Current Issue

Volume: 1 Issue: 1, 12/31/23

Year: 2023

Research Article

Araştırma Notu

Book Reviews

Kısa Rapor

Sultanbeyli Belediyesi bünyesindeki İnsan ve Şehir Akademisi’nin yayın organı olarak 2023 yılında yayın hayatına başlayan İnsan ve Şehir Dergisi (İNŞA) yılda üç defa (Nisan, Ağustos ve Aralık) yayımlanan uluslararası, açık erişimli, hakemli bir dergidir.

Derginin temel hedefi, dünya üzerinde farklı ekollerden gelen bilim ve sanat adamlarını akademik bir platformda buluşturarak kent kimliğinin teorik ve pratik yönlerine ilişkin araştırmaları ileriye taşımaktır.

İNŞA Dergisi, insan ve şehir konulu meseleleri çeşitli yönleriyle - sanat, düşünce, mimari, edebiyat, müzik, ekonomi, arkeoloji, siyaset, kültür vb.) ve disiplinlerarası metotlarla inceleyen çalışmalara yer verir.

Dergide yayımlanan makalelerden dolayı yazarlardan herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Tüm makaleler alanında uzman iki hakem tarafından değerlendirilmektedir. Makalelerin yayımlanması, bu hakemlerin onayına tabidir ve yazarlar kendilerinden istenildiği takdirde gerekli düzeltmeleri yapmak zorundalardır.

Makale başvurusuna dair süreç ilgili kılavuzlarda detaylıca açıklanmıştır. Kılavuzlarda bulunmayan bilgi veya yardım için lütfen doğrudan insadergisi@gmail.com adresinden editörle bağlantıya geçiniz.

Yazıların Teslimi ve Başvuru
Makaleler Online Başvuru Sistemi aracılığıyla yollanmalıdır. Yazarlar başvuru sürecinde yaşanan herhangi bir sorun için insadergisi@gmail.com adresi üzerinden dergi ile iletişime geçebilir.
Makalelerin kabul edilebilmesi için, daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış olması şartı aranmaktadır. Gönderilen makaleler ilk olarak yayın kurulu tarafından incelenmektedir. Eğer bir makale içerik ve biçim açısından gerekli koşulları karşılarsa değerlendirmeyi yapan kişiler, daha sonra makaleyi yayımlanma için uygunluğu yönünden incelemeye tabi tutar. Biçim yönünden dergi standartlarına uygun olmayan yazılar yazarlara geri gönderilir. Yazılar düzenlenip gönderildiği takdirde içerik değerlendirmesine alınır. Düzenlenmeden tekrar gönderilen yazılar biçimsel olarak reddedilir.
Yayımlanması için dergiye gönderilen makaleler, Türkçe ya da İngilizce yazılmış olmalıdır. Tüm makaleler iki hakem tarafından değerlendirilir ve gerekli görüldüğü takdirde üçüncü bir hakeme gönderilir. Bir makalenin yayımlanması hakemlerin onayına bağlıdır. Yazarlar hakemler tarafından istenilen gerekli düzeltmeleri yapmakla yükümlüdür.
Biçim Özellikleri ve Yazım Kuralları
Yayımlanması için gönderilen çalışmalar aşağıdaki biçimsel özellikleri taşımalıdır:
 Araştırma makaleleri en az 2.500 ve en fazla 8.000 kelimeden oluşmalıdır. Aksi takdirde editörün özel olarak bilgilendirilmesi gerekmektedir.
 Araştırma notu, kitabiyat ve makale değerlendirmelerinin -notlar hariç tutularak- 3.000 kelimeyi geçmemesi beklenir.
 Dergiye gönderilen yazılar MS Word işlemcisinde normal kenar aralıkları, 10 puntoluk Times New Roman yazı tipi ve 1.5 satır aralığıyla sola dayalı olarak yazılmalıdır.
 Tablolar, figürler ve çizelgeler derginin sayfasına uygun boyutta olmalıdır. Eğer gerekiyorsa daha küçük puntolarla ve tek satır aralığıyla da yazılabilirler.
 Resim ve fotoğraflar 300 DPI çözünürlük özelliğine sahip olmalıdır.
 Tablolar ve çizelgeler, yazıdaki görünümlerine uygun olarak sıralı bir şekilde numaralandırılmalıdır. Tablo gövdesinin hemen altına tablolara ait dipnotlar koyulmalı ve bunları küçük harfli tanımlayıcı harflerle belirtilmelidir. Dikey cetveller kullanmaktan kaçınılmalıdır. Mümkün olduğu kadar az tablo kullanılmalı ve tablolarda sunulan verilerin hâlihazırda makalenin herhangi bir yerinde belirtilen sonuçlarla aynı olmamasına dikkat edilmelidir.
Yayımlanması için gönderilen çalışmaların aşağıdaki bölümleri içermesi gerekmektedir:
Türkçe başlık ve 5-8 anahtar kelime içeren 150-200 kelimelik bir özet.
İngilizce başlık ve 5-8 anahtar kelime içeren 150-200 kelimelik bir özet.
Araştırma notu ve kitap tanıtımlarında Türkçe ve İngilizce özete yer verilmeyecektir.
Yazar bilgileri ve teşekkürler aşağıdaki gibi belirtilmelidir:
Yıldız işaretiyle oluşturulmuş ilk dipnot aşağıdaki bilgileri içermelidir: Yazar’ın unvanı, adı ve soyadı, bağlı bulunduğu kurum, mail adresi ve ORCID ID numarası.
Şayet yazar teşekkürlere yer vermek istiyorsa, bunlar, yazar adından önce gelecek şekilde yıldız işaretiyle oluşturulan dipnotta ifade edilmelidir.
Dipnotlar ve bibliyografya formatı aşağıdaki ilkelere göre düzenlenmelidir:
İNŞA’nın referans göstermede kullandığı format, İSNAD Atıf Sistemi (2. Ediyon) sistemidir. Gerek alıntılamalarda gerekse de bibliyografya kısmında yazarlar İSNAD Atıf Sistemi’nde belirtilen (internet ortamında: https://www.isnadsistemi.org/guide/isnad2/) yazım kurallarını ve formatını takip etmelidir.
Yazarlar, asgari olarak kullandıkları internet bağlantısı referanslarının tam bağlantı adresini ve bu bağlantıya yapılan son erişimin zamanını belirtmelidir. Eğer biliniyorsa, aynı zamanda, yazar isimleri, tarihler, kaynak yayım referansları gibi bilgiler de verilmelidir. İnternet bağlantısı referansları (örneğin referans listesinden hemen sonra) ayrıca listelenebilir ya da referans listesine eklenebilir.
Arapça ifadelerin Türkçe yazılışıyla ilgili olarak TDV İslam Ansiklopedisi tarafından benimsenen imla esasları uygulanır.
Yazarlar başvuru öncesinde aşağıdaki kriterlerin gözetildiğinden mutlaka emin olmalıdır:
 İlk sayfada yazar(lar)ın tam ad(lar)ı ve unvan(lar)ı bulunmalıdır.
 Eğer makale iki veya daha fazla yazar tarafından kaleme alınmışsa, yazarlardan biri yazışmayı yürüten yazar olarak belirlenmelidir. İlk sayfada yazışmayı yürütecek olan yazarın adı, posta adresi, iş/cep telefonu numaraları ve elektronik posta adres(ler)i yer almalıdır.
 Türkçe yazılmış 150-200 kelimelik bir özet, 5-8 adet anahtar sözcük ve bir de başlık,
 İngilizce yazılmış 150-200 kelimelik bir özet, 5-8 adet anahtar sözcük,
 Tüm görsel ögeler, ayrı bir dosya içinde, uygun formatlarda (jpg, pdf veya png), basılabilir çözünürlükte (300-600 dpi) ve nizami boyutlarda olmalıdır.
 Tüm tablolar (başlıklar, tanımlar ve dipnotlar da dâhil olmak üzere) eksiksiz bulunmalıdır.
 Çalışmanın kelime ve dilbilgisi kontrolü yapılmış olmalıdır.
 Referanslar doğru formatta olmalıdır (İSNAD Atıf Sistemi (2. Ediyon)).
 Metinde tüm referanslar kaynakçada sıralanmalıdır.
 (İnternet sayfaları da dâhil olmak üzere) tescilli materyallerin kullanılabilmesi için diğer kaynaklardan izin alınmalıdır.

ETİK İLKELER VE YAYIN POLİTİKASI
Genel Bilgiler
1. İnsan ve Şehir Dergisi (İNŞA), bilimsel/akademik yayınlar yapmayı hedefleyen hakemli bir dergidir.
2. İNŞA yılda üç sayı (Nisan, Ağustos ve Aralık) olarak yayımlanan uluslararası bir dergidir.
3. İnsan ve şehir konusuyla ilgili her alanda akademik araştırmalara katkı sağlayacak nitelikteki ve hakem denetiminden geçmiş özgün makale telifi yayımlar.
4. Yayın dili Türkçe ve İngilizcedir.
5. Dergiye gönderilen çalışmalar amaç, kapsam, yöntem ve yazım ilkeleri açısından editöryel süreçten geçirildikten sonra Hakem Kurulu tarafından çifte körleme yöntemiyle bilimsel olarak değerlendirilir.
6. Dergide, hakem denetiminden geçen makaleler dışında, sempozyum, seminer ve konferans değerlendirmelerine, araştırma ve proje notlarına, vefeyata, literatür ve kitap değerlendirmelerine yer verilmektedir.
7. Dergiye gönderilen makaleler başka bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır.
8. Rapor edilen araştırmalar etik kurallara uygun olarak hazırlanmalı ve metin içinde yapılan atıflar mutlaka belirtilmelidir. Bibliyografya ve referanslar hariç tutularak, makalenin ana metni için yapılan tarama neticesinde, kabul edilebilir benzerlik oranı üst sınırı %15’dir. intihal denetimi yazar tarafından belgelenmelidir.
9. Dergi tarafından makale, yazı vb. için herhangi bir gönderim ücreti, editöryel işlem ücreti ya da yayın ücreti talep edilmemekte ve yayımlanan yazılar için yazarlara herhangi bir ücret ödenmemektedir.
10. Dergide çıkan makalelerde benimsenen görüşler yazarının sorumluluğundadır ve benimsenen görüşler derginin yaklaşımını göstermez.
Yazarlara Yönelik Etik Sorumluluklar
 Yazar makalesini aynı anda birden fazla derginin başvuru sürecinde bulunduramaz. Her bir başvuru önceki başvurunun tamamlanmasını takiben başlatılabilir.
 Yazar eserin özgün olduğunu ve herhangi bir dilde, başka bir yerde yayınlanmadığını taahhüt etmelidir.
 Yayınlanmak amacıyla gönderilen makaleler bilimsel yayın etiğine (intihal, sahtecilik, çarpıtma, tekrar yayın, haksız yazarlık, destekleyen kuruluşu belirtmemek gibi) aykırı olmamalıdır.
 Makale araştırma sürecinde başka çalışmalardan doğrudan alıntı yapılması durumunda yazara atıf verilmelidir.
 Telif/izin gerektiren özel koleksiyon/arşiv kaynakları için (görsel malzemeler, haritalar vs) verilerin kullanım haklarına ve gerekli izinlere sahip olmalıdır.
 Kaynakça listesi eksiksiz olmalı ve alıntı yapılan kaynaklar mutlaka belirtilmelidir.
 Çalışmada ortaya koyulan bulguların başkaları tarafından doğrulanabilmesi için yöntem ve kaynaklarını açık ve net bir şekilde tanımlamalıdır.
 Tek bir araştırma projesinden kaynaklanan çoklu yayınlar açıkça belirtilmeli ve birincil yayına atıfta bulunulmalıdır.
Hakemlere Yönelik Etik Sorumluluklar
 Değerlendirmeler tarafsız olmalı ve hakemler araştırmayla/yazarlarla çıkar çatışması içerisinde olmamalıdır.
 Hakemler mutlaka görüş bildirdikleri konunun uzmanı olmalı, yeterli bilgiye sahip değillerse hakemlik teklifini geri çevirmelidirler.
 Gizlilik ilkesi gereği hakemler inceledikleri çalışmaları üçüncü şahıslarla asla paylaşmamalı ve değerlendirme sürecinden sonra imha etmelidir.
 Hakemler değerlendirmeyi sadece çalışmanın içeriği ile ilgili olarak yapmalıdır. Milliyet, cinsiyet, dini inançlar, siyasal inançlar ve ticari kaygıların değerlendirmeye etki etmesine izin vermemelidir.
 Eğitici ve öğretici olma sorumluluklarının bir gereği olarak, hakemler yazarlara yol göstermeli, kırıcı ve onur zedeleyici yorumlardan, yazarın/yazarların yetersizlikleri ile ilgili ifadelerden kaçınmalıdır.
 Değerlendirmeyi kabul ettikleri çalışmayı zamanında ve yukarıdaki etik sorumluluklar çerçevesinde gerçekleştirmelidir.
Editörlere Yönelik Etik Sorumluluklar
 Editör yayınladıkları materyalin kalitesini sağlamak ve yayınlanmış kaydın bütünlüğünü korumakla yükümlüdürler.
 Editörler çalışmaların adil ve tarafsız şekilde değerlendirilebilmesi amacıyla düşünce özgürlüğü ilkesine uygun hareket etmeye özen gösterir.
 Editörler iş süreçlerini fikri mülkiyet haklarına ve etik standartlara uygun yürütür.
 Editörler yazarların ve hakemlerin gizliliğini korur, hakem sürecini de buna uygun yönetir. Değerlendirme işlemi, çifte körleme yöntemiyle yürütüldüğü için kimlik bilgileri gizli tutulur. Her sayının hakem listesi, ilgili sayıda duyurulur.
 Editörler, tüm çalışmaların uygun nitelikli hakemler tarafından incelenmesi konusunda özen gösterir.
 Sürece dair yazarlara yönelik ayrıntılı bilgi, Yazım Kurallarında verilmektedir.
 Hakem atamaları sırasında, yazarlar ve hakemler arasından çıkar çatışması olup olmadığı editörler tarafından gözetilir.
 Hakemler çalışmayı değerlendirirken tarafsız, bilimsel ve nesnel bir dil kullanılması konusunda teşvik edilir.
 Nezaketsiz ve bilimsel olmayan değerlendirmeler engellenir ya da sansürlenir.
 Editörler, yayınlanan tüm makalelerin fikri mülkiyet hakkını korumakla, olası ihlallerde derginin ve yazar(lar)ın haklarını savunmakla yükümlüdür.
 Editörler, dergide yayınlanan eserlere ilişkin eleştirileri dikkate alır ve bu eleştirilere yönelik yapıcı bir tutum sergilemeye çaba gösterir. Makalelerle ilgili eleştiri ve tartışma yazıları yayınlar.
 Hakemlerin önerilerine göre Editör/Editör Kurulu aşağıdaki yollardan birini izler:
• Çalışmayı yayımlayabilir.
• Kısmi ve önemli düzeyde değişiklik ve geliştirme yapılmış çalışmayı yayıma kabul edebilir.
• Yazardan/yazarlardan hakem görüşlerine uygun olarak çalışmasını düzenlemesini isteyip yeni bir değerlendirme süreci başlatabilir.
• Çalışmayı reddedebilir.

Hiçbir ad altında yazar veya kurumundan ücret alınmaz.

download