Research Article
BibTex RIS Cite

Use of Nettle (Urtica dioica L.) in the Treatment of Fish Diseases

Year 2018, Volume: 1 Issue: 3, 58 - 62, 22.12.2018

Abstract

The increase in demand for fish and fish products has led to the spread of the culture fish. Fish breeders have used some chemicals or plant extracts that stimulate or enhance the immune system to protect fish from diseases. Although the use of chemical medicines has many negative effects on the environment and human health, chemotherapy is widely used in the prevention and treatment of diseases. As an alternative to chemical treatments, the use of plant extracts in combating diseases seen in water products has become widespread. Various plant species such as thyme, garlic, fenugreek and nettle are used in the treatment of different diseases in traditional folk medicine as well as in fish health and increase disease resistance and efficiency in aquaculture. Nettle is a perennial plant of the Urticaceae family, abundant in our country. Root, stem, leaves, flowers and seeds of nettle are used as herbal medicines. Nettle has many biocomponents such as polysaccharides, lignans, flavonoids, coumarins, terpenoids, phenol and Urtica dioica aglutinin (UDA) which is a lectin, and it has been reported that nettles generally have antiinflammatory, antiallergic, antibacterial, antifungal, antiviral and anticarcinogenic effects.  There are studies in the literature that have found positive effects on the immune system and growth performance of nettle on experimental animals. In this review, a study has been conducted on the use of nettle weed as an alternative to chemical medicines in the prevention and treatment of fish diseases. 

References

  • [1] R. Gyawali and S.A. Ibrahim, Natural products as antimicrobial agents. Food Control 46 (2014) pp: 412429.
  • Ö. Gündoğdu, S. Aytaç and E. Yavuzer, Zerdeçalın İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri. Uluslararası Katılımlı 6. İlaç Kimyası: İlaç Etkin Maddesi Tasarımı, Sentezi, Üretimi ve Standardizasyonu Kongresi Bildiri Kitabı, Antalya (2018), p.KS144/142.
  • S. Aytaç, E. Yavuzer and Ö. Gündoğdu, 2018. Patojenik Balık Hastalıklarında Cevizin Antimikrobiyal Etkisi, Uluslararası Katılımlı 6. İlaç Kimyası: İlaç Etkin Maddesi Tasarımı, Sentezi, Üretimi ve Standardizasyonu Kongresi Bildiri Kitabı, Antalya (2018), p.KS125/123.
  • B.H. Köksal and M.K. Küçükersan, Broyler Rasyonlarına Humat ile Bitki Ekstraktı Karışımı İlavesinin Büyüme Performansı, Bazı Bağışıklık ve Serum Biyokimya Değerlerine Etkileri. Kafkas Uni. Vet. Fak. Der., 18 1 (2012) pp:103-108.
  • O.S. Bello, F. E. Olaifa, B.O. Emikpe and S.T. Ogunbanwo, Potentials of walnut (Tetracarpidium conophorum Mull. Arg) leaf and onion (Allium cepa Linn) bulb extracts as antimicrobial agents for fish. African Journal of Microbiology Research, 7 19 (2013) pp: 2027-2033.
  • M. Reverter, N. Bontemps, D. Lecchini, B. Banaigs and P. Sasal, Use of plant extracts in fish aquaculture as an alternative to chemotherapy: Current status and future perspectives. Aquaculture, 433 (2014) pp: 50-61.
  • C.J. Rodgers and M.D. Furones,Antimicrobial agents in aquaculture: practice, needs and issues. Options Mediterraneennes, 86 (2009) pp: 41-59.
  • B. Altınterim and M. Dörücü, Fitoterapi Ve Su Ürünlerine Uygulanabilirliği. Sümder, 27 (2007) pp:30-31. May 33 5 (2010) pp: 413-420.
  • E. Genç, M.A. Genç, M. Aktaş, Y. Bircan-Yıldırım and A.T. İkizdoğan, Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde annanoligosakkarit (MOS) Kullanımı Üzerine Türkiye’de Farkındalık Yaratma. Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 7 1 (2011 ) pp:18-24.
  • H. Türker, A.B. Yıldırım and F.P. Karakaş, Sensitivity of Bacteria Isolated from Fish to Some Medicinal Plants., Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences 9 (2009) 181-186.
  • Ç. Aydın and R. Mammadov, İnsektisit Aktivite Gösteren Bitkisel Sekonder Metabolitler ve Etki Mekanizması. Marmara Pharmaceutical Journal, 21 (2017) pp: 30-37.
  • E. Baba, Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde İmmunostimulant Kullanımı. Iğdır Universitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 7 3 (2017) pp: 249-256.
  • K.S Murty and B.R. Kıran, Review on usage of medicinal plants in fish diseases., International Journal of Pharma and Bio Sciences, 4 3 (B) (2013) pp: 975-986.
  • V. Cristea, A. Antache, I. Grecu, A. Docan, L. Dediu and M.C. Mocanu, The Use of Phytobiotics in Aquaculture. University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine lasi. Lucrări Ştiinţifice-Seria Zootehnie., 57 (2012) pp.250255.
  • G. Pandey, Some Medicinal Plants to Treat Fish Ectoparasitic Infections., Int. J. of Pharm. & Research Sci., 2 2 (2013) pp: 532-538.
  • B. Altınterim, Çörekotu (Nigella sativa) Yağının Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss,walbaum, 1792)’nın İmmün Sistemine Etkisinin Araştırılması, Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora tezi (2010).
  • P. Yıldırım, A. Kubilay and Ş. Güney, Lactococcus garvieae ve Vibrio anguillarum Balık Patojenlerine Karşı Bazı Bitkisel Yağların In Vitro Antibakteriyel Aktivitesinin Belirlenmesi., Yunus Araştırma Bülteni, 3 (2013) pp:33-37.
  • D. Yiğit N. Yiğit, E. Aktaş and U. Özgen, Ceviz (Juglans Regia L.)’in Antimikrobiyal Aktivitesi. Türk Mikrobiyol Cem Der., 39 1-2 (2009) pp:7-11.
  • J.A. Pereira, I. Oliveira, A. Sousa, P. Valenta, P.B. Andrade, I.C.F.R. Ferreira, F. Ferreres, A.Bento, R. Seabra and L.Estevinho, Walnut (Juglans regia L.) leaves: Phenolic compounds, antibacterial activity and antioxidant potential of different cultivars. Food and Chemical Toxicology, 45 (2007) pp: 2287–2295.
  • I. Oliveira, A. Sousa, I.C. Ferreira, A. Bento, L. Estevinho and J.A. Pereira, Total phenols, antioxidant potential and antimicrobial activity of walnut (Juglans regia L.) green husks. Food and Chemical Toxicology, 46 7 (2008) pp: 2326-2331.
  • M.R. Tierra and B.Lomond, Patent, US 7.052.723 B1. 30 May (2006).
  • İ. Türel, A. Ertekin, G. Oto, F.Ç. Çelikezen and S. Yaşar, Urtica dioica L. (Isırgan Otu)’nin Metanol ve Su Ekstraktının 7,12-dimetilbenz(a)antrasen Uygulanan Tavşan Tüylerindeki İz Element Seviyeleri Üzerine Etkileri. Kafkas Universitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 15 4 (2009) pp:511-515.
  • M. Akgül, A. Tutuş, F. Kırtay, S. Bayraktar and U. Ayata, Isırgan Otu (Urtica dioica L.) Saplarının Kimyasal Analizi. KSÜ Doğa Bil. Der., Özel Sayı, (2012), pp.85-88.
  • A. K. Ayan and Ö. Çalışkan, Isırganotu (Urtica Spp.)’nun Ekonomik Önemi ve Tarımı. OMÜ Zir. Fak. Dergisi, 21 3 (2006) pp: 357-363.
  • M. Binaii, M. Ghiasi, S.M. Farabi, R. Pourgholam, H. Fazli, R.Safari, S.E. Alavi, M.J. Taghavi and Z. Bankehsaz, Biochemical and hemato-immunological parameters in juvenile beluga (Huso huso) following the diet supplemented with nettle (Urtica dioica). Fish Shellfish Immunol., Jan 36 1 (2014) pp:46-51.
  • A. Özer, Bazı Tıbbi Bitkilerin Sıcak Havalı Kurutucuda Kurutulması Ve Kurutma Sıcaklıklarının Ürün Kalitesi Üzerine Etkileri., Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi (2010).
  • M. Ahmed KK and S. Parsuraman, Urtica dioica L., (Urticaceae): A Stinging Nettle. Systematic Reviews in Pharmacy, 5 1 (2014),pp. 6-8.
  • A. Galelli and P. Truffa-Bachi, Urtica dioica agglutinin. A superantigenic lectin from stinging nettle rhizome., J Immunol., 15 151 4 (1993) pp: 1821-1831.
  • F. Korkmaz, Isırgan Otu (Urtica Dioica) Ekstresinin Kolon Kanseri Hücre Serileri Üzerindeki Apoptotik, Antiproliferatif ve Antioksidan Etkilerinin Araştırılması. Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enst. Yüksek Lisans Tezi (2010).
  • S.K. Dügenci, N. Arda and A. Candan, Some medicinal plants as immunostimulant for fish. J Ethnopharmacol., 88 1 (2003) pp:99-106.
  • B. Altınterim, Balık İmmünolojisi, Bitkisel ve Kimyasal İmmünostimulantlar. Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der., 1 4 (2011) pp: 69-76.
  • Z. Nobahar, H. Gholipour-Kanani, S. Kakoolaki andH. Jafaryan, Effect of garlic (Allium sativum) and nettle (Urtica dioica) on growth performance and hematological parameters of beluga (Huso huso). Iranian Journal of Aquatic Animal Health, 1 1 (2015) pp:63-69.
  • E. Awad and B., Use of lupin, Lupinus perennis, mango, Mangifera indica, and stinging nettle, Urtica dioica, as feed additives to prevent Aeromonas hydrophila infection in rainbow trout, Oncorhynchus mykiss (Walbaum). J Fish Dis.,
  • S. Bilen, E. Soydaş and A.M. Bilen, Isırgan otunun (Urtica dioica) metanolik özütünün Japon balıklarının (Carassius auratus) doğal olmayan bağışıklık yanıtı üzerine etkileri. Alınteri Zirai Bilimler Dergisi, 27 2 (2014) pp: 2428.
  • S.A. Dar, F. A. Ganai, A.R. Yousuf, M. Balkhi, T.M. Bhat and F.A. Bhat, Bioactive potential of leaf extracts from Urtica dioica L. against fish and human pathogenic bacteria. African Journal of Microbiology Research., 6 41 (2012) pp: 6893-6899.
Year 2018, Volume: 1 Issue: 3, 58 - 62, 22.12.2018

Abstract

References

  • [1] R. Gyawali and S.A. Ibrahim, Natural products as antimicrobial agents. Food Control 46 (2014) pp: 412429.
  • Ö. Gündoğdu, S. Aytaç and E. Yavuzer, Zerdeçalın İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri. Uluslararası Katılımlı 6. İlaç Kimyası: İlaç Etkin Maddesi Tasarımı, Sentezi, Üretimi ve Standardizasyonu Kongresi Bildiri Kitabı, Antalya (2018), p.KS144/142.
  • S. Aytaç, E. Yavuzer and Ö. Gündoğdu, 2018. Patojenik Balık Hastalıklarında Cevizin Antimikrobiyal Etkisi, Uluslararası Katılımlı 6. İlaç Kimyası: İlaç Etkin Maddesi Tasarımı, Sentezi, Üretimi ve Standardizasyonu Kongresi Bildiri Kitabı, Antalya (2018), p.KS125/123.
  • B.H. Köksal and M.K. Küçükersan, Broyler Rasyonlarına Humat ile Bitki Ekstraktı Karışımı İlavesinin Büyüme Performansı, Bazı Bağışıklık ve Serum Biyokimya Değerlerine Etkileri. Kafkas Uni. Vet. Fak. Der., 18 1 (2012) pp:103-108.
  • O.S. Bello, F. E. Olaifa, B.O. Emikpe and S.T. Ogunbanwo, Potentials of walnut (Tetracarpidium conophorum Mull. Arg) leaf and onion (Allium cepa Linn) bulb extracts as antimicrobial agents for fish. African Journal of Microbiology Research, 7 19 (2013) pp: 2027-2033.
  • M. Reverter, N. Bontemps, D. Lecchini, B. Banaigs and P. Sasal, Use of plant extracts in fish aquaculture as an alternative to chemotherapy: Current status and future perspectives. Aquaculture, 433 (2014) pp: 50-61.
  • C.J. Rodgers and M.D. Furones,Antimicrobial agents in aquaculture: practice, needs and issues. Options Mediterraneennes, 86 (2009) pp: 41-59.
  • B. Altınterim and M. Dörücü, Fitoterapi Ve Su Ürünlerine Uygulanabilirliği. Sümder, 27 (2007) pp:30-31. May 33 5 (2010) pp: 413-420.
  • E. Genç, M.A. Genç, M. Aktaş, Y. Bircan-Yıldırım and A.T. İkizdoğan, Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde annanoligosakkarit (MOS) Kullanımı Üzerine Türkiye’de Farkındalık Yaratma. Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 7 1 (2011 ) pp:18-24.
  • H. Türker, A.B. Yıldırım and F.P. Karakaş, Sensitivity of Bacteria Isolated from Fish to Some Medicinal Plants., Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences 9 (2009) 181-186.
  • Ç. Aydın and R. Mammadov, İnsektisit Aktivite Gösteren Bitkisel Sekonder Metabolitler ve Etki Mekanizması. Marmara Pharmaceutical Journal, 21 (2017) pp: 30-37.
  • E. Baba, Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde İmmunostimulant Kullanımı. Iğdır Universitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 7 3 (2017) pp: 249-256.
  • K.S Murty and B.R. Kıran, Review on usage of medicinal plants in fish diseases., International Journal of Pharma and Bio Sciences, 4 3 (B) (2013) pp: 975-986.
  • V. Cristea, A. Antache, I. Grecu, A. Docan, L. Dediu and M.C. Mocanu, The Use of Phytobiotics in Aquaculture. University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine lasi. Lucrări Ştiinţifice-Seria Zootehnie., 57 (2012) pp.250255.
  • G. Pandey, Some Medicinal Plants to Treat Fish Ectoparasitic Infections., Int. J. of Pharm. & Research Sci., 2 2 (2013) pp: 532-538.
  • B. Altınterim, Çörekotu (Nigella sativa) Yağının Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss,walbaum, 1792)’nın İmmün Sistemine Etkisinin Araştırılması, Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora tezi (2010).
  • P. Yıldırım, A. Kubilay and Ş. Güney, Lactococcus garvieae ve Vibrio anguillarum Balık Patojenlerine Karşı Bazı Bitkisel Yağların In Vitro Antibakteriyel Aktivitesinin Belirlenmesi., Yunus Araştırma Bülteni, 3 (2013) pp:33-37.
  • D. Yiğit N. Yiğit, E. Aktaş and U. Özgen, Ceviz (Juglans Regia L.)’in Antimikrobiyal Aktivitesi. Türk Mikrobiyol Cem Der., 39 1-2 (2009) pp:7-11.
  • J.A. Pereira, I. Oliveira, A. Sousa, P. Valenta, P.B. Andrade, I.C.F.R. Ferreira, F. Ferreres, A.Bento, R. Seabra and L.Estevinho, Walnut (Juglans regia L.) leaves: Phenolic compounds, antibacterial activity and antioxidant potential of different cultivars. Food and Chemical Toxicology, 45 (2007) pp: 2287–2295.
  • I. Oliveira, A. Sousa, I.C. Ferreira, A. Bento, L. Estevinho and J.A. Pereira, Total phenols, antioxidant potential and antimicrobial activity of walnut (Juglans regia L.) green husks. Food and Chemical Toxicology, 46 7 (2008) pp: 2326-2331.
  • M.R. Tierra and B.Lomond, Patent, US 7.052.723 B1. 30 May (2006).
  • İ. Türel, A. Ertekin, G. Oto, F.Ç. Çelikezen and S. Yaşar, Urtica dioica L. (Isırgan Otu)’nin Metanol ve Su Ekstraktının 7,12-dimetilbenz(a)antrasen Uygulanan Tavşan Tüylerindeki İz Element Seviyeleri Üzerine Etkileri. Kafkas Universitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 15 4 (2009) pp:511-515.
  • M. Akgül, A. Tutuş, F. Kırtay, S. Bayraktar and U. Ayata, Isırgan Otu (Urtica dioica L.) Saplarının Kimyasal Analizi. KSÜ Doğa Bil. Der., Özel Sayı, (2012), pp.85-88.
  • A. K. Ayan and Ö. Çalışkan, Isırganotu (Urtica Spp.)’nun Ekonomik Önemi ve Tarımı. OMÜ Zir. Fak. Dergisi, 21 3 (2006) pp: 357-363.
  • M. Binaii, M. Ghiasi, S.M. Farabi, R. Pourgholam, H. Fazli, R.Safari, S.E. Alavi, M.J. Taghavi and Z. Bankehsaz, Biochemical and hemato-immunological parameters in juvenile beluga (Huso huso) following the diet supplemented with nettle (Urtica dioica). Fish Shellfish Immunol., Jan 36 1 (2014) pp:46-51.
  • A. Özer, Bazı Tıbbi Bitkilerin Sıcak Havalı Kurutucuda Kurutulması Ve Kurutma Sıcaklıklarının Ürün Kalitesi Üzerine Etkileri., Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi (2010).
  • M. Ahmed KK and S. Parsuraman, Urtica dioica L., (Urticaceae): A Stinging Nettle. Systematic Reviews in Pharmacy, 5 1 (2014),pp. 6-8.
  • A. Galelli and P. Truffa-Bachi, Urtica dioica agglutinin. A superantigenic lectin from stinging nettle rhizome., J Immunol., 15 151 4 (1993) pp: 1821-1831.
  • F. Korkmaz, Isırgan Otu (Urtica Dioica) Ekstresinin Kolon Kanseri Hücre Serileri Üzerindeki Apoptotik, Antiproliferatif ve Antioksidan Etkilerinin Araştırılması. Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enst. Yüksek Lisans Tezi (2010).
  • S.K. Dügenci, N. Arda and A. Candan, Some medicinal plants as immunostimulant for fish. J Ethnopharmacol., 88 1 (2003) pp:99-106.
  • B. Altınterim, Balık İmmünolojisi, Bitkisel ve Kimyasal İmmünostimulantlar. Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der., 1 4 (2011) pp: 69-76.
  • Z. Nobahar, H. Gholipour-Kanani, S. Kakoolaki andH. Jafaryan, Effect of garlic (Allium sativum) and nettle (Urtica dioica) on growth performance and hematological parameters of beluga (Huso huso). Iranian Journal of Aquatic Animal Health, 1 1 (2015) pp:63-69.
  • E. Awad and B., Use of lupin, Lupinus perennis, mango, Mangifera indica, and stinging nettle, Urtica dioica, as feed additives to prevent Aeromonas hydrophila infection in rainbow trout, Oncorhynchus mykiss (Walbaum). J Fish Dis.,
  • S. Bilen, E. Soydaş and A.M. Bilen, Isırgan otunun (Urtica dioica) metanolik özütünün Japon balıklarının (Carassius auratus) doğal olmayan bağışıklık yanıtı üzerine etkileri. Alınteri Zirai Bilimler Dergisi, 27 2 (2014) pp: 2428.
  • S.A. Dar, F. A. Ganai, A.R. Yousuf, M. Balkhi, T.M. Bhat and F.A. Bhat, Bioactive potential of leaf extracts from Urtica dioica L. against fish and human pathogenic bacteria. African Journal of Microbiology Research., 6 41 (2012) pp: 6893-6899.
There are 35 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Veterinary Surgery
Journal Section Articles
Authors

Sertan Aytaç

Özlem Gündoğdu This is me

Emre Yavuzer This is me

Publication Date December 22, 2018
Published in Issue Year 2018 Volume: 1 Issue: 3

Cite

APA Aytaç, S., Gündoğdu, Ö., & Yavuzer, E. (2018). Use of Nettle (Urtica dioica L.) in the Treatment of Fish Diseases. International Journal of Veterinary and Animal Research, 1(3), 58-62.
AMA Aytaç S, Gündoğdu Ö, Yavuzer E. Use of Nettle (Urtica dioica L.) in the Treatment of Fish Diseases. IJVAR. December 2018;1(3):58-62.
Chicago Aytaç, Sertan, Özlem Gündoğdu, and Emre Yavuzer. “Use of Nettle (Urtica Dioica L.) in the Treatment of Fish Diseases”. International Journal of Veterinary and Animal Research 1, no. 3 (December 2018): 58-62.
EndNote Aytaç S, Gündoğdu Ö, Yavuzer E (December 1, 2018) Use of Nettle (Urtica dioica L.) in the Treatment of Fish Diseases. International Journal of Veterinary and Animal Research 1 3 58–62.
IEEE S. Aytaç, Ö. Gündoğdu, and E. Yavuzer, “Use of Nettle (Urtica dioica L.) in the Treatment of Fish Diseases”, IJVAR, vol. 1, no. 3, pp. 58–62, 2018.
ISNAD Aytaç, Sertan et al. “Use of Nettle (Urtica Dioica L.) in the Treatment of Fish Diseases”. International Journal of Veterinary and Animal Research 1/3 (December 2018), 58-62.
JAMA Aytaç S, Gündoğdu Ö, Yavuzer E. Use of Nettle (Urtica dioica L.) in the Treatment of Fish Diseases. IJVAR. 2018;1:58–62.
MLA Aytaç, Sertan et al. “Use of Nettle (Urtica Dioica L.) in the Treatment of Fish Diseases”. International Journal of Veterinary and Animal Research, vol. 1, no. 3, 2018, pp. 58-62.
Vancouver Aytaç S, Gündoğdu Ö, Yavuzer E. Use of Nettle (Urtica dioica L.) in the Treatment of Fish Diseases. IJVAR. 2018;1(3):58-62.