BibTex RIS Kaynak Göster

SEVGİ SOYSAL VE YENİŞEHİR’DE BİR ÖĞLE VAKTİ ROMANINDAN MİMARİ/KENTSEL MEKÂNA İLİŞKİN ÇIKARIMLAR

Yıl 2013, Cilt: 2 Sayı: 3, 61 - 80, 01.06.2013

Öz

Pek çok ünlü yazar kentsel yaşamı romanlarında aktarmıştır. Bu kentsel yaşamlar; yazarın gözlemleri, imgelemi ve anıları üzerine yeniden yapılandırılarak yazınsal mekânlara dönüştürülmüş, gerçek veya düşsel kentler olarak okuyucuya sunulmaktadır. Edebiyattaki bu yazınsal mekânlar, mekânların kurulmasını ve mekân kavramını, mimarlığın ve kentsel mekânın kendi disiplinine ait sınırları dışındaki öznelerin gözünden anlamamıza yardımcı olmaktadır. Bu bağlamda, çürüyen bir kavak ağacının devrilme sürecini kapsayan bir buçuk saatlik zaman dilimini öyküleştirirken; kentin zaman, mekân ve insan ilişkilerini de yansıtan ve Sevgi Soysal tarafından 1973 yılında kaleme alınmış olan Yenişehir’de Bir Öğle Vakti romanı incelemeye değerdir. Soysal, Ankara kentindeki kentsel yaşamın modernizasyonunu, roman boyunca hassas gözlemlerine dayanan eleştirel bir anlayışla, gerçekçi bir biçimde tasvir etmektedir. Romanı mekânsal olarak okumanın Ankara kentsel peyzajına dair epistemolojik alana katkıda bulunacağına inanılmaktadır. Sonuç olarak, bu makalenin amacı, 1970’ler Ankara’sında bulunan kentsel mekânların, özellikle modernizasyon sembolü olan Yenişehir sokaklarının anlamlarını analiz etmektir. Günden güne değer kaybettiği düşünülen Ankara’nın modern kentsel peyzajının gerçek anlamını kavramak, korumak ve sürdürmek için bu anlamların ortaya çıkarılması gereklidir

SEVGI SOYSAL AND ARCHITECTURAL/URBAN SPACE ILLUSTRATIONS FROM HER NOON-TIME IN YENISEHIR (YENIŞEHIR’DE BIR ÖĞLE VAKTI) NOVEL

Yıl 2013, Cilt: 2 Sayı: 3, 61 - 80, 01.06.2013

Öz

A notable feature of several well-known novelists is their description of urban life. These urban lives are presented to the readers as taking place in real or imaginary cities thatare transformed into literary spaces, restructured on the observations, imagination and
memories of the writer. These spaces, portrayed in literature, contribute to an understanding
of the conception and construction of space from the point of view of those outside the
disciplinary boundaries of architecture/urban space In this respect, it is important to examine
the novel Noon Time in Yenişehir (Sevgi Soysal, 1973), because it reflects the relationship
between time-space and the users of the city, through the fictionalization of the short period in
which a poplar tree falls down. Soysal offers a realistic and critical understanding of the
modernization of the urban life in the city of Ankara through sensitive observations sustained
throughout the novel. It is believed that interpreting the novel in spatial terms will contribute
to the epistemological realm related to the urban landscape of Ankara. Thus, the aim of this
paper is to analyze the meanings of urban spaces that existed in Ankara in the 1970s,
especially the streets of Yenisehir, in terms of the symbolization of modernization. An
understanding of these meanings is necessary in order to comprehend, preserve and sustain
the real significance of the modern urban landscape of Ankara, which is being constantly
eroded.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA28CN73YF
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Nur Çağlar Bu kişi benim

Zeynep Tuna Ultav Bu kişi benim

Esin Boyacıoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2013
Gönderilme Tarihi 1 Haziran 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 2 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Çağlar, N., Tuna Ultav, Z., & Boyacıoğlu, E. (2013). SEVGİ SOYSAL VE YENİŞEHİR’DE BİR ÖĞLE VAKTİ ROMANINDAN MİMARİ/KENTSEL MEKÂNA İLİŞKİN ÇIKARIMLAR. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, 2(3), 61-80.
AMA Çağlar N, Tuna Ultav Z, Boyacıoğlu E. SEVGİ SOYSAL VE YENİŞEHİR’DE BİR ÖĞLE VAKTİ ROMANINDAN MİMARİ/KENTSEL MEKÂNA İLİŞKİN ÇIKARIMLAR. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi. Haziran 2013;2(3):61-80.
Chicago Çağlar, Nur, Zeynep Tuna Ultav, ve Esin Boyacıoğlu. “SEVGİ SOYSAL VE YENİŞEHİR’DE BİR ÖĞLE VAKTİ ROMANINDAN MİMARİ/KENTSEL MEKÂNA İLİŞKİN ÇIKARIMLAR”. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi 2, sy. 3 (Haziran 2013): 61-80.
EndNote Çağlar N, Tuna Ultav Z, Boyacıoğlu E (01 Haziran 2013) SEVGİ SOYSAL VE YENİŞEHİR’DE BİR ÖĞLE VAKTİ ROMANINDAN MİMARİ/KENTSEL MEKÂNA İLİŞKİN ÇIKARIMLAR. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi 2 3 61–80.
IEEE N. Çağlar, Z. Tuna Ultav, ve E. Boyacıoğlu, “SEVGİ SOYSAL VE YENİŞEHİR’DE BİR ÖĞLE VAKTİ ROMANINDAN MİMARİ/KENTSEL MEKÂNA İLİŞKİN ÇIKARIMLAR”, Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, c. 2, sy. 3, ss. 61–80, 2013.
ISNAD Çağlar, Nur vd. “SEVGİ SOYSAL VE YENİŞEHİR’DE BİR ÖĞLE VAKTİ ROMANINDAN MİMARİ/KENTSEL MEKÂNA İLİŞKİN ÇIKARIMLAR”. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi 2/3 (Haziran 2013), 61-80.
JAMA Çağlar N, Tuna Ultav Z, Boyacıoğlu E. SEVGİ SOYSAL VE YENİŞEHİR’DE BİR ÖĞLE VAKTİ ROMANINDAN MİMARİ/KENTSEL MEKÂNA İLİŞKİN ÇIKARIMLAR. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi. 2013;2:61–80.
MLA Çağlar, Nur vd. “SEVGİ SOYSAL VE YENİŞEHİR’DE BİR ÖĞLE VAKTİ ROMANINDAN MİMARİ/KENTSEL MEKÂNA İLİŞKİN ÇIKARIMLAR”. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, c. 2, sy. 3, 2013, ss. 61-80.
Vancouver Çağlar N, Tuna Ultav Z, Boyacıoğlu E. SEVGİ SOYSAL VE YENİŞEHİR’DE BİR ÖĞLE VAKTİ ROMANINDAN MİMARİ/KENTSEL MEKÂNA İLİŞKİN ÇIKARIMLAR. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi. 2013;2(3):61-80.