Aim This study was conducted for the purpose of defining anxiety state of mothers whose children between 3-12 years old who had chemotherapy treatment. Materials and Methods The research was conducted as a definer within Istanbul borders in an Education & Research Hospital and a Gynaecology & Pediatrics Education Research Hospital by receiving related permissions between February-April 2009. The universe included the mothers of children who had chemotherapy in the hospital where the research was conducted. The sample included 80 mothers who applied to the hospitals and accepted the research within related dates. The datas were collected with a survey had 25 questions and Beck Anxiety Scale by researchers. Analysis of the datas was performed on computer environment by using Percentage Evaluation Test and Chi Square Test. Results In our study, it was defined that the mothers’ average of age was 33.32 ±7.5. It was seen that anxiety level of mothers whose children having chemotherapy was 51.3 % and reasonable. It was determined that when level of income increased the mothers’ anxiety decreased (p<0.05). It was found that nausea and vomiting ( p<0.05), diarrhea and constipation (p<0.05) which are side-effects of chemotherapy affected mothers’ anxiety reasonably. It was also determined that the anxiety level of mothers whose children took psychological support decreased (p<0.05). Conclusion It was determined that level of income of the family had an effect on the anxiety, when the level of income increased the psychological support of children made the anxiety level decreased. It is thought that providing psychological support to the children having chemotherapy treatment and their mother makes treatment process easier for both the children and the mothers and decreases mothers’ anxiety as well
Amaç: Araştırma, 3–12 yaş arası kemoterapi gören çocukların annelerinin kaygı durumlarının belirlenmesini incelemek amacı ile yapıldı.
Gereç ve Yöntem: Araştırma Şubat 2009 ve Nisan 2009 tarihleri arasında İstanbul il sınırları içerisinde bulunan bir Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve bir Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerekli izinler alınarak tanımlayıcı olarak gerçekleştirildi. Evreni, araştırmanın yapıldığı hastanelerin servis ve polikliniğine gelen kemoterapi gören çocukların anneleri, örneklemi ise bu tarihler arasında araştırmanın yapıldığı hastanelere başvuran ve araştırmayı kabul eden 80 anne oluşturdu. Veriler araştırmacılar tarafından hazırlanan 25 soruluk anket formu ve Beck Kaygı ölçeği kullanılarak toplandı. Verilerin analizi bilgisayar ortamında yüzdelik değerlendirme yöntemi ve ki-kare testi kullanılarak yapıldı.
Bulgular: Çalışmamızda annelerin yaş ortalaması 33.32 ±7 olarak belirlendi. Kemoterapi gören çocukların annelerinin kaygı düzeylerinin % 51.3’nün orta derecede olduğu görüldü. Ailenin gelir düzeyi arttıkça annelerin yaşadığı kaygı belirtilerinin azaldığı saptandı (p<0,05). Çocukta kemoterapiye bağlı görülen yan etkilerden bulantı ve kusma (p<0.05), ishal ve kabızlık (p<0,05) annenin kaygı düzeyini orta derecede etkilediği tespit edildi. Psikolojik destek alan çocukların annelerinin de kaygı düzeyinde azalma olduğu görüldü (p<0,05).
Sonuç: Ailenin gelir düzeyinin annenin yaşadığı kaygı üzerinde etkisi olduğu, gelir düzeyi arttıkça annelerin yaşadığı kaygı belirtilerinin azaldığı, çocukların psikolojik destek almasının annenin kaygı düzeyini azalttığı tespit edildi. Kemoterapi tedavisi gören çocuklara ve annelere psikolojik destek sağlanması, hem çocuk için hem de anne için tedavi sürecini daha rahat geçireceği ve annelerin kaygılarını azaltacağı düşünülmektedir.
Anahtar kelimeler: Kaygı, kemoterapi, çocuk, psikolojik
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Publication Date | November 16, 2015 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 2 Issue: 2 |