Bir Bakış. Türkiye II. Ekolojik Tarım Sempozyumu. 14–16 Kasım 2001, Antalya.
  • Altındişli, A., İlter, E., 2002. Ekolojik Tarımda İlke ve Kavramlar. Organik (Ekolojik) Tarım Eğitimi Ders Notları. İzmir. 18–24.
  • Anonim, 2006. 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu, 08.11.2006 tarihli ve 26340 sayılı Resmi Gazete.
  • Anonymus, 1996. International Rules for Seed Testing, 1996. Seed Science and Technology. Rules. Vol: 24.
  • Baş, T., Koludar, J., 1991. Salata ve Marulda Farklı Ekim Tarihlerinin Tohum Verimine Etkisi Üzerine Araştırmalar. Ege Bölgesi 1. Tarım Kongresi. 7–11 Eylül, Aydın. 132–136.
  • Bonina, J., Cantliffe, D.J., 2005. Seed Production and Seed Sources of Organic Vegetables. http://edis.ifas.ufl.edu/hs227.
  • Çömlekçioğlu, N., Pakyürek, Y.A., Söylemez, S., 2003. Farklı Gelişme Dönemlerinde Uygulanan Gibberellik Asidin Marulda (Lactuca sativa var. longifolia) Tohum Verim ve Kalitesine Etkileri. V. Sebze Tarımı Sempozyumu Bildirileri. 2004, Çanakkale.
  • Deleuran, L.C., Boelt, B., 2005. The Challange of Producing Organic Vegetable Seeds of High Quality in Danmark, Minister of Food, Agriculture and Fisheries, Danish Institute of Agricultural Sciences, Internal Report. No: 226, Denmark.
  • Ellis, R., Roberts, E.H., 1980. Towards a rational basis for testing seed quality. In. Seed production, Butter Worths. London, 605–635.
  • Şensoy, S., Abak, K., Daşgan, H.Y., 1996. Eşdeğer Miktarda Mineral ve Organik Gübre Uygulamalarının Marulda Nitrat Birikimi, Verim ve Kaliteye Etkileri. GAP I. Sebze Tarımı Sempozyumu. 7–10 Mayıs 1996, Şanlıurfa.
  • Ünal, M.O., 2009. Bazı Sebze Türlerinin Organik ve Konvansiyonel Tohum Üretiminde Verim ve Kalite Özelliklerinin Karşılaştırılması. Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Bornova–İzmir, 50 s.
  • Varış, S., Gül, A, Arın, L., 2001. The Effects of Different Growing Media on The Growth, Yield and Quality Cos Lettuce and Tomato Growth in A Cold Glasshause. Trakya University, School of Natural Sciences, Ph. D. Thesis, 323 s.
  • Vural, H., Esiyok, D., Duman, I., 2000. Kültür Sebzeleri (Sebze Yetistirme). E.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü. Bornova–İzmir.
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA96ZM37RP
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Seda Rakıcı Bu kişi benim

Canan Öztokat Kuzucu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Rakıcı, S., & Öztokat Kuzucu, C. (2015). Organik ve Konvansiyonel Olarak Yetiştirilen Salata–Marul (Lactuca sativa L. var. crispa) Çeşitlerinin Tohum Verimi ve Kalitesi Yönünden Karşılaştırılması. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(1), 143-149.