Research Article
BibTex RIS Cite

Tavukçulukta Seçmeli Yemlemenin Ön Koşulları

Year 2014, Volume: 18 Issue: 1, 55 - 67, 09.07.2015

Abstract

Kanatlı hayvanlara çeşitli yem hammaddeleri sunulduğunda, sürüdeki bireyler bunlardan belli düzeylerde seçerek üretim kapasiteleri ve gerçek ihtiyaçlarına göre kendi rasyonlarını yapma kabiliyetine sahiptirler. Bunun için, farklı besin içerikleri ihtiva eden yem hammaddeleri hayvanlar tarafından görünüş, tad, koku ve yapı özellikleriyle ayırt edilebilmeli, dahası, yem hammaddeleri duyusal özellikleri ile bunlara ait besin içeriklerini hayvanların ilişkilendirip öğrenmesine ihtiyaç vardır. Eğer hayvanlar uygun rasyonu seçmeyi öğrenirse, besin maddesi ihtiyaçları ile besin maddesi alımları arasındaki dengeyi iyileştirebilirler.

Prerequisites for Diet Selection in Poultry

Year 2014, Volume: 18 Issue: 1, 55 - 67, 09.07.2015

Abstract

Individual birds in a flock of poultry have the ability to select from various feed ingredients offered and make up their own diet according to their actual needs and production capacity. For this, animals must be able to differentiate between foods with different nutrient compositions by vision, taste, olfaction and texture, moreover, they need to be taught to associate the sensory properties of foods with their yields of nutrients. Birds can improve the balance between their nutrient requirements and their nutrient intake if they are taught to select an appropriate diet.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Food Engineering
Journal Section Derleme Makaleleri
Authors

Şahin Çadırcı

Publication Date July 9, 2015
Submission Date July 9, 2015
Published in Issue Year 2014 Volume: 18 Issue: 1

Cite

APA Çadırcı, Ş. (2015). Prerequisites for Diet Selection in Poultry. Harran Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 18(1), 55-67.

Indexing and Abstracting 

13435  19617 13436 13440 13441 13442 13443

13445 13447 13449 13464 13466


10749  Harran Journal of Agricultural and Food Science is licensed under Creative Commons 4.0 International License.