BibTex RIS Cite

THE EUROPEAN UNION AS A NORMATIVE POWER AND THE EUROPEAN NEIGHBOURHOOD POLICY: THE CASES OF MOROCCO AND EGYPT

Year 2016, Volume: 18 Issue: 3, 845 - 866, 01.12.2016

Abstract

This article aims to examine the European Union (EU) as a normative power in the
context of the European Neighbourhood Policy (ENP) through case studies of Morocco
and Egypt. The uniqueness of the EU as a distinct actor in international politics has led
many observers to claim that the EU is a normative power. The ENP has been one of
the main instruments of the EU within this framework. This research studies the claim
as to whether the EU is a normative power in the context of the ENP, based on two
cases studies. The article analyzes this puzzle through an analysis of both primary
documents published by the EU and the secondary literature. Through a close scrutiny
of Morocco and Egypt, the normative power of the EU in its near abroad is going to be
explored through the analysis of democratization process in these countries in terms of
democracy, rule of law and respect for human rights and fundamental freedoms. Based
on theoretical analysis and two case studies, this study argues that the EU faces several
challenges in its claim to be a normative power within the context of the ENP,
manifested explicitly in the Arab Spring.

NORMATİF GÜÇ OLARAK AVRUPA BİRLİĞİ VE AVRUPA KOMŞULUK POLİTİKASI: FAS VE MISIR VAKA ANALİZİ

Year 2016, Volume: 18 Issue: 3, 845 - 866, 01.12.2016

Abstract

Bu makale, normatif güç olma iddiasında olan Avrupa Birliği (AB)’nin Avrupa Komşuluk Politikası çerçevesinde Fas ve Mısır’a yönelik politika ve uygulamalarını incelemeyi amaçlamaktadır. AB’nin kendine has yapısı ile uluslararası ilişkilerde öne çıkması AB’nin normatif güç olarak sunulmasına neden olmaktadır. Bu kapsamda Komşuluk Politikası AB’nin önemli enstrümanlarındandır. Bu araştırma iki vaka analizi çerçevesinde AB’nin bir normatif güç olup olmadığını ele almaktadır. Fas ve Mısır’ın vaka analizi olarak seçilmesinin nedeni iki ülke arasında var olan benzerliklerin bahse konu politika çerçevesinde karşılaştırmalı analizini sağlamaktır. Analiz hem birincil hem de ikincil kaynaklara dayanmaktadır. AB’nin yakın coğrafyasındaki normatif gücü ve dönüştürme kapasitesi, söz konusu ülkelerdeki demokratikleşme süreci (demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan haklarına ve temel özgürlüklere saygı) bağlamında AB’nin resmi dokümanları ile uygulamanın incelenmesi çerçevesinde gerçekleştirilmektedir. Sonuç olarak bu makale, AB’nin Avrupa Komşuluk Politikası çerçevesinde normatif güç olma iddiasının özellikle Arap Baharı ve sonrasındaki gelişmelerin de gösterdiği gibi birçok sorunla karşı karşıya olduğunu öne sürmektedir.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA42GB92PZ
Journal Section Articles
Authors

Murat Tınas

Zana Çitak This is me

Publication Date December 1, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 18 Issue: 3

Cite

APA Tınas, M., & Çitak, Z. (2016). NORMATİF GÜÇ OLARAK AVRUPA BİRLİĞİ VE AVRUPA KOMŞULUK POLİTİKASI: FAS VE MISIR VAKA ANALİZİ. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 18(3), 845-866.
AMA Tınas M, Çitak Z. NORMATİF GÜÇ OLARAK AVRUPA BİRLİĞİ VE AVRUPA KOMŞULUK POLİTİKASI: FAS VE MISIR VAKA ANALİZİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. December 2016;18(3):845-866.
Chicago Tınas, Murat, and Zana Çitak. “NORMATİF GÜÇ OLARAK AVRUPA BİRLİĞİ VE AVRUPA KOMŞULUK POLİTİKASI: FAS VE MISIR VAKA ANALİZİ”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 18, no. 3 (December 2016): 845-66.
EndNote Tınas M, Çitak Z (December 1, 2016) NORMATİF GÜÇ OLARAK AVRUPA BİRLİĞİ VE AVRUPA KOMŞULUK POLİTİKASI: FAS VE MISIR VAKA ANALİZİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 18 3 845–866.
IEEE M. Tınas and Z. Çitak, “NORMATİF GÜÇ OLARAK AVRUPA BİRLİĞİ VE AVRUPA KOMŞULUK POLİTİKASI: FAS VE MISIR VAKA ANALİZİ”, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol. 18, no. 3, pp. 845–866, 2016.
ISNAD Tınas, Murat - Çitak, Zana. “NORMATİF GÜÇ OLARAK AVRUPA BİRLİĞİ VE AVRUPA KOMŞULUK POLİTİKASI: FAS VE MISIR VAKA ANALİZİ”. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 18/3 (December 2016), 845-866.
JAMA Tınas M, Çitak Z. NORMATİF GÜÇ OLARAK AVRUPA BİRLİĞİ VE AVRUPA KOMŞULUK POLİTİKASI: FAS VE MISIR VAKA ANALİZİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2016;18:845–866.
MLA Tınas, Murat and Zana Çitak. “NORMATİF GÜÇ OLARAK AVRUPA BİRLİĞİ VE AVRUPA KOMŞULUK POLİTİKASI: FAS VE MISIR VAKA ANALİZİ”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol. 18, no. 3, 2016, pp. 845-66.
Vancouver Tınas M, Çitak Z. NORMATİF GÜÇ OLARAK AVRUPA BİRLİĞİ VE AVRUPA KOMŞULUK POLİTİKASI: FAS VE MISIR VAKA ANALİZİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2016;18(3):845-66.