Research Article
BibTex RIS Cite

Determination and Propagation of Drought Resistant Almond and Apricot Genotypes

Year 2023, Volume: 38 Issue: 2, 266 - 274, 29.12.2023

Abstract

It is of great importance that the plants used in agricultural production can be grown in drought conditions expected due to global climate change. Plants grown in arid environments make some physiological and morphological changes to adapt to these conditions. Genotypes that can make these changes and minimize their losses during the dry period are least affected by drought damage and these genotypes are considered drought resistant. This study was carried out to determine and propagate drought-resistant almond and apricot genotypes from Adana, Hatay, Niğde, Mersin and Nevşehir provinces. Plants were selected from the trees grown in the slopes, stony and arid areas without irrigation. The most important selection criteria of the genotypes were to be grown under drought and natural conditions. As a result of the selection studies, a total of 85 almond genotypes and 29 apricot genotypes were determined, 42 of which were wild. 43 of the almond genotypes were propagated to GF-677 rootstock and all of the apricots were propagated to Myrobolan 29 C rootstock. Forty-two almond genotypes that could not be propagated by grafting were propagated by tissue culture method, but no success was achieved in the rooting stage.

Project Number

118O855

References

  • Dokuzoğuz, M., R. Gülcan, 1973. Ege Bölgesi Bademlerinin Seleksiyon Yoluyla Islahı ve Seçilmiş Tiplerin Adaptasyonu Üzerine Araştırmalar. TOAG Yayınları. No:22, Ankara.
  • FAOSTAT, 2019. Food and Agriculture Organization of the United Nations-FAOSTAT. Available online: http://www.fao.org/faostat/en/#home.
  • FAOSTAT, 2021. Food and Agriculture Organization of the United Nations-FAOSTAT. Available online: http://www.fao.org/faostat/en/#home.
  • FAOSTAT, 2022. Food and Agriculture Organization of the United Nations-FAOSTAT. Available online: http://www.fao.org/faostat/en/#home.

Kurağa Dayanıklı Badem ve Kayısı Genotiplerin Belirlenmesi ve Çoğaltması

Year 2023, Volume: 38 Issue: 2, 266 - 274, 29.12.2023

Abstract

Tarımsal üretimde kullanılan bitkilerin, küresel iklim değişikliğine bağlı olarak beklenen kuraklık koşullarında da yetiştirilebilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu çalışma, Adana, Hatay, Niğde, Mersin ve Nevşehir illerinden kuraklığa dayanıklı badem ve kayısı genotiplerinin seçilmesi ve bu özellik bakımından değerlendirilmesi amacıyla yürütülmüştür. Seleksiyon çalışmaları sonucunda 42’si yabani karakterli olmak üzere toplam 85 badem genotipi ve 29 kayısı genotipi seçilmiştir. Badem genotiplerinden 43 tanesi GF-677 anacı ve kayısıların tamamı Myrobolan 29 C anacı üzerine aşılanarak biyotik ve abiyotik stres çalışmalarında kullanılmak üzere çoğaltılmışlardır.

Supporting Institution

AB PRİMA ve TÜBİTAK

Project Number

118O855

Thanks

TÜBİTAK'A PROJEMİZE VERDİĞİ DESTEKLERDEN DOLAYI TEŞEKKÜR EDERİZ.

References

  • Dokuzoğuz, M., R. Gülcan, 1973. Ege Bölgesi Bademlerinin Seleksiyon Yoluyla Islahı ve Seçilmiş Tiplerin Adaptasyonu Üzerine Araştırmalar. TOAG Yayınları. No:22, Ankara.
  • FAOSTAT, 2019. Food and Agriculture Organization of the United Nations-FAOSTAT. Available online: http://www.fao.org/faostat/en/#home.
  • FAOSTAT, 2021. Food and Agriculture Organization of the United Nations-FAOSTAT. Available online: http://www.fao.org/faostat/en/#home.
  • FAOSTAT, 2022. Food and Agriculture Organization of the United Nations-FAOSTAT. Available online: http://www.fao.org/faostat/en/#home.
There are 4 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Research Article
Authors

Ayzin B. Küden 0000-0002-0811-6695

Songül Çömlekçioğlu 0000-0003-1275-4574

Burhanettin İmrak 0000-0002-8685-1265

Aydın Mızrak 0000-0002-0049-582X

Sevim Gök 0000-0003-4947-3979

Ali Küden 0000-0002-7457-2429

Project Number 118O855
Publication Date December 29, 2023
Published in Issue Year 2023 Volume: 38 Issue: 2

Cite

APA B. Küden, A., Çömlekçioğlu, S., İmrak, B., Mızrak, A., et al. (2023). Kurağa Dayanıklı Badem ve Kayısı Genotiplerin Belirlenmesi ve Çoğaltması. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 38(2), 266-274.
AMA B. Küden A, Çömlekçioğlu S, İmrak B, Mızrak A, Gök S, Küden A. Kurağa Dayanıklı Badem ve Kayısı Genotiplerin Belirlenmesi ve Çoğaltması. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. December 2023;38(2):266-274.
Chicago B. Küden, Ayzin, Songül Çömlekçioğlu, Burhanettin İmrak, Aydın Mızrak, Sevim Gök, and Ali Küden. “Kurağa Dayanıklı Badem Ve Kayısı Genotiplerin Belirlenmesi Ve Çoğaltması”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi 38, no. 2 (December 2023): 266-74.
EndNote B. Küden A, Çömlekçioğlu S, İmrak B, Mızrak A, Gök S, Küden A (December 1, 2023) Kurağa Dayanıklı Badem ve Kayısı Genotiplerin Belirlenmesi ve Çoğaltması. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 38 2 266–274.
IEEE A. B. Küden, S. Çömlekçioğlu, B. İmrak, A. Mızrak, S. Gök, and A. Küden, “Kurağa Dayanıklı Badem ve Kayısı Genotiplerin Belirlenmesi ve Çoğaltması”, Çukurova J. Agric. Food. Sciences, vol. 38, no. 2, pp. 266–274, 2023.
ISNAD B. Küden, Ayzin et al. “Kurağa Dayanıklı Badem Ve Kayısı Genotiplerin Belirlenmesi Ve Çoğaltması”. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 38/2 (December 2023), 266-274.
JAMA B. Küden A, Çömlekçioğlu S, İmrak B, Mızrak A, Gök S, Küden A. Kurağa Dayanıklı Badem ve Kayısı Genotiplerin Belirlenmesi ve Çoğaltması. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. 2023;38:266–274.
MLA B. Küden, Ayzin et al. “Kurağa Dayanıklı Badem Ve Kayısı Genotiplerin Belirlenmesi Ve Çoğaltması”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, vol. 38, no. 2, 2023, pp. 266-74.
Vancouver B. Küden A, Çömlekçioğlu S, İmrak B, Mızrak A, Gök S, Küden A. Kurağa Dayanıklı Badem ve Kayısı Genotiplerin Belirlenmesi ve Çoğaltması. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. 2023;38(2):266-74.

From January 1, 2016 “Çukurova University Journal of Faculty of Agriculture” continuous its publication life as “Çukurova Journal of Agriculture and Food Sciences”.