BibTex RIS Kaynak Göster

Violent Behaviors Seen in Muslim Society

Yıl 2014, Cilt: 50 Sayı: 3, 63 - 94, 01.09.2014

Öz

The main topic of this article is violent conducts seen in Muslim society. In the study, violent, damaging and destructive behaviors and events seen in Muslim countries are discussed in the case of Turkey. The researcher, in addition to written sources on the subject, benefited from his own observations on violence in the society where he lives and resorted to quantitative and qualitative research techniques in this context. In the research, domestic violence is handled first. In this framework, the study discusses family’s place in social life, aspects of domestic violence, and violence against the elderly women and children within the family in various dimensions. Then it examines the types of violence observed in various social areas. In this context, violence in education, traffic, and sport is discussed. Also suicide as a form of violence, blood revenge, kidnapping, honor-based violence, strife and conflict, issues on political violence, and finally the phenomenon of violence in the media are tried to understand. When considering all of these issues, it has been aimed to understand correctly the situation of violent behaviors in Islamic countries such as Turkey, by reference to Islam and critical approaches where necessary.

Müslüman Toplumda Görülen Şiddet İçerikli Davranışlar

Yıl 2014, Cilt: 50 Sayı: 3, 63 - 94, 01.09.2014

Öz

Bu makalenin temel konusu, Müslüman toplumda görülen şiddet içerikli davranışlardır. Araştırmada Türkiye örneği temelinde Müslüman ülkelerde gözlemlenen şiddet içerikli, zarar verici ve yıkıcı davranış ve olaylar ele alınmaktadır. Araştırmacı, konuyla ilgili yazılı kaynaklara ek olarak içinde yaşadığı toplumda şiddete dair yaptığı gözlemlerden de yararlanmış ve bu çerçevede nicel ve nitel araştırma tekniklerine de başvurmuştur. Çalışmada öncelikle aile içi şiddet ele alınmaktadır. Bu çerçevede ailenin toplumsal hayattaki yeri, aile içi şiddetin boyutları, aile içinde yaşlılara, kadına ve çocuklara yönelik şiddet çeşitli yönleriyle işlenmektedir. Aile içi şiddetten sonra çeşitli toplumsal alanlarda gözlemlenen şiddet türleri incelenmektedir. Bu bağlamda eğitimde, trafikte ve sporda şiddet konuları ele alınmaktadır. Ayrıca ilerleyen sayfalarda bir şiddet türü olarak intihar, kan davası, adam kaçırma, töreye dayalı şiddet, kavga ve çatışma, siyasal şiddet konuları ve nihayet medyada şiddet olgusu anlaşılmaya çalışılmaktadır. Bütün bu konular ele alınırken yeri geldikçe eleştirel yaklaşıma ve İslam yaklaşımına başvurularak Türkiye gibi İslam ülkelerinde yanlış görülen şiddet davranışlarının durumunun değerlendirilmesi amaçlanmaktadır

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA56SF23ZN
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Ejder Okumuş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2014
Gönderilme Tarihi 1 Eylül 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 50 Sayı: 3

Kaynak Göster

ISNAD Okumuş, Ejder. “Müslüman Toplumda Görülen Şiddet İçerikli Davranışlar”. Diyanet İlmi Dergi 50/3 (Eylül 2014), 63-94.