BibTex RIS Kaynak Göster

A Study on the Net Radiation Balance and Frost Days at Manisa

Yıl 1992, Cilt: 6 Sayı: 1, - , 01.06.1992

Öz

Manisa and its vtcinites are affected by the Mediterranean maritime climatic regime, and there prevails suitable conditions for human life and agricultural activities.

At the point of the meteorological station of Manisa, the angles between the sun rays and the earth's surface change from 28° (in December) to 75° (In June) and the Insolation continues 2726 hours along the year. The average annual length of the daylight is 7.5 hours, but this continuation is rising to 12.6 hours in July and scares to 2.8 hours in December. The length of daylight also affects the amount to radiation that is received. Of 100 % radiation entering the top of the atmosphere (approximately 685.6 cal/cm^ -day), but 52 % of this heat is received by the earth's surface. And about 42 % of the incoming energy is absorbed by the earth (on the horizontal surfaces). Of this 21 % is immediately reflected back into the atmosphere as the earth's effective radiation and leaving approximately 21 % to heat the earth. Mean annual solar energy balance 1s about 144.8 cal / cm2 - day. But the amount of the solar energy balance varies between 9.7 cal / cm2 - day (in December) and 285.6 cal /cm2 - day (in June). Thus, it is possible to say that the total heat budget is positive at Manisa site along the year. For the positive heat budget that Indicates us that there isn’t intensity cooling In the site of Manisa.  

MANİSA'NIN ENERJİ BİLANÇOSU VE DON OLAYLI GÜNLERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME

Yıl 1992, Cilt: 6 Sayı: 1, - , 01.06.1992

Öz

Don olayından korunmak, atmosfer olaylarıyla mücadeleyi gerektirdiğinden, pek kolay değildir. Ancak, don olayının meydana geleceği yer. gün. gün sayısı ve süresi ile bu süre içindeki şiddeti ve yıl olarak tekrarlama aralıklan, önceden bilinir ya da tahmin edilirse. son derece kolaylaşır, özellikle, kültür bitkilerinin don olayına karşı dayanabildikleri en düşük sıcaklık dereceleri, don olayının en erken, en geç ve ortalama başlama ve sona erme tarihleri ile don riskinin en çok % 20 olacağı efektif vejetasyon süresinin başlama ve sona erme tarihleri, don olayına karşı önlem alınabilmesi için bilinmesi gereken en önemli bilgilerdir. İşte bu yazı, söz konusu bilgilerin ortaya konulması amacıyla kaleme alınmıştır. Burada, fazla ayrıntıya girilmeden önce Manisa'nın sıcaklık koşullarını etkilemesi bakımından son derece önemli olan "insolasyon, radyasyon ve eneıji bilânçosu" üzerinde durulacak ve daha sonra, 59 yılın (1929-1988) don olaylı dönemlerine ilişkin "günlük en düşük sıcaklık değerleri", extrem veri tiplerinden oldukları düşüncesinden hareketle, bu özelliği yansıtabilecek istatistik yöntemlerden GUMBEL'in eztrem probabilité (ihtimal) dağılım yöntemi ile analize tabi tutularak, don olayına karşı önlem almada kullanılabilecek bilgilerin ortaya konulmasına çalışılacaktır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Lütfi İhsan Sezer Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 1992
Gönderilme Tarihi 28 Nisan 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 1992 Cilt: 6 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Sezer, L. İ. (1992). MANİSA’NIN ENERJİ BİLANÇOSU VE DON OLAYLI GÜNLERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME. Ege Coğrafya Dergisi, 6(1).