BibTex RIS Kaynak Göster

Überlick der Struktur und Funktion der Städte Türkisch-Thraziens

Yıl 1984, Cilt: 2 Sayı: 1, - , 01.06.1984

Öz

Zusammenfassung (A summary of this article is Deutsch)

Das türkisclic Thrazien zeigt im Allgemeinen eine sehr unterschiedliche Besiedlung, die sowohl entwicklungspolitisch, als auch klimatisch und physiogeographisch bedingt ist.Währcnd Nordthrazien in starkem Masse Züge eines siedlungsleeren Raumes trägt, haben die klimatischen Vorteile der Marmarameerküste zu einer dichten Besiedlung geführt, die allerdings durch das sich zur Küste erstreckende Ganosmassiv auch Unterbrechungen aufweist. So liegen nur wenige Fiscverdörfer entlang der Schwarzcnmccrküstc, die aus dem Innern der Provinz über Schotter belegte Stichstrassen zu erreichen sind; auch verhinderte das Istranca-Gebirge mit seinen Ausläufern jahrhunderte lang eine dichte Besiedlung. Der Einschnitt des Ganosmassivs hingegen bildet zugleich eine Zweiteilung in der Struktur der Siedlungen. So sind zwischen Istanbul und Tekirdağ, entlang der Küste So sind zwiseven Istanbul bedingt durch die Nahe Istanbuls, Freihcit-siedlungen -Zweithäuser- in Form eines dünnen Streifens zu beobachten, die nach dem Ganosmassiv vorwiegend ländlichen Charakter annchmen.

ÜBERLICK DER STRUKTUR UND FUNKTION DER STÄDTE TÜRKISCH-THRAZIENS

Yıl 1984, Cilt: 2 Sayı: 1, - , 01.06.1984

Öz

Trakya şehirlerinin yapısı ve işlevleri

Çok eski bir yerleşme alanı olan Trakya’da şehirsel yerleşmeler bir yandan doğal koşullara, diğer yandan tarihî faktörlere bağlı olarak bir dağılış düzeni gösterirler. Trakya’da Türkiye geneline göre yoğun bir yerleşme dağılışına karşın şehirsel yerleşmeler (İstanbul hariç) oldukça az nüfuslu, küçük şehirsel yerleşmelerdir. Yaklaşık olarak 70 yerleşmenin nüfusu 2.000’in üzerinde olmasına rağmen bunların ancak 26’sı şehirsel yerleşme niteliği taşır ve yalnız 15’i 10.000’in üzerinde bir nüfusa sahiptir. Söz konusu bu küçük şehirsel yerleşmelerin incelenmesi sonucunda ülkemize özgü bir yerleşme tipi olan ”Kasaba”nın da özellikleri saptanabilmiştir.

Strüktür ve fonksiyonların incelenmesinde pek çok ortak özellik bulunabilmiştir. Özellikle en küçük şehirsel yerleşmelerde İdarî fonksiyon, diğerlerinde ise askerî fonksiyonun hakim olduğu, bunun yanı sıra tarım ve tarıma bağlı bir endüstrinin varlığı görülmektedir.

Strüktürel bakımdan kantitatif olarak iş ve ticaretin yoğunluk kazandığı alanlar yerleşmelerin şehirsel yerleşme kategorisine dahil edilebilmelerine yol açmakla birlikte şehir içinde belirgin bir farklılık sör konusu değildir. İkametgâh alanlarında da göçmenlerin oluşturduğu segregasyon alanları dışında gözle görülür strüktürel bir farklılık hemen hemen yok gibidir. Bütünüyle hepsinde birkaç fonksiyonun varlığı görülmekle beraber strüktürel bakımdan tam anlamıyla fonksiyon alanlarının gelişimine ve çeşitliliğine fazla rastlanmaz. Trakya’daki şehirsel yerleşmeler genellikle yakın çevrelerinin merkezi durumundadırlar (il merkezleri dahil).

Küçük şehirsel yerleşmeler için doğal olan büyük ihtiyaçların büyük merkezden karşılanması eğilimi diğer üç il merkezi için de geçerlidir. Bu olgu yerleşmelerin fazla gelişmediğini göstermektedir. Bu da İstanbul metropolünün dominant etkisinden kaynaklanmaktadır. İstanbul gibi büyük bir merkezin yakınlığı Trakya’daki tüm şehirsel yerleşmelerin gelişmesi üzerinde adeta baltalayın bir rol oynamaktadır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Bedriye Tolun Denker Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 1984
Gönderilme Tarihi 1 Temmuz 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 1984 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Denker, B. T. (1984). Überlick der Struktur und Funktion der Städte Türkisch-Thraziens. Ege Coğrafya Dergisi, 2(1).