Research Article
BibTex RIS Cite

Algılanan Kurumsal Desteğin Kariyer ve İş Hayatına Uyum İle İlişkisi: Tekstil Sektörü Çalışanları Örneği

Year 2021, Volume: 2 Issue: 1, 65 - 76, 30.04.2021

Abstract

Algılanan kurumsal destek çalışanın çalıştığı kurum tarafından önemsendiğine, harcadığı emeğin ve gösterdiği çabanın değerinin takdir edildiğine yönelik algısı olarak ifade edilmektedir. Kariyer uyumu ise bireyin tüm çalışma hayatı boyunca kariyer geçişleri süresince karşılaştığı zorluklarla mücadele edebilmesini sağlayacak kaynaklara sahip olması olarak tanımlanmaktadır. Çalışanın karşılaştığı zorluklarla mücadelesinde çalıştığı kurumdan aldığı desteğe yönelik algılarının hem kendisi hem de çalıştığı iş yeri açısından önemli olduğu düşünülmektedir. Bu araştırmada çalışanların Algılanan Kurumsal Desteğe yönelik tutumları ile Kariyer ve İş Hayatına Uyumlarının değerlendirilmesi ve iki değişken arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmada çevrimiçi anket yöntemi uygulanmıştır. Türkiye'de tekstil sektöründe faaliyet gösteren dört giyim perakendecisi firmanın toplamda elli beş perakende mağazası araştırmaya dahil edilmiştir. Bu mağazalar İstanbul, Ankara ve İzmir de dahil olmak üzere sekiz farklı şehirde bulunmaktadır. Çevrimiçi anket bağlantısı bu mağazalarda çalışan 880 çalışana gönderilmiştir. Geri dönen anketlerin içinden eksik ve hatalı olanlar çıkarıldıktan sonra kalan 570 anket çalışmanın örneklemini oluşturmuştur. İki değişken arasındaki ilişkiyi belirlemeye yönelik yapılan regresyon analizi sonucunda Algılanan Kurumsal Desteğin, Kariyer ve İş Uyum ölçeğinin “Güven”, “Öz kontrol”, “İş birliği”, “Merak” ve “Kaygı” boyutlarını yordadığı görülmüştür.

References

  • ALTUNIŞIK, R.& COŞKUN, R. & BAYRAKTAROĞLU, & YILDIRIM, E. (2004). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri SPSS Uygulamalı, Sakarya: Sakarya Kitabevi.
Year 2021, Volume: 2 Issue: 1, 65 - 76, 30.04.2021

Abstract

References

  • ALTUNIŞIK, R.& COŞKUN, R. & BAYRAKTAROĞLU, & YILDIRIM, E. (2004). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri SPSS Uygulamalı, Sakarya: Sakarya Kitabevi.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Necmiye Tülin İrge

İsmail Hakan Okay This is me

Publication Date April 30, 2021
Published in Issue Year 2021 Volume: 2 Issue: 1

Cite

APA İrge, N. T., & Okay, İ. H. (2021). Algılanan Kurumsal Desteğin Kariyer ve İş Hayatına Uyum İle İlişkisi: Tekstil Sektörü Çalışanları Örneği. Biga İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2(1), 65-76.