Bu çalışma farklı konsantrasyondaki laktik asidin, deneysel olarak Listeria monocytogenes ile kontamine edilen sığır etleri ve Salmonella Typhimurium ile kontamine kanatlı göğüs derilerindeki redüksiyon etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla deneysel olarak L. monocytogenes ve S. Typhimurium ile kontamine edilen örnekler, % 1, 2 ve 3 konsantrasyonunda ve 53℃±1’deki laktik asit solüsyonuna ayrı ayrı 60 saniye süreyle daldırılmıştır. Dekontaminasyon işlemini takiben yapılan mikrobiyolojik analizlerde (0. gün) % 1, 2 ve 3 konsantrasyondaki laktik asidin L. monocytogenes üzerinde sırasıyla 0.86, 1.14 ve 1.68 log düzeyinde redüksiyon oluştururken, bu etki S. Typhimurium üzerinde ise 0.72, 1.52 ve 2.14 log düzeyinde olmuştur. Sonuç olarak laktik asidin L. monocytogenes ve S. Typhimurium üzerinde önemli düzeyde redüksiyon etkisi oluşturduğu ve bu etkinin laktik asidin konsantrasyonuna bağlı olarak artış gösterdiği tespit edilmiştir.
Yok
Yok
Yok
Yok
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Veterinary Sciences |
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Project Number | Yok |
Early Pub Date | October 31, 2023 |
Publication Date | October 31, 2023 |
Submission Date | June 14, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Issue: 6 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.