Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Demographic Evaluation of Families Breakfast Habits in Turkey

Yıl 2013, Cilt: 3 Sayı: 1, 37 - 48, 31.05.2013

Öz

Face-to-face surveys have been carried out with 252 people from various quarters of Izmit to determine what the breakfast habits of Turkish families are and whether these habits differ according to demographic characteristics. The survey scale, which was utilized for the purpose of this study, consisted of twenty-five questions prepared according to the nine-grade scale. A “One-way Anova” test was applied to the data that we obtained from these face-to-face surveys so as to determine first of all whether the families’ breakfast habits differ according to demographic characteristics. Thereafter, a ttest was applied to differing breakfast foods to verify the differences. The results of these two tests revealed that many breakfast foods differ according to demographic characteristics. Accordingly, the consumption amount of breakfast foods increases as the families’ level of income and the parents’ level of education gets higher, while an increase in the number of family members leads to a decrease in the consumption amount of breakfast foods.

Kaynakça

  • education level leads to an increase of weekly consumed breakfast foods, because the education level of
  • the father and/or mother helps to reach a higher level of income. An increase in the number of family
  • members results in a decrease in the consumption of breakfast foods.
  • ANKA, (2006), Türk Halkı Kahvaltı Fakiri.http://www.haberpan.com/turk-halki-kahvalti-fakiri-1-haberi.
  • Dünya Gıda Dergisi, (Aralık 2012), Türk kahvaltı kültürüne doğru kısa bir keşif yolculuğu, http://www.dunyagida.com.tr/haber.php?nid=548
  • Denizer D., (2011), Kahvaltı Kültürü, Tourism Gazette.
  • http://gunluk.annemmutfakta.tv/kahvaltidan-asla-vazgecmeyin.annemmutfakta
  • http://gia.gen.tr/gor.php?g=36253
  • http://www.agaclar.net/forum/aperatifler-corbalar-salatalar-soslar/8292.htm
  • http://www.diyadinnet.com/HABER-624-t%C3%BCrkler-kahvalt%C4%B1da-%C3%A7ay%C4%B1- avrupal%C4%B1lar-ise-bal%C4%B1%C4%9F%C4%B1-tercih-ediyor
  • http://www.kadinlaricin.net/yemek-tarifleri/kahvaltinin-onemi.htm
  • Mazıcıoğlu M M., Öztürk A., (2003),”Üniversite 3 ve 4. Sınıf öğrencilerinde beslenme alışkanlıkları ve bunu etkileyen Faktörler”, Erciyes Medical Periodical, 25:172-178.
  • Önay D.,(2011), ” Üniversite Öğrencilerinin Kahvaltı Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi: Akşehir Sağlık Yüksekokulu Örneği”, Gazi University, Periodical of the Educational Faculty for Industrial Arts, Volume: 27, pp.95-106.
  • Önder F O., Kurdoğlu M., Oğuz G., Özben B., Atilla S, Oral S N.,(2000), “Gülveren Lisesi son sınıf öğrencilerinin bazı beslenme alışkanlıklarının saptanması ve bunun malnütrisyon prevalansı ile olan ilişkisi”, Hacettepe Community Medicine Bulletin ,1: 1-5.
  • Rosenberg I H.,(1998), M.D. Nutrition-Cognition National Advisory Committee, Current Scientific Research Links Nutrition and Cognitive Development,Tufts University.
  • Sagun P., (1987), Farklı Sosyokültürel Çevrelerdeki Lise Son Sınıf Öğrencilerinin Beslenme Bilgi ve Alışkanlıklarının Ölçülmesi, Medical Specialty Thesis, Hacettepe University, Institute of Health Sciences, Ankara.
  • Tuncay P., (2008),”Başkent Üniversitesi Öğrencilerinin Sabah Kahvaltı Yapma ve Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma”, Postgraduate Thesis, Gazi University, Institute of Health Sciences, Department of Nutrient Analyses and Nourishment.
  • Yardımcı H., Özçelik A Ö.”Ankara İli Gölbaşı İlçesinde Yetişkin Kadınların Antropometrik Ölçümleri ve Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma”, Ankara University, College of Home Economics, Publish Nr:13, pp:114-115.
  • Yılmaz E., Özkan S., (2007),”Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının İncelenmesi”, V. Fundamental Health Services Symposium, Poster Presentation, pp: 99-101, 10-11, Manisa.
  • Yücecan S.,(1989), Beslenme Sorunları ve Boyutları, Ministry of State and Hacettepe University College of Health Technologies, 6, Ankara.

DEMOGRAPHIC EVALUATION OF FAMILIES BREAKFAST HABITS IN TURKEY

Yıl 2013, Cilt: 3 Sayı: 1, 37 - 48, 31.05.2013

Öz

Türkiye’deki ailelerin kahvaltı alışkanlıklarını ve bu alışkanlıkların demografik özelliklere göre farklılık gösterip göstermediğinin belirlenebilmesi için, İzmit’in çeşitli mahallelerinden 252 kişiyle yüz yüze görüşme yapılmıştır. Araştırmada kullanılan görüşme cetveli, dokuz dereceli ölçeğe göre hazırlanmış yirmi beş sorudan oluşmaktadır. Yüz yüze görüşme sonucu elde edilen verilere, önce ailelerin kahvaltı alışkanlıklarının demografik özelliklere göre farklılık gösterip göstermediğinin belirlenebilmesi için “Oneway Anova” testi uygulanmıştır. Farklılık gösteren kahvaltılıklar daha sonra t-testine tabi tutularak, bu farklılıklar doğrulanmıştır. İki test sonucunda birçok kahvaltılığın demografik özelliklere göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Ailelerin gelir düzeyi, babanın ve annenin eğitim durumu yükseldikçe, kahvaltılık tüketim miktarı artmakta, ailenin birey sayısı arttıkça, kahvaltılık tüketim miktarı azalmaktadır

Kaynakça

  • education level leads to an increase of weekly consumed breakfast foods, because the education level of
  • the father and/or mother helps to reach a higher level of income. An increase in the number of family
  • members results in a decrease in the consumption of breakfast foods.
  • ANKA, (2006), Türk Halkı Kahvaltı Fakiri.http://www.haberpan.com/turk-halki-kahvalti-fakiri-1-haberi.
  • Dünya Gıda Dergisi, (Aralık 2012), Türk kahvaltı kültürüne doğru kısa bir keşif yolculuğu, http://www.dunyagida.com.tr/haber.php?nid=548
  • Denizer D., (2011), Kahvaltı Kültürü, Tourism Gazette.
  • http://gunluk.annemmutfakta.tv/kahvaltidan-asla-vazgecmeyin.annemmutfakta
  • http://gia.gen.tr/gor.php?g=36253
  • http://www.agaclar.net/forum/aperatifler-corbalar-salatalar-soslar/8292.htm
  • http://www.diyadinnet.com/HABER-624-t%C3%BCrkler-kahvalt%C4%B1da-%C3%A7ay%C4%B1- avrupal%C4%B1lar-ise-bal%C4%B1%C4%9F%C4%B1-tercih-ediyor
  • http://www.kadinlaricin.net/yemek-tarifleri/kahvaltinin-onemi.htm
  • Mazıcıoğlu M M., Öztürk A., (2003),”Üniversite 3 ve 4. Sınıf öğrencilerinde beslenme alışkanlıkları ve bunu etkileyen Faktörler”, Erciyes Medical Periodical, 25:172-178.
  • Önay D.,(2011), ” Üniversite Öğrencilerinin Kahvaltı Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi: Akşehir Sağlık Yüksekokulu Örneği”, Gazi University, Periodical of the Educational Faculty for Industrial Arts, Volume: 27, pp.95-106.
  • Önder F O., Kurdoğlu M., Oğuz G., Özben B., Atilla S, Oral S N.,(2000), “Gülveren Lisesi son sınıf öğrencilerinin bazı beslenme alışkanlıklarının saptanması ve bunun malnütrisyon prevalansı ile olan ilişkisi”, Hacettepe Community Medicine Bulletin ,1: 1-5.
  • Rosenberg I H.,(1998), M.D. Nutrition-Cognition National Advisory Committee, Current Scientific Research Links Nutrition and Cognitive Development,Tufts University.
  • Sagun P., (1987), Farklı Sosyokültürel Çevrelerdeki Lise Son Sınıf Öğrencilerinin Beslenme Bilgi ve Alışkanlıklarının Ölçülmesi, Medical Specialty Thesis, Hacettepe University, Institute of Health Sciences, Ankara.
  • Tuncay P., (2008),”Başkent Üniversitesi Öğrencilerinin Sabah Kahvaltı Yapma ve Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma”, Postgraduate Thesis, Gazi University, Institute of Health Sciences, Department of Nutrient Analyses and Nourishment.
  • Yardımcı H., Özçelik A Ö.”Ankara İli Gölbaşı İlçesinde Yetişkin Kadınların Antropometrik Ölçümleri ve Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma”, Ankara University, College of Home Economics, Publish Nr:13, pp:114-115.
  • Yılmaz E., Özkan S., (2007),”Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının İncelenmesi”, V. Fundamental Health Services Symposium, Poster Presentation, pp: 99-101, 10-11, Manisa.
  • Yücecan S.,(1989), Beslenme Sorunları ve Boyutları, Ministry of State and Hacettepe University College of Health Technologies, 6, Ankara.
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ethem Soner Çelikkol Bu kişi benim

Ceylan Gazi Uçkun Bu kişi benim

Vasfi Nadir Tekin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Mayıs 2013
Gönderilme Tarihi 5 Ocak 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Çelikkol, E. S., Uçkun, C. G., & Tekin, V. N. (2013). Demographic Evaluation of Families Breakfast Habits in Turkey. Ejovoc (Electronic Journal of Vocational Colleges), 3(1), 37-48.