Review
BibTex RIS Cite

Profesyonel Sporcularda Beslenmenin Planlanması

Year 2020, Volume: 3 Issue: 2, 83 - 88, 31.05.2020

Abstract

Sporcu beslenmesi,
egzersiz biyokimyası ve fizyolojisi ile desteklenen multidisipliner bir çalışma
alanıdır. Bu alan, sporcunun sağlığını, antrenman programına adapte olmasını,
egzersiz sonrası kuvvetle toparlanmasını ve yarışma performansını optimize etmeye
yönelik beslenme ilkelerinin geliştirilmesini ve yaşama geçirilmesini
içerir.  Sporculara uygun diyet, egzersiz kapasitesini ve yarışma boyunca
performansı maksimize etmenin yanı sıra sporcunun antrenmanlardaki fizyolojik
adaptasyonunu sağlar, immün fonksiyonunu ve sağlığını korur.

References

  • Göral, Kemal, Özcan Saygın, and Kürşat Karacabey. "Amatör ve profesyonel futbolcuların beslenme bilgi düzeylerinin incelenmesi." Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi [Bağlantıda] 7.1 (2010)
  • Saygın, Özcan, Kemal Göral, Ertuğrul Gelen. "Amatör ve profesyonel futbolcuların beslenme alışkanlıklarının İncelenmesi." Uluslararası insan bilimleri dergisi 6.2 (2009): 177-196.)
  • Dunford, M., and J. A. Doyle. "Nutrition for Sport and Exercise (pp. 57-414)." Belmont, CA: Wadsworth, Cengage Learning(2008).
  • Burke, Louise M. "Caffeine and sports performance." Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism 33.6 (2008): 1319-1334.
  • Crawford, Fiona. "The Complete Guide to Food for Sports Performance [Book Review]." Bookseller+ Publisher Magazine 89.5 (2009): 38.
  • Benardot, Dan. Advanced Sports Nutrition. Human Kinetics, 2011.
  • Colombani P.C., Manhart C., Mettler S. (2013) Carbohydrates and exercise performance in nonfasted athletes: A systematic review of studies mimicking real-life. Nutrition Journal, 12:16.
  • Maughan, Ron, Louise Burke, and E. F. Coyle. "Nutrition for athletes." (2004).
  • Gibala M. "Dietary protein, amino acid supplements, and recovery from exercise." Sports Science Exchange 15.4 (2002): 1-4.
  • Dunford, M., and J. A. Doyle. "Nutrition for Sport and Exercise (pp. 57-414)." Belmont, CA: Wadsworth, Cengage Learning (2008).
  • Kaya N., Okul Spor Faaliyetlerine Katılan Öğrenciler ile Katılmayan Öğrencilerin Beslenme, Bilgi, Tutum ve Davranışlarının Karşılaştırılması, Yüksek Lisans Tezi. Düzce Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Düzce, 2015, s. 14
  • Williams M.H. (2004) Dietary Supplements and Sports Performance: Introduction and Vitamins. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 1(2):1-6. 13.Williams M.H. (2005) Dietary Supplements and Sports Performance: Minerals. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 2(1):43-49.
  • Ersoy, G. "Aktif kişiler ve sporcular için sıvı desteğinin (Hidrasyonun) önemi. 7." Punto Tasarım Matbaacılık, Ankara(2014).11
  • Armstrong, Lawrence E. "Hydration assessment techniques." Nutrition reviews 63.suppl_1 (2005): S40-S54.
  • Orrù, Stefania, et al. "Role of functional beverages on sport performance and recovery." Nutrients 10.10 (2018): 1470.
  • American Diabetes Association. "Standards of medical care in diabetes—2016: summary of revisions." Diabetes care39.Supplement 1 (2016): S4-S5.
Year 2020, Volume: 3 Issue: 2, 83 - 88, 31.05.2020

Abstract

References

  • Göral, Kemal, Özcan Saygın, and Kürşat Karacabey. "Amatör ve profesyonel futbolcuların beslenme bilgi düzeylerinin incelenmesi." Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi [Bağlantıda] 7.1 (2010)
  • Saygın, Özcan, Kemal Göral, Ertuğrul Gelen. "Amatör ve profesyonel futbolcuların beslenme alışkanlıklarının İncelenmesi." Uluslararası insan bilimleri dergisi 6.2 (2009): 177-196.)
  • Dunford, M., and J. A. Doyle. "Nutrition for Sport and Exercise (pp. 57-414)." Belmont, CA: Wadsworth, Cengage Learning(2008).
  • Burke, Louise M. "Caffeine and sports performance." Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism 33.6 (2008): 1319-1334.
  • Crawford, Fiona. "The Complete Guide to Food for Sports Performance [Book Review]." Bookseller+ Publisher Magazine 89.5 (2009): 38.
  • Benardot, Dan. Advanced Sports Nutrition. Human Kinetics, 2011.
  • Colombani P.C., Manhart C., Mettler S. (2013) Carbohydrates and exercise performance in nonfasted athletes: A systematic review of studies mimicking real-life. Nutrition Journal, 12:16.
  • Maughan, Ron, Louise Burke, and E. F. Coyle. "Nutrition for athletes." (2004).
  • Gibala M. "Dietary protein, amino acid supplements, and recovery from exercise." Sports Science Exchange 15.4 (2002): 1-4.
  • Dunford, M., and J. A. Doyle. "Nutrition for Sport and Exercise (pp. 57-414)." Belmont, CA: Wadsworth, Cengage Learning (2008).
  • Kaya N., Okul Spor Faaliyetlerine Katılan Öğrenciler ile Katılmayan Öğrencilerin Beslenme, Bilgi, Tutum ve Davranışlarının Karşılaştırılması, Yüksek Lisans Tezi. Düzce Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Düzce, 2015, s. 14
  • Williams M.H. (2004) Dietary Supplements and Sports Performance: Introduction and Vitamins. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 1(2):1-6. 13.Williams M.H. (2005) Dietary Supplements and Sports Performance: Minerals. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 2(1):43-49.
  • Ersoy, G. "Aktif kişiler ve sporcular için sıvı desteğinin (Hidrasyonun) önemi. 7." Punto Tasarım Matbaacılık, Ankara(2014).11
  • Armstrong, Lawrence E. "Hydration assessment techniques." Nutrition reviews 63.suppl_1 (2005): S40-S54.
  • Orrù, Stefania, et al. "Role of functional beverages on sport performance and recovery." Nutrients 10.10 (2018): 1470.
  • American Diabetes Association. "Standards of medical care in diabetes—2016: summary of revisions." Diabetes care39.Supplement 1 (2016): S4-S5.
There are 16 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Nur Aybüke Aydın This is me

Hatice Kübra Yılmaz 0000-0001-7750-6024

Berrak Ergüden This is me

Kübra Derya İpek This is me

Publication Date May 31, 2020
Submission Date July 18, 2019
Acceptance Date March 9, 2020
Published in Issue Year 2020 Volume: 3 Issue: 2

Cite

Vancouver Aydın NA, Yılmaz HK, Ergüden B, Derya İpek K. Profesyonel Sporcularda Beslenmenin Planlanması. Haliç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2020;3(2):83-8.