Amaç: Bu çalışmanın amacı, Judith Dempster tarafından 1990 yılında geliştirilen, Dempster Uygulama Davranışı Ölçeği’nin Türkçe formunun ülkemiz hemşireleri için geçerli ve güvenilir bir araç olup olmadığının sınanmasıdır.
Yöntem: Metodolojik tipteki bu araştırma, etik onay ve kurum izinleri alındıktan sonra İstanbul ilinde yer alan kamuya ait iki tıp fakültesi hastanesinde çalışan hemşirelerle (N=332) gerçekleştirildi. Öncelikle ölçeğin dil geçerliği daha sonra geçerlik ve güvenirlik analizleri yapıldı.
Bulgular: Ölçeğin 30 maddelik özgün halinde uyum iyiliği indekslerinin özgün yapıyı doğrulamadığı belirlendi. Bu doğrultuda, ölçeğin bütünüyle düşük korelasyon gösteren maddelerin elenmesi ve yeniden yapılan doğrulayıcı faktör analizinde bazı modifikasyon önerileri uygulanması ile kabul edilebilir uyum elde edildi. Ölçeğin iç tutarlılık katsayıların alt boyutlarda 0.666-0.874 arasında değiştiği ölçek toplamında ise 0.857 olduğu bulundu.
Sonuç: Bu çalışmada, Dempster Uygulama Davranışı Ölçeği’nin, üç alt boyut ve 15 maddelik Türkçe formunun geçerlik ve güvenirlik ölçütlerini kabul edilebilir düzeyde karşıladığı belirlendi.
Anahtar Kelimeler: Profesyonel otonomi, hemşirelik, geçerlik ve güvenirlik.
Aim: The purpose of this study is to examine if the Turkish version of Dempster Practice Behaviour Scale, which was developed by Judith Dempster in 1990, is a valid and reliable instrument for nurses in Turkey.
Method: This methodological study was conducted with nurses working at two public medical faculty hospitals (N=332) located in the city of Istanbul after having received ethical approval and institution permissions. The scale’s language validity was primarily conducted and then its validity and reliability analyses were performed.
Results: It was determined that the goodness-of-fit indexes taking place in the 30-item original version of the scale did not verify the original structure. Accordingly, an acceptable compatibility level was reached through the elimination of items which showed low correlation with the full extent of the scale and performance of some modification suggestions in the re-performed confirmatory factor analysis. It was found that the scale’s internal consistency coefficients varied between 0.666 and 0.874 in the sub-scales and was 0.857 in the overall scale.
Conclusion: It was determined in this study that the three sub-scales and 15-item Turkish version of Dempster Practice Behaviour Scale met the validity and reliability criteria at an acceptable level.
Keywords: Professional autonomy, nursing, validity and reliability.
Journal Section | Reserch Papers |
---|---|
Authors | |
Publication Date | August 19, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 24 Issue: 2 |